Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 september 2016

Månadsuppföljning Augusti - vad hände här? Sparandegrad -675%!

Idag är den första dagen på den nya terminen på riktigt för oss. Frun börjar sitt nya jobb och börjar den förhatliga pendlingen. Vi hoppas att hon inte ska behöva jobba mer än 10-18 månader innan vi är i mål så jag antar att vi får tycka att det är helt OK. Slut på semester betyder ironiskt nog större frihet för mig, jag kan välja att skriva/läsa halva dagen och sen göra annat andra halvan istället för som under semestern mestadels vara serviceinrättning för barnen. 

Augusti var en konstig månad för oss ekonomomiskt med relativt stora utgifter och nästan obefintliga inkomster. Vi viste redan innan att vi hade planerat in en fest för att fira flytten och min 40-års dag tidigare i år (9 300 kr). Sen hittade vi en begagnad cykel till frun (2 800 kr mountainbike som vi letat efter länge) det är de stora posterna. Sen gick vi över budget i kort sagt alla kategorier utom bränsle till bilen vilket bara blev en tank på hela månaden. Jag har köpt kläder för första gången på över ett år (skor och jeans 640 kr) och frun köpte också en del kläder (blusar, jeans 1500 kr). Barnen behövde lite nya kläder till hösten vilka mestadels köptes på loppis men det är likväl en kostnad och så fick vi chansen att skicka en vinbeställning med släktingar som skulle till Tyskland vilket gjorde att vi köpte en årsförbrukning av vin till ett bra pris vilket kommer bli en besparing utslaget över året men var en utgift i augusti på 2 300 kr. Allt detta gjorde att kostnaderna för augusti summerade till cirka 37 000 kr mot normalt 22 500 en "vanlig månad". 

Denna månad blev också något av en "perfekt storm" ekonomiskt eftersom jag har slutat få inkomst från min tidigare arbetsgivare (avgångsvederlag kommer i januari nästa år...i och för sig men hjälper inte denna månad) och frun bytte jobb innan sommaren och tog då långledigt och inte fick någon lön i augusti. Vi fick lite små inkomster från föräldraledighet men samtidigt betalade vi restskatt vilket vi kvittade mot inkomsten. Det enda som gjorde att vi fick någon inkomst alls var att vi hyr ut stugan vid det nya huset , att vi har aktier som delar ut någon krona och lite bonus från Preem bland annat. Hade det inte varit för dessa hade vi haft negativ inkomst nu summerar inkomsterna till 2800 kr vilket ger ett kontant sparande på -34 tkr eller -1225% sen kom det en liten pensionsavsättnig på 2000 kr vilket fick "upp" sparandet till -675%  vilket ändå måste vara någon form av bottenrekord. 

Till september bör ordningen vara återställd men nu med en inkomst så inga 80% sparandegrader längre men väl kanske 30% vilket inte är fy skam för en familj på 5 med en inkomst! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar