Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1452
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 april 2016

Hur gör vi våra investeringar rent praktiskt?

Något som jag ibland glömmer bort är att berätta hur olika saker egentligen praktiskt går till vad gäller vår ekonomiska liv, det tänkte jag börja råda bot på och börjar med att beskriva hur vi rent taktiskt och kortsiktigt går tillväga för att handla aktier. 

Vi har en depå hos Nordnet, jag är personligen mycket nöjd med dem och tycker även att shareville är en trevlig social platform vilket är en fin "bonus" (om ni vill följa oss på shareville så finns info här). Vi är dock inte sponsrade av någon och jag är säker på att även Avanza funkar lika bra. Kanske även Degiro som är den nya utmanaren men jag har ingen erfarenhet av dem.  

Hur gör vi då när vi investerar månadsvis: 

  • Vi investerar 25 000 i månaden i uppgång och nedgång, jag tror det är svårt att tima marknaden. Om vi sparar mer än 25 000 kr så går dessa in på konto och kommer skjutas till under andra månader när sparandet är lägre.
  • Vad har gått relativt sett dåligt och varför? - När vi väljer vilket eller vilka aktier som vi ska köpa så brukar jag kolla på utfallet den sista tiden (1-3-6 månader). Har någon aktie gått dåligt, varför? Är det befogat. Ibland kan något bolag ta oförtjänt mycket stryk efter en något svag rapport eller en stark rapport kan gå obemärkt förbi för att Mr Market har bestämt sig för att vara negativ den veckan. Kort sagt om jag tycker att börsen på ett obefogat sätt dömt en aktie eller inte riktigt värderat styrkan i en rapport så faller köpbeslutet där.  Med bolag i olika brancher och länder så finns det (nästan) alltid köplägen även om börsen som helhet kan tyckas övervärderad tidvis. 
  • Snabbt upp till betydande storlek - Det är inte ofta som vi tar in en ny aktie i portföljen men när det sker så vill jag relativt snabbt komma upp in en rimlig storlek på innehavet och då blir det ett par månaders insättning som går till detta vanligen under två direkt efter följande månader. För små innehav på bara någon enstaka % av portföljen tycker jag det är svårt att känna engagemang för därför är det viktigt att komma upp i storlek, det gör också att man behöver vara övertygad innan man trycker på köpknappen. 
  • Sälj av vid tjurrusningar...eller vid befogade hopklappningar eller dålig informationsgivning. När vi köper en aktier i ett bolag så är tanken att det ska stanna i portföljen för alltid  men saker kan förändras. Om bolaget visar sig inte alls utvecklats som vi tänkt oss, har dålig informationsgivning eller rusar upp kursmässigt till en kurs långt över vad vi tycker är befogat kan vi tänka oss att sälja. Om bolaget blir sämre eller är dåliga i informationsgivningen blir det frågan om total utförsäljning medan om det är en rusande aktiekurs på ett i grunden sunt företag kan det snarare handla om att vi tar hem lite vinst. Det senar har varit framgångsrikt vid några tillfällen i bland annat MQ, Kopparbergs och Tele2 där vi sålt av efter en tjurrusning för att sedan köpa tillbaka samma mängd aktier billigare vid ett senare tillfälle när Mr Market har besinnat sig. 

 

Egentligen så tror jag att man kan ha en mängd olika tillvägagångssätt och ändå lyckas på börsen "alla sätt är bra utom dom dåliga" som det brukar heta. Det viktiga är att ha en strategiskt och taktisk plan och utgå ifrån vad som passar en själv. Min grundinställning är positiv till investeringar och börsen varför jag har svårt att inte vara fullinvesterad, därför passar det mig väl att sätta in 25 000 månad ut och månad in snarare än att förska tima. Det passar mitt psyke. Min positiva inställning gör också att jag inte blir stressad när börsen går ner för då ser jag fler köplägen, men inte heller när börsen går upp för jag gillar att se pengarna växa. 

Hur ser er investeringstaktik ut? Känner ni igen något av det jag beskriver ovan eller har ni en helt annat tillvägagångssätt? Vad är styrkorna och svagheterna i det?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar