Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
24 mars 2017

Fredagsfunderingen - Lägre arbetstid...men troligen inte 6 timmars arbetsdag!

Mänskligheten har under de senaste århundradena lyckats effektivisera vår produktion mångfaldigt av både materiella saker och service. Bara sedan 70-talet har vi dubblat vår produktivitet per arbetad timme här i landet. 

Under de första 70 åren av 1900-talet så tog vi ut en betydande del av denna produktivitetshöjning i lägre arbetstid (5 dagars arbetvecka, 5 veckors semester). Då de flesta jobbade i kollektiva yrken så som industriproduktion, skogsbruk, jordbruk och inom välfärdssektorn så funkade detta bra som modell och dessutom var tillväxten så stark att det räckte både till radikalt ökad standard och lägre arbetstid. Idag ser dock arbetslivet väldigt annorlunda ut och det är nog ganska svår att sänka arbetstiden på samma sätt för alla. Däremot så tror jag att det skulle vara möjligt att sänka arbetstiden om man istället tog en mer pragmatiskt hållning och anpassade till olika yrken och situationer. Vi har dessutom en materiell standard som inte behöver höjas längre varför vi skulle kunna avstå från ytterligare materiell välfärd till förmån för annat. 

Vissa jobbar i ganska fysiskt slitsamma jobb där man jobbar i arbetslag och där kanske det skulle vara alldeles utmärkt att jobba 6 timmar om dagen och få fler kollegor att dela jobbet med . I andra yrken skulle kanske 4 dagars vecka funka fint och i ytterligare något så kanske man skulle kunna få mycket mer semester? Hur som helst tror jag att det är naivt att tro att vi kommer få en förändring av arbetstiden enligt en tidigare norm där det är lika för alla. Mitt tidigare jobb var något som det funkade ganska bra att vara föräldraledig ifrån. Att vara borta i ett år innebar att arbetsgivaren fick hitta andra lösningar. Däremot när jag väl var tillbaka på jobbet så förväntades jag vara tillgänglig i stort sett dyngnet runt. En 6 timmars arbetsdag hade inte passat jobbet. I detta fall kanske man hade kunnat ta ut arbetstidsförkortningen via ett sabbatsår var 4:e år? 

Undertiden som vi väntar på att arbetslivet förändras så finns det dock inget som förhindrar att vi tar saken i egna händer. Vi har alla rätt till föräldraledighet när vi har små barn så både pappor och mammor borde utnyttja detta till fullo. Vi har rätt till deltid och vi kan konsumera mindre och spara mer vilket innebär att vi kan ha möjlighet att ta längre (tjänst) ledigheter elller bli helt fria. Vi har fantastiska frihetsgrader redan vi som haft turen att leva i detta land så det är bara att fånga dem och göra så gott man kan utifrån nuvarande förutsättningar....Ni ska se tids nog kommer resten av samhället efter! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar