Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 oktober 2017

Sex nivåer från ekonomisk ruin till överflöd...

Inlägget nedan är en uppdaterad version av ett tidigare inlägg. För dig som är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här

En kommentar som jag ofta får är att friheten känns så långt borta när man börjar och därför tänker jag att det skulle vara bra att visa på något vis att ekonomiskt frihet inte är en punkt utan en process med flera steg. Att ta ett steg vidare ger betydligt större frihet och redan på nivå 3 och 4 så är friheten i realiteten ganska stor och dessa nivåer kan de flesta med normala inkomster nå inom några månader eller i extrema situationer några år.

Jag har sett ett antal liknande uppställningar men denna nedan är min egen, till denna omgång har jag även lagt till en bild som visar de olika faserna och en uppskattning av den tid det kan ta för att nå nästa nivå. 

EKONOMISKT RUIN:

  • Djupt i bajset - denna nivå är vad vi ser i lyxfällan. Detta är personer som gör av med betydligt mycket mer än vad de drar in. Inte ovanligt att detta är på godis, sprit, cigaretter och inte minst ränta.  Det är som tur var ganska få personer som tillhör denna kategori. (Mycket långt från frihet)
  • Näsan vid ytan - I denna kategori finns det mycket fler människor. De har hyfsad koll på balansen mellan inkomster och utgifter men om något oförutsett händer så blir det katastrof. Bilen går sönder, elräkningen är högre än vanligt eller det blir några extra VAB dagar...allt kan sänka skutan och skapa problem. (Ganska långt från frihet).

 

VISS FRIHET

  • I balans - detta är samma som ovan men med lite små besparingar en liten buffert för oförutsedda händelser. Dessa  personer har oftast ingen budget och vet inte riktigt var pengarna går men på nått vis går det ihop. (Nära frihet)
  • Begränsad frihet - redan några månader in i en resa mot ekonomiskt oberoende så kommer man in i den här kategorin. Man har ett antal månaders löpande utgifter sparade och en kostnadsnivå som med rejäl margnal understiger inkomsterna.  Här skulle man enligt mig kunna påstå att man har har så kallade "fuck you money" eftersom man kan välja att vara kvar på arbetet för att spara pengar men man kan också välja att göra ganska stora förändringar i livet utan att det är en gigantisk risk. Eftersom man gjort omställningar som gör att man kan leva på mindre så finns det dessutom betydligt fler olika arbeten och aktiviteter man kan ersätta det nuvarande jobbet med  som teoretiskt skulle kunna täcka denna utgiftsnivå jämfört med den som har ett välbetalt jobb och lever upp vart enda öre. (I stort sett fri)

 

EKONOMISKT FRIHET

  • Ekonomiskt oberoende - detta är den nivå där vi befinner oss. Vi skulle klara oss resten av livet utan att tjäna en enda krona via förvärvsarbete. Detta är den nivå där många anser att man uppnått frihet men egentligen måste jag nog säga att man nått minst 50% av vägen redan på steget innan. Eftersom ekonomiskt oberoende ofta tar 5-15 år att uppnå för en normalinkomsttagare även med agressivt sparande så är det positivt att man även kan uppleva frihet på vägen hit även om det förstås är något utöver det vanliga att helt äga sin tid. (helt enkelt fri) 
  • Överflöd - eftersom ekonomiskt oberonende inte är direkt mainstream i vårt konsumtionssamhälle så visar det sig att det är främst personer med någon form av personligt driv som tar sig hit. Dessa personer brukar fortsätta skapa efter dom slutat jobba och en del av dessa aktiviteter brukar ge lite inkomst. Samtidigt brukar det visa sig att de flesta kan leva på mindre än vad de trodde och dessutom har flera lyckats få bättre avkastning på kapital än vad de från början trodde var möjligt. Sammantaget eller var för sig så gör dessa effekter att många som blir ekonomiskt oberoende några år in kommer på att de nu har ett överflöd...mer pengar än de behöver...och då kan man dra igång helt nya projekt för att påverka samhället i en positiv riktning i linje med de egna värderingarna.  (Fri med ekonomisk möjlighet att lyfta samhället)
  •  

Vad tycker ni om denna lista? Är det något du saknar? På vilken nivå är du? 

25 september 2017

Avslöjad - jag lever inte som jag lär! Eller?

För dig som är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Ibland reflekterar jag över vilken bild av vårt liv som vi ger här på bloggen. För vissa låter det säkert underbart och perfekt och för andra som en ren plåga. Men oavsätt vilken bild vi ger så vet jag att många skapar sig en ganska tydlig bild av oss utifrån sina egna förväntningar och prioriteringar. 

Anledningen till att jag vet detta är att jag gör det själv med andra personer. Någon känd person som jag tycker har sunda åsikter i ett hänseende klistrar jag sedan på en massa övriga positiva föreställningar...och jag blir sedan förvånad när samma person blivit för full och slagits på stan eller det visar sig att hen inte spenderat många timmar med sina barn under uppväxten. Jag tänker alltså att en person som jag tycker delar men världsbild i ett hänseende troligen gör det i alla hänseenden..och sen blir jag besviken..

(Bullerbyliv och glada barn varenda dag...eller?)

Det är svårt att vara 100% jesus brukar Patrik Andersson som driver podden Andra Sätt säga om att vi förväntar oss av dom som väljer att leva annorlunda att de ska vara perfekta vilket ju förstås är nästan omöjligt och inte ett krav som vi ställer på dom som lever i nutidens mittfåra. 

För egen del så är ju vi ganska tydliga med att vi är sparsamma och att vi har prioriterat tid med familjen. Då tänker många att vi alltid, alltid, alltid väljer det billigaste i alla sammahang. Att vi aldrig äter ute eller går på kafe. Vissa tror att vi spenderar all vår vakna tid tillsammans med våra barn. Någon tror att vi lever utan bil då jag ofta pratar mig varm för att cykla och gå. Andra tror att vi lever något slags bullerbyliv där vi aldrig skriker på barnen och där barnen aldrig är aviga eller sätter sig på tvären. Dom flesta förstår ju intellektuellt att så inte är fallet men känslomässigt märker jag i kommentarer och frågor och mail att det finns en sådan grundförväntan. Detta från dom som tycker att det vi gör är positivt.

 

Dom som tycker att det är lite mer negativt och fattigt tänker nog istället att vi går i trasiga kläder, inte gör något roligt med barnen eller att vi gråter varje gång vi måste ta fram plånboken. Att vi snålar och aldig bjuder och bara säger nej till allt roligt här i livet. 

(Frukost på kafé...vad faan håller den där Farbror Fri på med egentligen?)

Ledsen att göra er alla besvikna för vi lever egentligen ett så vansinnigt vanligt liv med den enda skillnaden att vi arbetar betydligt mindre än de flesta och att vi styr detta arbete själva och att vi köper och gör lite färre saker. Vår levandsstandard är dock inte fattig och det därför att vi generellt i Sverige lever i ett sådan absurd fontän av överflöd och välfärd att vi som lever på hälften av en vanlig familj har ändå allt vi behöver och lite till. Igår morse var jag riktigt sur på barnen då dom inte ville komma ut genom dörren och gå till skolan. När jag skriver detta sitter jag på ett kafé och har betalat för frukost. Jag äger både en MacBook och en iPhone och ibland har jag ett missbruksbeteende med twitter. Igår körde vi bil då vi behövde köra några fönster för reparation. Den här veckan har jag dessutom beställt lite nya kläder då en del plagg börjar falla i bitar....och inte minst en regntät jacka är ett tydligt höstbehov:-).

Det är lätt att säga att man inte ska bry sig om vad andra tycker och tänker och personligen tror jag att min styrka på detta område är relativt stark men ändå är vi sociala varelser och vi vill leva upp till förväntningarna från flocken.  

Hur tänker ni kring detta att leva upp till förväntningar? Eller bryr du dig inte alls om vad människor tänker? 

16 december 2016

Fredagsfunderingen - att leva i överflöd?

Vårt moderna samhälle är konstigt på många sätt, det kanske största mysteriet är dock hur så många kan känna att de lider brist på så mycket. Det är brist på saker, pengar och tid. Detta samtidigt som vi har större materiellt välstånd än någonsin tidigare. 

Anledningen till att det ser ut så här kan sägas vara vår naturliga önskan om att allitd ha mer och bättre saker, mer pengar och finare jobb. Samtidigt är frågan hur naturlig denna önskan egentligen är. Studier på naturfolk visar att dessa inte jobbar alls lika hårt som vi gör och att de trots lägre materiell standard inte önskar sig något mer än mat för dagen och tak över huvudet. Om de har klarat av att hitta mat så det räcker så tar de en vilostund och sitter och pratar med varandra istället för att jaga runt för att samla mer mat eller bygga ett större hus. Det betyder att det som vi ser som en naturlig drift att ständigt vilja ha mer kanske snarare kommer av marknadsföring vars syfte i mångt och mycket är att få oss missnöjda med vår nuvarande situation så att vi köper en ny bil, ett gymkort eller en resa bort från vardagslivet. 

VAR FÖR HELVETE INTE NÖJD DIN JÄVEL!!!

Denna jakt kan man aldrig vinna och den som ger sig in i det ekorrhjulet kommer aldrig känna överflöd, det finns alltid någon som har mer, kommit längre och det kommer alltid en ny modell av bilen. Detta är ett race som ingen vinner.  

THE PROBLEM WITH THE RAT RACE IS THAT IF YOU WIN YOU ARE STILL JUST A RAT! 

Omvänt om man bestämmer sig för att vara tacksam, att se hur bra man har det och uppskatta det lilla som en god kopp kaffe, en vacker utsikt eller en sån fantastisk sak som att att det kommer rent vatten ur kranen så får man känslan av överflöd ganska snabbt. Hör och häpna...detta trots att grannen har en nyare bil och åke till kanarieörarna förra veckan!

Vad är din inställning till bris och överflöd? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar