Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

"Allt annat lika" - med H&M rakt ner i diket?

I en kontrollerad laboratoriemiljö kan man testa olika saker "allt annat lika" men i den verkliga världen funkar det inte och kan istället leda rakt ner i diket. 

Ett sådant exempel är väl den senaste dikeskörningen i H&M där analytiker och investerare under åratal har suttit och räknat på vad onlineförsläljningen, nya butiker och sparprogram ska kunna ge "allt annat lika" medan marknaden förändrats i sådan takt så att inget är lika (marknad, konkurrenssituation, valutor etc).

Många saker som påverkar vår privateknomi ligger någonstan mitt emellan laboratoriemiljön och storföretagets föränderliga värld. Där vi  till viss del själva bestämmer vad som ska hållas konstant. Dock kan vi också luras in i "allt annat lika" tänkade av våra stenåldershjärnor.

För att illustrera detta så tänkte jag ställa en fråga:

Vill du ha ett större sovrum? 

Många skulle nog "allt annat lika" svara att ja det skulle vara skönt för då har jag även plats med en liten läshörna, ett sminkbord..eller kanske en "walk in closet" (även känd som klädkammare för alla födda före 1990). Vi är liksom hårdkodade för att alltid tycka att mer/större är bättre.  Men om vi funderar ett steg till så inser vi att detta påverkar andra saker. Om jag ökar ytan på ett rum så innebär det antingen att ett annat rum försvinner/blir mindre eller att jag måste bygga ut. Alltså är inte allt annat lika, antingen blir ett annat rum sämre eller försvinner eller så bygger jag ut och ökar min boendekostnad i motsvarande grad som utbyggnaden. Det luriga här är att insikten om att man "behöver" bygga ut kan komma några år senare..då huset börjar kännas för trångt av någon vid det laget outgrundlig anledning.  Det samma gäller andra rum i huset. Säg ett badrum...visst kan det vara rymligt och trevligt med ett badrum på 15-20 kvadrat men det kommer inte "allt annat lika" utan påverkar antingen ytan för andra saker eller gör att huset måste byggas ut. 

(Vi har valt att hålla yttermåtten på vårt lagom stora hus "lika" medan vi gör små uppdateringar för att ytnyttja de existerande utrymmena på bästa sätt detta håller underhållsbehov och kostnad konstant samtidigt som vi höjer livskvaliten i vårt boende)

Här kan vi som privatpersoner ändå påverka våra förutsättningar på helt andra sätt än vad ett storföretag kan. Vår värld är lite mindre och mer kontrollerbar. När det gäller huset så kan vi tillexempel bestämma att de yttre väggarna är vår begränsning (alltså ingen utbyggnad) och sedan se på helheten i hur vi utnyttjar de existernade kvadraten. Detta tänkande är tillexempel varför hela familjen fri numera har sina sängar på ytor med snedtak. Inte nog med att det är väldigt mysigt att sova i dessa ombonade ytrymmen. Det har också frigjort större delen av boytan med full höjd som utrymmen för att leka, umgås och arbeta. (Fru fri har skrivit lite om våra projekt på sin blogg tex här och här)

Vad är då sensmoralen av denna utläggning kan man tro? Som jag ser det handlar det om att utmanan sig själv. Att inse att om man inte aktivt håller "allt annat lika" så kommer andra saker att påverkas. När ett av barnen får ett större rum så försvinner en yta för något annat...eller så blir följdverkningen att du känner behov av att bygga ut vilket ökar kostnaderna...detta trots att det ursprungliga beslutet att utöka ytan på barnrummet togs utifrån att det inte skulle påverka något annat.  

Hur tänker ni på detta? Kan ni se att ni har tagit beslut utifrån ett perskektiv av "allt annat lika" vilket senare visat sig inte alls stämma?  

Taggar (blogg): 
2 dagar

Korrelation mellan börsen och kreditvärdighet hos privatpersoner?

Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Inlägget nedan är dock mina egna tankar och funderingar kring hur jag använder mig av deras tjänst och hur jag ser på risken. Jag vill gärna bjuda in till diskussion kring detta för detta är mitt sätt att se på detta givet vår situation och det kan helt klart finnas flera perspektiv. 

Min tro är att det inte finns något direkt orsakssamband mellan hur börsen rör sig och risken för kreditförluster hos svenska privatpersoner. Däremot finns det ett indirekt samband då både börsen och privatpersonerna är beroende av den reela ekonomin. 

Tyvärr finns det ingen bra data på hur detta sett ut vid tidigare lågkonjukturer. Det finns data för nedgången 2008-09 då kreditförlusterna dubblades från 1% till 2% men det är enligt mig ett ganska svagt exempel då finanskrisen var lite av ett specialfall med mycket kraftiga fall inom alla industrier drivet av likviditetsproblem (brist på förtroenede) mellan aktörer i banksektorn. När de akuta problemen var lösta studsade börsen och även ekonomin tillbaka nästan lika starkt som den en gång gått ner. 

(Fakta ovan sammanställt av Lendify gällande den typiska låntagaren och hur kreditflörlusterna hos nichbanker (inriktade på blanko lån till privatpersoner) utvecklade sig under perioden 2006-2014) 

En mer normal konjunkturnedgång är mer utdragen och börjar i en branch och sprider sig sedan. Börsen går ofta ner redan vid de första tecknen på försvagad konjunkture och sedan förvagas bolagen branch för branch över en längre period. Det tar ganska lång tid innan detta får full effekt i den reela eknomin med högre arbetslöshet och vid det laget så brukar börsen ha börjat repa sig igen då börsens aktörer redan tittar på möjligheterna till en ny uppgång inom ett eller ett par år. Det kan man se tillexempel under 90-tals krisen där börsen bara gick ner under ett enda år 1990 (sammanställt här på bloggen rikatillsammans) medan de riktigt stora kreditförlusterna kom under de kommande åren (data på kreditförluster finns på SCB)

Så här ser jag att det förenklat skulle kunna utvecklas i vår portfölj - värt att notera här är att vi ju lever på portföjen och detta skulle ju se ut på ett annat sätt för någon som är i uppbyggnadsfasen. 

År 1 - Börsen går ner kraftigt - våra utdelningar, ränta och hyresintäkter fortsätter rulla in som vanligt. Om vi behöver extrapengar så slutar vi återinvestera ränta och amorteringar på  vår peer-to-peer utlånging via Lendify

År 2 - Börsen stabiliseras - något bolag sänker sin utdelning men i övrigt är allt relativt stabilt som ovan. Även under detta år är det främst amorteringarna på peer-to-peer lånen som är vår kassaflödesreserv. 

År 3 - Kreditförlusterna ökar medan börsen vänder upp - några bolag höjer utdelningen så att totala utdelningsnivån i portföljen återställs. Nu är återigen aktieportföljen vår huvudsakliga kassaflödesreserv medan den numera lägre andelen utlåning via Lendify utsätts för lite större förluster och kanske till och med (om det är riktigt illa ett enskilt år) helt utan reel avkastning. 

Vad tänker ni andra om detta? Är jag helt ute och cyklar? Hur resonerar ni och använder Lendify (eller annan Peer-to-peer aktör) i era portföljer? 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Fredagsfunderingen - Att slänga pengar!

Även denna vecka kommer fredagsfunderingen på en torsdag, detta har två anledningar en symbolisk nämligen att helgen börjar tidigare när man är fri och en mer praktiskt nämligen att jag vill kunna ha tid att svara på era eventuella kommentarer och på fredagar är jag ledig med lill-tjejen och har inte tid med er..

För ett tag sedan lyssnade jag på en amerikans podcast (tyvärr minns jag inte exakt vilken) men avsnittet handlade om att spara stora summor pengar på mat. Personen som medverkade hade gjort detta och sedan byggt upp en verksamhet där hon hjälpte andra att göra det samma via veckomenyer och andra förslag. 

En sak som kom fram där förutom det gamla vanliga om att laga mat från grunden, köpa i säsong och välja varor utifrån erbjudanden etc. var att man skulle se svinn som att man kastade pengar. Flera personer verkade ha haft väldigt stor framgång med detta. Principen är att när det blev några jordgubbar över i lådan så slänger man inte "några ruttna jordgubbar" vilket både praktiskt och känslommässigt har noll i värde utan man slänger en tia (säg att litern kostade 40 kronor och de icke förbrukade var 1/4-del). Personen som intervjuades sa att detta hade minskat matsvinnet väldigt mycket för henne och att många andra hade hjälps av detta tankesätt också. 

Jag tror faktiskt att inte ens den mest slösaktiga person skulle få för sig att ta nävar med pengar och bara kasta dom på det sättet har fortfarande kontanter en sällsam makt på oss. Däremot är man beredd att göra det samma genom att tillexempel ta sin bil helt i onödan korta sträckor, ha ett hus som är mycket större än vad man behöver, slänga överbliven mat (i vissa fall innan den ens blivit dålig) etc. 

(Det är något speciellt med "riktiga" pengar vilket inte minst exemplifierades av uppmärksamheten när Gudrun Schyman eldade pengar för några år sedan...i en kampanj som säkert kostade mycket mindre än många mycket mindre uppmärksammade kampanjer)

Vad tror ni? Skulle detta kunna hjälpa fler att spara mer pengar och bli någon mindre ineffektiva på fler områden...tänk att du varje gång du tar bilen (i onödan) för din inre bild ser dig själv sitta och slänga ut tior eller hundralappar genom fönstret med jämna mellanrum. Att du när du värmer upp flera rum i huset som du sällan använder skulle se framför dig Gudrun Schymans pengabränning i Visby för några år sedan? Eller att du när du slänger ett gäng ruttna frukter skulle se framför dig att du slänger pengar i komposten. 

Tror ni att det skulle kunna ändra inställningen hos fler? Eller är det bara en rolig gimick som inte hjälper det minsta?  

14 mars

Otränad, dum och fattig - Vad gör självbilden med oss?

Den här veckan ska jag egentligen sitta och skriva på boken men sen kan jag inte riktigt låta bli att skriva här också för det är hela tiden saker som poppar upp i huvudet och som jag vill dela med er. Skönt att min chef är så snäll å inte säger nått:-) 

Den här gången handlar det om vad våra självbilder gör med oss och hur vi kan förändra dessa..kanske?

Två saker har jag funderat över ganska mycket på sista tiden: 

 • Det första är träning och hur jag idag känner mig mycket friskare och starkare än när jag jobbade även om man formellt inte kan hävda att jag genomför någon träning. Visst jag går, cyklar, sparkar nästan dagligen och vi spenderar mycket tid i skidbacken men det är en del av livet. Sen började jag tänka tillbaka på mitt yngre själv som cyklade fantastiskt mycket (bla i skogen med bockstyre långt innan mountainbiken var uppfunnen) och troligen var i mycket bra form fram till 15-16 års åldern. Men eftersom jag inte höll kvar vid någon organiserad idrott mer än högst någon termin så var min självbild att jag var otränad och nog rätt värdelös rent fysiskt. Därför var inte vägen så lång för att bli en riktig soffpotatis som äldre tonåring. Titta på film 10 timmar i veckan paralLellt med att äta chips och dricka cola var vad vi gjorde under en 5 års period. Ett litet avbrott 19-20 med militärtjänst när det blev lite mer rörelse igen. I efterhand tror jag verkligen att min självbild som var som otränad redan innan jag var det bidrog till att det var lätt att sjunka ner så djupt i soffan. Jag tror också att den här bilden av träning som en separat aktivitet höll mig från att återigen komma iform under en massa år då jag inte tyckte att något (gym, pass) organiserat var tillräckligt kul för att hålla kvar vid. 

(Inte kan väl detta vara träning det är ju härligt ju...)

 • Det andra är vikt, jag har själv aldrig varit överviktig men min mamma har under några år varit det och har nu börjat röra på sig mer och äta mer hälsosamt vilket verkligen märks positivt på hennes energinivå och välmående. När vi var små så tjatade hon dock oavbrutet om hur tjock hon var även om jag på gamla bilder idag kan se att det inte alls var sant så tror jag att det blev hennes självbild (och vår bild...om inte bilderna hade funnits hade jag också trott att mamma var tjock när vi växte upp). Senare fick hon bröstcanser och slutade röka och under sjukdomsperioden gick hon upp kraftigt i vikt något som sedan fortsatte. Delvis kan det kanske förklaras av ändrad ämnesomsättning men jag tror även att det kan ha påverkats av självbilden...om man redan är tjock..vad är då skilnaden med att bli lite mer överviktig. Problemet är bara att några extra kilo knappt gör någon skillnad för hälsa och välmånende men när kilona adderas på och blir fler så blir det en markant skillnad. 

 

Vad kan man då göra åt detta. För det första så tror jag att vi ska vara försiktiga med ord när det gäller oss själva och andra. Att ständigt prata om och tänka på sig själv med ord som tjock, otränad kanske dum eller relevant för den här bloggen fattig har en märklig självuppfyllande kraft. Ibland kan jag tycka att det finns en jargong mellan människor där man ska vara självutplånade. Inte är väl jag fin...inte är väl jag bra..inte är väl jag smart...inte har väl jag några pengar kvar när månaden är över. 

Eller vad tror ni? Är jag ute och cyklar? Hur har du påverkats negativt eller positivt av din självbild? Vad ser du runt omkring dig?

Taggar (blogg): 
13 mars

Lysningstips - Bigger Pockets Money

Behövs det verkligen en ny ekonmi podcast? Det kan man verkligen fråga sig men sen kommer det en ny och man inser att det finns nya perspektiv att ta in och nya format som förmedlar nya budskap. 

En relativt ny amerikans podcast som jag gillar är Bigger Pockets Money som leds av Mindy Jensen och Scott Trench det som gör denna så intressant är först att värdarna själva är ekonmiskt oberoende men fortsätter att arbeta med sådant som de tycker är kul men också att de har en härlig dynamik. För egen del gillar jag verkligen detta koncept med två värdar som själva är väldigt insatta och engagerade i ämnet. Kul också med en podd med en kvinnlig och en manlig värd där båda tar lika mycket plats! 

Länken ovan är till Youtube men podden finns självklart också i alla podcatchers. Detta är avsnitt två där Mindy invervjuad Scott.

Hoppas ni gillar! Vad är annars era favoriter?  

Taggar (blogg): 
12 mars

Utmaningen - Inget "nytt" i mars!

Det var ett tag sedan vi körde någon form av månadsutmaning och nu i mars kände vi att det var dags igen. Tyvärr hann jag inte skriva om detta i slutet av februari därför att vi hade sportlov men nu tänkte jag skriva helt kort vad vi har tänkt.

När man är fri och arbetar hemifrån och utifrån egna intressen är det väldigt lätt att hela tiden dra igång nya projekt vilket också innebär att det blir en del halvgjort som aldrig blir klart. Så även hos oss och det blev riktigt tydligt i Februari kanske därför att vi varit borta så länge och kom hem med ny kraft. 

Därför har vi beslutat att vi inte ska dra igång något nytt under hela månaden Mars (får se om vi förlänger) och att vi istället ska fokusera vår tillgängliga tid på att göra projekt klara och att ytterligare rensa i hemmet. Ju längre vi kommer ju tydligare blir det vad vi behöver och varje gång vi går igenom våra skåp och lådor så hittar vi saker som vi inte längre behöver. 

 • Min svaghet (och största styrka) är mat, jag älskar att fylla på skafferi, källare och frys och även om vi har väldigt lite svinn är det ibland bra att äta ur också och göra saker av det som redan finns. Därför ska jag inte köpa hem någon mat under denna månad där det inte finns ett tydligt direkt behov (dvs som kommer ätas upp de kommande dagarna)
 • Fru fris svaghet (och största styrka) är att utvekcla hemmet och projekt kring att fixa rummen i sig men även renovera och göra om möbler etc. Just nu finns det en del projekt pågående och vi ska inte påbörja något nytt och inte heller ta in några nya grejer (samma regel här om det inte finns ett direkt verkligt behov omgånede)

(Källaren är lite för full, rörig och smutsig just nu..och då är det ändå efter att vi gjort slut på en del..)

Detta ska förhoppningsvis ha fyra fördelar listade i orning efter hur viktiga de är just nu:

 1. Vi kommer att få klart fler projekt då vi kan fokusera
 2. Vi kommer att få mer ordning och mindre prylar hemma (storstädning av matkällaren står bla på agendan något som egentligen behövts sedan vi flyttade in)
 3. Vi kommer spara tid då vi kan skippa att kolla på annonssiter för möbler och andra grejer och spendera mindre tid i affärer.
 4. Vi kommer att göra av med mindre pengar

Jag skulle tro att vi behöver förlänga denna utmaning att även gälla April men vi låter det vara öppet för nu och fokuserar på de närmaste veckorna. 

Vad tycker ni om detta? Har ni någon liknande utmaning på gång eller vill ni kanske hänga på våran? 

Taggar (blogg): 
8 mars

Fredagsfunderingen - Är du en duktig konsument?

Nej jag har inte börjat nalla på helgvinet för tidigt, jag vet att det är torsdag idag. Däremot så testar jag någon nytt och ska sluta att publicera inlägg på våra "lediga" dagar vilket är fredag-söndag. Detta då jag så gärna vill kunna vara aktiv och svara på eventuella kommentarer som kommer har och på twitter (@FarbrorFri) jag vill dock inte sitta med telefonen eller datorn mer än nödvändigt medan vi lär lediga tillsammans därför blir det från och med nu fredag på torsdag...vilket i och för sig matchar frihetsbudskapet på bloggen...för vem vill inte ha en extra helgdag:-)

Förra veckan hade jag en diskussion med en person som jobbat med marknadsföring om hur pass kompetent den svenska konsumenten egentligen är. Hon hävdade att konsumenten är väldigt kompenent och svår att nå med markandsföring och jag menade att vi påverkades väldigt mycket av marknadsföring och tror att vi ständingt behöver nya saker på grund av denna.

Vi hade verkligen totalt olika åsikt om detta  men vi var inte ovänner utan det var bara så att vi inte alls förstod vad den andra egentligen sa. Lite senare förstod jag dock vad det var som gjorde att vi hade så olika åsikter och det var att vi ser detta från så olika perspektiv. 

Det första perspektivet  kallar jag för "den duktiga konsumenten": 

Den duktiga konsumenten uppfattar ett problem "det är inte fint hemma hos mig" sen funderar den duktiga konsumenten på vad som ska köpas detta problem ska lösas ska nya blommor inhandlas, nya gardiner eller kanske ska det målas om? När det beslutet är taget jämför den duktiga konsumenten olika erbjudanden och väljer det som är mest förmånligt utifrån konsumentens perspektiv (behöver inte vara pris kan också vara bekvämlighet eller bara personliga preferenser). Denna process slutar nästan alltid med ett köp men det köpet kan många gånger vara väl övertänkt. 

Det andra perspektivet kallar jag den "eftertänksamma icke-konsumenten":

Den eftertänksamma icke-konsumenten  börjar också känna att det inte är så fint hemma, men frågar sig då varför det känns så? Vad är det som får mig att tro att mitt hem inte duger? Varför tycker jag att gardinerna som jag köpte för ett år sedan och som då var det snyggste jag kunde tänka mig helt plötsligt känns så tråkiga? För vem ska jag ha fint hemma? Är det för mig eller för att imponera på grannen eller familjen? Behöver jag verkligen köpa något för att det ska bli trevligare eller handlar det mer om att skapa lite ordning och reda kanske ska till och med problemet lösas med att jag gör mig av med saker snarare än att jag köper något? Denna process slutar vid några enstaka tillfällen med ett köp men oftast med en annan "icke konsumtions" lösning. 

Det är den senare typen av analysprocess som jag tycker händer för sällan och som jag skulle vilja uppmärksamma fler på. En slags "konsumtions mindfullness" skulle man kunna säga. Inte nödvändigtvis ställa sig helt utanför konsumtionssamhället utan snarare att se dess mekanismer mer tydligt inklusive sina egna känslor som detta skapar. Att förstå hur vi påverkas av direkt och indirekt marknadsföring och hur denna skapar behov som vi kanske inte egentligen har. Hur marknadsföringen trycker på våra ömma punkter och önskan om gemenskap, självförverkligande etc men hur ingen egentligen blir mer självförverkligad av en ny bil eller ett nytt köksbord. 

Vad tänker ni om detta? Är vi eftertänksamma medborgare eller är vi ens duktiga konsumenter? 

Taggar (blogg): 
5 mars

50% sparande i två enkla steg..

När diverse sparekonomer och andra experter är ute och vevar i tidningarna så handlar det nästan alltid om att vi ska spara på två sätt: 

 1. Genom att dra ner på små vardagsutgifter så som kaffe på stan, utelunchen etc 
 2. Förhandla priser på försäkringar, elavtal, räntor etc 

Gemensamt för dessa är att de visserligen ger besparingar nästan omgående men också att de accepterar konsumismens själva grundtes att vi måste köpa och konsumera för att vara lyckliga...vi ska bara göra det lite smartare. 

Därför blir jag alltid nyfiken på personer som tänker på tvärs mot detta och hittar egna sätt att ta sig ann problemet. Ett sådant sätt är att börja titta på vad som man lägger mest pengar på och fundera över vad som går att göra där. 

Som en tumregel lägger man vanligtvis 50% av hushållsinkomsterna på boende och transport. Bor man i en storstad så är boendet dyrare och bor man på landsbygden är boendet billligare men det är då inte ovanligt att man har flera bilar i familjen och att dessa dessutom används flitigt. Summan slutar ändå på 50% av hushållets inkomster. Denna siffra verkar också stämma rätt bra på olika inkomstnivåer då man anpassar sig till vad som kommer in helt enkelt.

Tänk då om man skulle kunna eliminera dessa utgifter helt? Det låter ju som en dröm men det finns exempel på personer som gjort detta och det ser ut så här.

 1. Flytta närmare jobbet (eller flytta jobbet till dig?) så att du kan gå och därmed eliminerar din kostnad för transport. 
 2. Skaffa ett boende som du kan använda för att generera inkomster via uthyrning som täcker dina löpande kostnader (detta kallas i USA för "House Hacking").

Så enkelt är det! Efter det kan du i övrigt fortsätta att leva precis som vanligt och spara 50% av inkomsten...eller fortsätta med den tredje största utgiften som vanligtvis är mat...

(Nästan gratis boende och transport:-)

För egen del så har vi ju numera en situation där vi arbetar hemifrån (och mycket mindre än tidigare) och där vi kan sköta det mesta i vardagen utan motoriserad transport detta har sänkt vår transportkostnad i vardagen till några få hundralappar i månaden (vi har dock kvar bilen som en ren fritidsmaskin för skidåkning och semesterresor). Vi har ett relativt litet och kostnadseffektivt boende och vi hyr även ut en stuga på tomten vilket täcker cirka 60-70% av våra löpande kostnader för boendet. Dessa vardagliga besparingar "levereras" till oss månad ut och månad in helt utan ansträngning. 

Detta är ett helt annat sätt att ta sig ann och tänka kring kostnader, det ställer lite andra krav på design och kommer inte passa alla! Tänker dock att denna typ av övningar i att vända och vrida på koncepten bidrar till en annan förståelse och tanke kring privatekonomi! Vad tycker ni finner ni inspiration i denna typ av lite mer annorlunda exempel? Om du inte kan annamma hela tanke sättet, finns det delar du kan ta till dig? 

2 mars

Fredagsfunderingen - Att offra på kort sikt för att vinna på lång sikt..

Sedan vi blev officiella med vår identitet och har blivit intervjuvade i olika tidningar och andra medier så har vi också återkommande får frågan "vad har ni offrat". Den spontana tanken är att börja babbla nått om att vi köper färre klädesplagg, mindre utemat, avstår från kortare semesterresor med flyg, använder bilen mindre och bor i ett hälften så stort hus. 

När vi sedan tänkt ett varv till så insåg vi att vi egentligen inte tycker att vi har offrat dessa saker. Vi har i och för sig valt bort det men det är inget offer, vi tycker att det har höjt vår livskvalitet. Det rent materiella har inte varit något offer och vi är betydligt mer nöjda med vår nuvarande situation än den som vi lämnade även om vår konsumtionsnivå är lägre. Då tycker jag inte att man kan säga att vi har offrat något. 

Förra veckan fick jag dock den stora förmånen att träffa en massa trevliga läsare under en dag i Stockholm (tack allihop ni vet vilka ni är) och då medan vi pratade, stötte och blötte olika frågor så blev det tydligt var vi har "offrat". Vi har nämligen under i stort sett alla yrkesverksamma år varit OK med att göra kortsiktiga uppoffringar för att få nya erfarenheter och att utvecklas i jobbet vilket givit möjlighet till nya intressanta äventyr. Under en period för många år sedan så reste jag tillexempel väldigt mycket i tjänsten vilket senare ledde till nya kontakter vilket ledde till att vi fick bo i USA i två år. Det tidigare var inte superroligt men åren i USA ser vi verkligen tillbaka på med glädje.  

Väl hemma i Sverige igen så valde fru fri att veckopendla under några år vilket tidvis var jobbigt för oss båda inte minst efter att vi fått vårt första barn. Detta ledde dock till att hon senare kunde sluta på sin arbetsgivare med ett avgångsvederlag och samtidigt hade hon en starkare erfarenhetsbas vilket gjorde att hon snabbt kunde få ett nytt jobb närmare hemmet. (Vi bodde tidigare mer lantligt än idag och hon hade 6 minuter till jobbet under ett och halvt år...det är nästan osannoligt bra!). Senare fick jag ett roligt jobb men som innebar att jag fick vara mycket i Stockholm och en del på längre resor men jag fick också jobba med roliga intressanta människor, jag fick bättre lön och i förlängningen kunde jag också sluta med avgångsvederlag. 

Gemensamt för flera av dessa skeenden är att vi kortsiktigt har offrat något (ofta tid tillsammans) då det gett oss chansen att få något bättre i förlängningen och nu har vi ju massor av tid. Jämför det med att tillexempel acceptera en dyr och tidskrävande långpendling år ut och år in....vilket jag skulle ha väldigt svårt med. 

Hur tänker du kring uppoffringar? Vad har du offrat på kort sikt för att vinna något på lång sikt? Har det blivit som du tänkt dig eller har du ångrat dig? 

26 februari

Lendify - efter 16 månader hur går det egentligen?

Ny på bloggen? Börja läsa här! 

Inlägget nedan innehåller information om Lendify, ett bolag som jag har  ett marknadsföringssamarbete med.

Idag blir det en kort uppdatering om hur våra lån hos Lendify har utvecklats. Vi har för närvarande cirka 50 lån i ett autoinvestkonto med ett värde på drygt 51 000 varav 50 000 är vår ursprungliga investering och drygt 1000 kr är erhållen ränta. Vi har även ett manuellt konto som vi haft mycket längre och där har vi ursprungligen satt in 99 000 och värdet är nu 104 000. På det stora hela så betalar låntagarna i tid men vi har cirka 150 kr i ränta och amortering som är försenat mer än en månad. I ett tidigare inlägg berättade jag vad som händer när en låntagare inte betalar

När vi började investera hos Lendify så gjorde vi det i ett manuellt konto då vi såg det som ett experiment och jag känner att man lär sig och förstår en platform bättre när man jobbar med den snarare än att man teoretiskt läser på hur det fungarer. Skulle dock rekomendera att de flesta väljer autoinvest då man i det fallet inte behöver logga in och hitta nya lån utan detta sköts automatiskt. Man får också en automatisk riskspridning. För närvarande funderar jag på att överföra ytterligare lite pengar och i så fall blir det troligen till autoinvest kontot. 

 

 

Ovan ser ni fördelningen mellan olika riskklasser och löptider. I vårt autoinvestkonto är den genomsnittliga löptiden cirka 100 månader (8 år) och på det manuella kontot är det cirka 50 månader. Här har vi även testat att köpa lån på andrahandsmarkanden vilket är en möjlighet som jag verkligen uppskattar då det ger ett högre utbud av lån. Läs mer om det i detta inlägg

I detta sammahang vill jag passa på att påpeka att en investering hos Lendify är förknippad med risk så som alla investeringar och att detta bara är en del (ca 6%) av vår totala portfölj som består av i huvudsak aktier men också kontanter på vanligt sparkonto. 

Har du testat Lendify ännu? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar