
Populära inlägg
Blog Archive
- Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...
- Lästips för hängmattan - Fartblinda!
- Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?
- Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?
Taggar
Other

Boktips - Sparsam hedonism?
Inlägget innehåller en marknadsföringslänk!
Då var det dags igen för ett boktips. Denna gång är boken "The Art of Frugal Hedonism" av författaren Annie Raser-Rowland (tillsammans med Adam Grubb). Tipset om den här boken fick jag via podden "Slow your home" (ett annat tips) där författaren medverkade i ett avnitt.
Egentlingen kommer den här boken inte med något nytt för oss som är hippie-kapitalister men det är ändå intressant att få lite nya ord och argument och den är roligt och underhållande skriven. Det finns också skojiga tips på hur man kan njuta av det lilla och göra gamla upplevelser nya. Som att försöka äta "Spagetti och köttfärssås" utan bestick...kanske tillochmed utan att använda händerna!
(Exempel på sparsam hedonim! - Glada skratt med barnen eller att ta cykeln för en lunch i solen på en bänk nere vid älven ...men man måste ha tid!!)
I väldigt korta ordalag skulle jag sammanfatta författarens teser så här:
- Genom att låta lyx vara lyx och inte vardag ökar man njutningen samtidigt som man sparar pengar.
- Det bästa i livet är gratis och har att göra med verkliga upplevelser, relationer, natur mm dessa är dock beroende av att man har tid.
- Det är viktigt att släppa loss och njuta (även om det ibland kostar lite i onödan)
- Om man tillämpar ovan på sitt liv så går det mycket mindre pengar vilket gör att man kan jobba mindre vilket i sin tur frigör tid för det bästa i livet som är gratis enligt ovan.
Detta är en mycket läsvärd bok som jag verkligen rekomenderar att läsa för den som vill bli duktigare av att njuta av livet utan att slösa pengar och naturresurser! Den finns kanske på ditt bibliotek och annars brukar det gå att lägga in en önskan om inköp. Om du vill köpa boken går det att göra hos bokus för 162 kr (alla ordrar över 99 kr fraktfritt) A
Om du köper boken se till att den senare går vidare till någon annan så att fler får ta del av budskapet. Min bok kommer jag donera till mitt lokala bibliotek!
"The Minimalists" kallar sig två amerikaner (Josh och Ryan) som varit vänner hela livet och som av den anledningen brukar vara riktigt roliga att lyssna på i podcast format. De har också skrivit bra böcker om resan mot minimalism som är både roliga och gripande. Fru fri tipsade om en bok på sin blogg nyligen.
Den senaste tiden har de blivit mer uppmärksammade inte minst efter att deras film "Mimimalism - live a meaningful life" gick väldigt bra efter att den kommit till Netflix och fick gloval spridning. Personligen tycker jag dock att detta gamla TEDx talk som de gjorde för några år sedan är bland det bästa och en bra introduktion till deras tankesätt.
15 obligatoriska minuter minimalism!
För 4 år sedan (strax innan jag startade min första blogg) köpte vi vår nuvarande bil. Situationen då var att vi körde ganska mycket då vi pendlade till och från jobbet och hade i stort sett all släkt på annan ort så vi var borta ganska mycket på helgerna också. Till saken hör också att vi ofta såg behovet att ha andra med oss i bilen när vi fick besök och när barnen var riktigt små så hade de STORA barnstolar oxå. Därför valde vi att köpa en Volkswagen Caddy med 7 sitsar. Den är relativt billig i underhåll (reservdelar, service) och har en för storleken snål dieselmotor men den är stor och tung och fyrhjulsdriven så den har hög skatt. Detta var inget större problem när vi körde ganska många mil och hade behov av bilen men nu när vi har andra behov så är den inte riktigt vad vi behöver problemen kan sammanfattas så här:
- Fordonskatten är ca 6 000 kr om året (500 kr i månaden) och det betalar vi även om vi nu kör väldigt få mil.
- Även om den är snål för sin storlek så tar den ändå en hel del bränsle då vi släpar på flera hundra kilo extra plåt varje gång vi ger oss ut på vägen
(Det är en väldigt bra bil dock om man har behovet att ofta frakta mycket folk och/eller packning så om du vill köpa hör av dig:-)
Nu har vi bestämt oss för att byta bil till en vanligt Svensson-kombi men vi kan inte bestämma oss för vilken bil som är det bästa alternativet. Förutsättningarna är såhär:
- Vi bör få cirka 100 000 för vår nuvarande bil (+/-10 000) och vi vill inte lägga mer pengar på den nya.
- Hellre nyara med relativt många mil än tvärt om.
- Låg fordonskatt då vi vill få ner den fasta kostanden
- Den får gärna vara riktig bränslesnål och en liten motor är inget problem
- Dragkrok är ett måste...motorvärmare ett önskemål
- Måste ha ett rymligt baksäte så att vi kan åka bekvämt 5 personer eftersom när vi väl åker någonstans så åker vi oftast långt.
De bilar som jag har lyckats identifiera som uppfyller dessa krav är Volvo V70 1,6 Drive, Skoda Superb Combi 1,6 greenline och VW Passat 2.0 bluemotion. Alla andra möjliga bilar, olika varianter, bränsealternativ etc. Så mycekt fakta som möjligt uppskattas. Länkar till annonser etc.
Kör, kör, kör!! Ge mig all din kunskap!
Jag är ganska uppmärksam på priser i affären, vid bränslepumpen och på elräkningen. Inte minst när det gäller mat tycker jag mig märka en viss inflation. Så här långt under vår resa mot ökad effektivitet har denna alltid motverkats av att vi har kunna hitta ytterligare effektiviseringar. Det senaste för oss är att vi har börjat baka det mesta av vårt bröd vilket fortsätter att hålla våra matkostnader konstanta trots att det förekommer en viss inflation på vissa råvaror (vi lagar i stort sett alla mat från grunden). I detta fall får man nästan bedömma sin egen inflation då KPI och andra inflationsmått mäts på ett snitt för befolkningen och behöver inte alls synka med vad vi lägger pengar på.
(Förr var det mycket "fulbröd" men nu har Farbror Fri rent mjöl i påsen)
Å andra sidan så bygger vår frihetskalkyl på att vi kan skruva upp budgeten med inflationen årligen och även om jag har bakat in detta i vårt avkastningsantagande så har jag tänkt mig en genomsnittlig inflation på 2% under överskådlig framtid (dock ojämt fördelad över tid).
I år har vi som sagt hittat ytterligare effektiviseringar, vi har börjat baka bröd och vi kommer troligen att byta ut vår bil under våren varför det inte finns anledning att justera upp budgeten vi håller kvar vid 20 000 i månaden även under 2018. Vi justerar även budgeten efter barnens ålder och behov men där kan man i stort sett säga att lägre barnomsorgskostnader (gradvis) balanseras mot något större kostnader för kläder och fritidsaktiviteter.
Men hur ska vi göra 2019? Ska vårt grundscenario vara att juster upp med 2% till 20 400 eller att vi justerar upp för två år alltså 20 808? Finns det någon annan där ute som tänkt på detta?
Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify.
Ett antal gånger har jag fått frågan om varför jag använder mig av Lendify och inte istället satsar på preferensaktier så det kanske är på tiden att jag skriver ett svar. Det finns flera anledningar till detta men dom viktigaste är:
- Vi gillar generellt inte "hybridprodukter" och så ser jag på preferensaktier som varken en ränte-eller aktieplacering. Det är på ett vis en form av andraklassens aktieägare som de övriga helst vill bli av med och den höga utdelningen ger en falsk trygghet som egentligen inte finns. Då föredrar jag bolag som ger hög utdelning på stamaktien vilket i varje fall är en ren konstruktion.
- Preferensaktier är ett annat tillgångsslag än utlånging till privatpersoner (via tex Lendify). Preffar är en hybrid mellan utlåning till företag och vanliga aktier. Detta innebär att risken har en starkare korrelation med utvecklingen i den övriga portföljen som är placerad på börsen. Denna direkta korrelation finns inte mellan börsen och utlåning till privatpersoner.
- Viktigast dock för oss som är i uttagsfasen är att vi via Lendify får ett månatligt kassaflöde av ränta OCH amortering alltså jag får löpande tillbaka en del av investeringen tillsammans med ränta och kan välja om jag vill återinvestera detta eller ta ut pengarna om de behöver för tillfället. Detta hjälper oss att hantera vårt kassaflöde samtidigt som vi inte missar allt för mycket avkastning.
Hur ser ni på preferensaktier och utlåning till privatpersoner via tex Lendify? Vilken del har dessa i din strategi? Varför?