Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 september 2016

Vi hade visst missat 850 000 kr?!

Som jag berättat i några tidigare inlägg så försöker jag gå igenom pensionen ordentligt. Tidigare har jag fokuserat på att slänga in pengar via löneväxling och inte göra allt för dåliga val. Mina investeringstankar har dock fokuserat på de pengar som jag har på ISK/KF och i IPS som jag själv kan förfoga över och som man kan följa på shareville.

Döm om min förvåning när jag upptäkte ett litet oskyldigt belopp längst upp på sidan (hos minpension.se) ("belopp per månad livsvarigt från 65 år(cirka 2 600 kr)). Kollade efter hos frun och där var motsvarande belopp 700 kr. När jag började tänka efter kommer jag nu ihåg att hos min första arbetsgivare fick insättningar till den förmånsbestämda ITP2-planen...hade jag nästan glömt. Frun får fortfarande insättningar till denna...tydligen...hade sämre koll på detta än jag trodde.  

Vad innebär nu detta och vad är värdet på det jo för att räkna fram ett värde så får man ta månadsbeloppet multiplicera med tolv månader och sedan multiplicera med livstidsantagandet hos pensionsbolaget (i Alectas fall 21,5 år efter 65). Värdet är alltså 2600 * 12 * 21,5 = ca 670 000 kr för mig och 700 * 12 * 21,5 = ca 180 000 för frun...alltså totalt 850 000 som vi har glömt bort.

Detta stärker mig i min tro att pensionen inte är något som helst problem för oss utan det som är viktigt för oss är att bevara och förvalta vårt "fria" egna kapital så det räcker och blir över fram till pensionen blir tillgänglig. Pinsamt egentligen att jag som är ekonom och intresserada av detta ändå inte riktigt förstått detta belopp..visar hur mycket det finns att göra kring pensioner i stort. Samtidigt stärker detta mig i min tes att när man har generellt god koll på sin ekonomi, är på bollen och har goda marginaler så är nästan alla ekonomiska överaskningar positiva! 

Hur som helst gör denna lilla upptäkt att det är ännu roligare att nu fortsätta äventyren i pensionsdjungeln! 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar