Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 maj 2016

Favorit i repris - absolut sparande över 10 år - det är kronorna som räknas!

Detta är det 4:e inlägget i en serie "favoriter i repris" från den gamla bloggen (frivid42) då frågan hur vårt sparande har utvecklats har kommit upp här på bloggen och på twitter. Dessa inlägg skrevs ursprungligen sommar/höst 2015 så tidsangivelser nedan utgår från det. 

Det finns mycket att fundera på när man kollar tillbaka över en lägre period tex 10 år och hur saker och ting utvecklas. Det ger lite perspektiv när man kortsiktigt kan tycka att "inget händer". Nu har turen kommit till det absoluta sparandet i exakta kronor över perioden 2007-2015 (2016 prognos).  Som jag tidigare har indikerat så var mina budgetfiler lite mer sparsmakade med information under de första åren varför jag har gjort de första åren med en "prickad" linje då dessa ska ses som en uppskattning snarare än en exakt vetenskap.

Sparande 2007-16

Det intressantaste med denna linje är att det har varit en obruten linje av ökande sparande, man skulle kunna säga att denna linjen visar är vad livsstilsdeflation ( i motsats till inflation) skapar i en ekonomi med ständigt ökande inkomster, låg inflation och stabila eller minskande skatter. Tidvis har vi "bara" lyckats hålla vår sparandegrad stabil år över år men vad som ständigt har ökat är det absoluta sparandet. Sparandet kommer öka ända in till mållinjen så även om det ser ut som om det är en plan utveckling in in 2016 så bygger detta på att jag faktiskt bara jobbar max 6 månader nästa år:-)

Vad tänker du på vad när du ser denna linje? Hur ser din ut? 

Taggar (blogg): 
7 maj 2016

Favorit i repris - våra största ekonomiska misstag!

Här nedan följer ett inlägg som jag skrev på min gamla blogg som publicerades första gången hösten 2015. 

I ett inlägg förra veckan om vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren  skrev jag att jag skulle beskriva alla vår ekonomiska misstag i ett senare inlägg...so here goes! När man tittar på var vi befinner oss idag ekonomiskt kan man kanske få för sig att vi har gjort precis allt rätt. Så är dock inte fallet nedan har jag listat några av våra största misstag.

Riskfyllda investeringar - Efter att ha lyckats bra med några investeringar i 18-19 års åldern så fick jag hybris och sprang in i IT bubblan med full kraft. Portföljen gick ner med nästan 90% på ett par år viket säger något om risknivån.  Hade detta skötts bättre hade säkert 200 000 kr eller mer kunnat räddas.

Låna mer än nödvändigt - under en del av studietiden bodde jag hemma (med gratis hyra och mat), jobbade extra och tog ändå fullt studielån. Inga pengar lades undan detta var en fin present till mig själv att börja livet med ett större lån än nödvändigt. Nästa år blir det troligen slutbetalning av dessa lån efter 15 års avbetalning...snacka onödigt! Minst 100 000 kr i för höga lån blev det.

Slösaktighet - under student tiden levde vi upp vart enda öre även lånen men trots allt var detta inga stora pengar. Det som stör mig mer är att jag fortsatte att sätta sprätt på det mesta under de första åren i arbetslivet. Mat och dryck på restaurang och bar samt kläder var nog några av de största bovarna. Mycket pengar spenderades som bidrog begränsat till öka lyckan. Uppskattningsvis har vi på detta vis bränt 500 000 kr eller mer i onödan.

Dyra bilar - direkt efter avslutad utbildning köpte jag en nästan ny och ganska dyr bil. Efter det har vi även ägt två sportbilar och en SUV vi har även köpt för nya bilar vid senare tillfällen så sent som förra året. Värdeminskning, hög bränsleförbrukning, service och försäkringar med mera gör att detta säker kostat oss 500 000 kr

Köpa för stort hus - När vi flyttade tillbaka från USA till den svenska landsbygden så blev vi överrumplade över hur stora hus man kunde få för relativt lite pengar. Problemet är bara att allt i ett större hus kostar mer pengar.  Inklusive förlorad avkastning på kapital som nu varit bundet i huset, extra kostnader för renoveringar och uppdateringar och ökad kostnad för uppvärmning, inredning med mera har troligen kostat oss 500 000 under de 8 år som vi nu bott i huset.

Börja för sent - Trots alla dessa misstag är nog det största misstaget att börja för sent. Hade vi börjat tänka så här redan under studenttiden, sett till att komma ut i arbete så snart som möjligt och sen leva sparsamt och skapa avkastning så skulle vi ha kunnat spara många extra miljoner vid det här laget och facto redan varit pensionärer båda två. Läs gärna MMM artikel på samma ämne...detta hade jag velat åka tillbaka och visa för mig själv som 20-åring.

Den negativa tolkningen av denna är att "den där frivid42 är verkligen en idiot" den positiva tolkningen är att du behöver inte vara perfekt för att kunna sluta jobba långt tidigare än vanlig pension. Även om det är bäst att börja tidigt är det aldrig försent att börja resan mot ekonomisk frihet. I vårt fall innebär alla dessa grova misstag att vi behöver jobba ända in i 40-års åldern.

Nu vill jag höra från er, vilka är era största ekonomiska misstag genom tiderna? 

Taggar (blogg): 
5 maj 2016

Favorit i repris - sparkvot över 10 år!

Detta är ett andra inlägg i en serie av "favoriter i repris" från min gamla blogg frivid42. Detta på förekommen anledning då jag fått frågor kring hur vårt sparande utvecklats över tid. Detta inlägg skrevs hösten 2015 så alla angivelser av tid ska utgår från denna tidpunkt. 

För ett tag sedan presenterade vi vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren och nu har turen kommit till sparandegraden. Jag har bara följt upp denna sedan 2007 så därför är tidserien här lite annorlunda men ger ändå en tydlig bild.

sparandegrad 2007-2016

Den som tittar på den här bilden kan göra olika reflektioner men det som är tydligast är att något hände 2011 och det som hände då var att vi hade 6 månader ledigt tillsammans och att vi under den perioden fick nys om först Early Retirement Extreme och sedan Mr Money Mustache som totalt förändrade vår syn på sparande. Jag inser också när jag ser denna graf att sparande för oss i medelklassen är så mycket mer psykologi än matematik. Vi hade inte sämre förutsättningar för att spara före 2011 men det är tydligt vad en annan psykologisk inställning kan göra.  Vi hade fått smak på den gemensamma ledigheten under 2011 vilket gjorde oss mottagliga för budskapen och så fick vi veta vad som var möjligt framförallt från Mr Money Mustache.  Nu tar vi ett ytterliggare steg uppåt i sparande grad och planerar minst 75% under resten av den tid då vi båda jobbar till och med nästa sommar.

Vad tänker ni på när ni ser den här grafen och hur ser er graf ut? 

Taggar (blogg): 
27 april 2016

Favorit i repris - Kapitalets utveckling - De senaste 10 åren och vidare mot framtiden!

På twitter var det någon som kommentarade att det skulle vara roligt att veta hur vår resa har sett ut sedan vi började ta sparande på alvar. Därför tänkte jag köra några favoriter i repris från den gamla bloggen och börjar med hur vårt kapital utvecklats över tid. Desssa inlägg skrevs sommaren/hösten 2015 så alla tidangivelser ska utgår från detta. 

Eftersom även vår budgetmodell och uppföljning har utvecklats så ska jag säga att graden av säkerhet i detta är större för de senaste 5 åren men ändå så ger detta en bra bild av hur saker och ting har utvecklats.

Anledningen till att jag tar 2005 som startpunkt var att det var året som herr och fru frivid42 gifte sig och på allvar påbörjade sina liv tillsammans (vi hade då redan varit ihop i 5 år). Vi började båda jobba några år tidigare och under den perioden så sparade vi mycket lite och kapitalet var i bästa fall konstant på några hundratusen kronor i form av insats i en bostadsrätt och några få slantar på banken och i aktier. Vi åkte runt i en bensinslukande sportbil och levde som om det inte fanns någon morgondag...sen skedde en förändring om än långsam till en början.

Kaptal 2005 till 2015

Några intressanta reflektioner med tanke på denna graf är för mig:

  1. Vi har aldrig suttit i lyxfällan och på så sätt var vi lyckligt lottade att vi inte startade vår resa på minus dock var studielånen stora i början och pensionsavsättningarna små så netto kapitalet var mycket lågt (kan hända till och med lägre än vad denna graf visar men detta är min bästa uppskattning)
  2. 2005-2007 var starten på vårt sparande och även om vår sparsamhet började spira så var det mer på grund av höga inkomster när vi bodde utomlands i några år. Sakta började vi dock få en känsla av att det måste finnas något mer i livet än "köp och släng".
  3. 2008-2010 gick mycket pengar åt till att etablera ett boende (det vi spenderade i vårt boende genom att uppgradera standarden tog vi det direkt som en kostnad och inte som en investering, samma sak när vi köpte våra bilar kontant).  Vi tyckte då också att vi gjorde ett rätt bra jobb som sparade några 10-tal % av inkomsten vilket vi nu i efterhand ångrar att vi inte ökade tidigare.
  4. På våren 2011 kom vi först i kontakt med Early Retirement Extreme och därigenom Mr Money Mustache och det var då det verkligen tog fart. Varför "bara" spara 10-30% när man kan spara 50-60%.
  5. 2012-2014 nu hade vi möjlighet att lösa det sista bolånet och med en växande aktieportfölj började det verkligen ta fart. Vi fick även löpande högre inkomster samtidigt som vi kom på sätt att dra ner på kostnaderna.
  6. 2015 och 2016 (prognos) har goda möjligheter att bli rekordår med en prognostiserad kapitalökning på ca 1 MSEK per år varav 4/5 nysparande och 1/5 avkastning.
  7. 2017-2018 (prognos) Blir en långsammare sparperiod när jag slutar jobba och när frufrivid42 blir ensam familjeförsörjare. Prognosen pekar på 6 MSEK till slutet 2018 och under de två sista åren räknar vi med ungefär lika delar avkastning och nysparande.

Vid ett senare tillfälle ska jag återkomma till alla de ekonomiska misstag vi har gjort vilka nu medfört att vi behöver jobba ända in i 40 års åldern.

Vad är era reflektioner kring detta? Har ni haft en liknade resa? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar