Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 oktober 2017

Läsarfråga - Varför missförstår många hur ni lever?

För någon dryg vecka sedan så kom det ett par frågor på Twitter från en läsare som tidigare varit aktiv på bloggen och då och då skrivit kommentarer och frågor. När jag läste frågorna och började skriva ett svar så kom jag på att detta borde egentligen vara ett inlägg så då frågade jag om det var OK och det var det så nedan är meddelandet från "en trogen läsare" och sedan kommer mina svar. 

Vad jag tror är de huvudsakliga anledningarna till att många missförstår vårt sätt att leva är två.

  • Den första är att det inte riktigt finns någon terminologi för det vi har gjort så när vi säger "pensionär" eller "ekonomiskt fri" så är det som gjort för att missuppfatta då det kan finnas lika många tolkningar av detta som det finns läsare och lyssnare. 
  • Den andra delen är att många tycker att de bara gör av med pengar på det nödvändigaste (Boende, Transport, Mat och Kläder) och bara mycket lite pengar på valfria aktiviteter och fritid. Om vi då säger att man kan leva på mycket mindre så tänker man att det kommer bli väldigt fattigt. Grejen är bara att i dessa "nödvändiga" kategorier så döljer det sig ofta en massa onödig lyx. Att man behöver tak över huvudet betyder inte att man behöver en nyrenoverad och stor villa eller lägenhet. Att man behöver ta sig till jobb och skola betyder inte att man behöver en ny fin bil (eller ens behöver bil). Att man behöver äta varje dag betyder inte nödvändigtvis restaurangbesök och oxfilé och kläder behöver man mycket mindre än man tror för att vara snyggt men enkelt klädd. Att dessa på ytan nödvändiga utgifter ofta kan vara "boven" är också anledningen till att jag tidigare skrivit temaveckor om Mat, Boende och Transport och Kläder där jag visat att man kan spara upp till 75-80% i varje kategori i jämförelse mot en budget i en vanlig medelinkomstfamilj. 

 

Den andra frågan handlade om vad det är som har gjort absolut mest för vår resa och jag skulle säga att det är alla delar tillsammans hur tråkigt det än kan verka. Vår modell är beroende av både effektivitet i användningen av pengar och avkastning men det är mycket viktigare att leva effektivt och sparsamet och avkastningen är den mindre delen i detta. Vi har designat ett liv som vi trivs väldigt bra med som innebär att vi lever lokalt och inte onödigt stort eller lyxigt vilket gör vårt boende väldigt kostnadeffektivt men också sparar mycket på vår kostnad för transport. När det gäller mat har vi definierat vad som är en rimilig nivå för oss och sedan ser vi det som en utmaning att äta så bra som möjligt för den pengen (snarare än att ha så låg kostnad som möjligt till varje pris). Kläder köper vi nästan inget alls till oss vuxna numera men behöver så klart en del till barnen men då är det att ärva och köpa begagnat i första hand och bara i sista hand köper vi nytt (då kan å andra sidan syskon och kusiner ofta ärva det sen). Vi köper också väldigt få prylar och väldigt lite elektronik. Att handla lite har också den positiva bieffekten att vi har färre saker att underhålla och flytta runt. En annan sak som vi gör som skiljer sig ganska mycket ifrån hur andra lever men som enligt mig höjer vår livskvalitet samtidigt som det sparar pengar är att vi semestrar i första hand på hemmaplan och de få gånger som vi reser så är vi istället borta länge (minst ett par månader om det är en längre flygresa) och då lever vi mer lokalt dit vi kommer vilket för oss är en större upplevelse samtidigt som det sparar pengar och minskar vår negativa påverkan på miljön så (win-win-win) enligt mitt sätt och se det. Anledningar till att sparsamhet är viktigare än avkastning har jag även berört i detta tidigare inlägg "Spara på Spara är viktigare än ränta på ränta".  

Hoppas att det besvarar dina frågor "trogen läsare"! Om du har fler frågor eller om det är någon annan som undrar något så kommentera gärna på det här inlägget. Kontakta mig via twitter @farbrorfri eller via mail frivid42@outlook.com.

Jag kan svara på frågor "privat" men det är ju roligare att svara på dem i inläggsform så svaren kommer fler till godo! 

28 juni 2017

Uttagsfasen - Del 3 (5) Frihet med ett begränsat kapital..

Idag kommer då det som många väntat på och andra bävat för nämligen simuleringarna av hur kapitalet ska räcka. Dessa är mycket förenklade och bygger på att aktier justerat för inflation och skatt kan avkasta 5% och att traditionellt förvaltat pensionskapital ger 2%. Bostaden ger i detta exempel ingen avkastning utan följer bara inflationen. Alla siffror är i dagens penningvärde. 

Vårt totala kapital består som vi beskrev i måndagens inlägg, av pension, fritt eget kapital och vårt hus. För denna simulering har lånen räknats bort från dessa tillgångar och huset tas upp till 1,4 miljoner (2 MSEK - 0,6 MSEK) och CSN lånen har räknats bort från Pensionskapitalet.   

Grundscenario

Som vi berättade igår så räknar vi med att kunna leva på i snitt 20 000 kr i månaden eller 240 000 kr om året (inflationsjusterat) under hela perioden. Det troliga är dock att utgifterna tidvis är betydligt lägre än så och vid andra tillfällen är betydligt högre. Att vi skulle kunna göra av med så mycket pengar den dagen barnen är utflyttade känns också ganska osannolikt men för denna simulering har vi dock räknat med samma uttag varje år. 

Som synes av grafen ovan så räknar vi med att urholka vårt fria egna kapital fram till det att våra pensionspengar blir tillgängliga vi kommer i första hand att göra detta genom uttdelningar och ränta men det kommer inte räcka hela vägen så vi kommer även gradvis sälja av aktier under perioden.  Vår prognos är att vårt fria kapital räcker fram till 60 och med nuvarande regelverk så kan delar av pensionen tas ut från 55 år och andra från 58 respektive 61. Detta gör att vi känner tillförsikt med att pengarna räcker.

Det finns dock några ytterligare säkerhetslinor som förstärker vår tilltro till att detta kommer att räcka och bli över mer om dessa nedan:

Övriga inkomster (säkerhetslina 55-65 år)

Vårt grundscenario bygger inte på att vi har några andra inkomster under den kommande perioden men redan idag hyr vi ut vår gäststuga vilket ger en intäkt på 40 000 kr om året. Utöver detta så är det högst osannolikt att vi ska kunna gå igenom resten av livet utan att tjäna en enda krona på någonting. Nedan är samma graf som ovan men där 40 tkr om året kommer från andra källor medan 200 000 kr tas ut ur portföljen. Som synes räcker då det fria egna kapitalet uppskattningsvis fram til 64 istället för 60. Även om vi har räknat med att vara fria utan övriga inkomster så är detta ett betydligt mer troligt scenario då vi kommer fortsätta driva projekt drivet av intresse och dessa kommer någon gång ge lite pengar. Detta ger framförallt extra tillförsikt om tiden mellan 55-65. 

Inkomstpension (säkerhetslina 65+ år)

En annan aspekt på detta är att vi inte räknar in vår inkomstpension (alltså den allmäna pensionen som vi inte har möjlighet att placera själva) i vår grund kalkyl. Om vi gör det så ser utvecklingen för det totala kapitalet ut som nedan. Totalt och totalt inklusive övrigt är enligt exempel ovan, medan jag här också lagt till en linje som inkluderar vår inkomstpension. Detta ger framförallt extra tillförsikt kring tiden efter ordinarie pension. 

De flesta inser ju dock att trots dessa fina linjer i diagram finns både möjligheter och risker. Men så är det ju med allt i livet. En tillsvidareanställning är tillexempel tillsvidare bara till den dag då den inte är det mer. Framtida avkastning kan bli både bättre och mycket sämre än antaget. Vi kan får större eller mindre inkomster från andra källor och räntorna på lånen kan förädras. Dessa simuleringar som bygger på något så när rimliga avkastningsantaganden och samtidigt vår verkliga budget ger dock en fingervisning om vad som är möjligt. Imorgon ska vi dock gräva lite djupare i vilken inställing till frihet, ekonomi, risk med mera som krävs för att vara fri med ett begränsat kapital kanske det mest spännande avsnittet enligt mig. 

Men innan dess vill jag höra vad ni tycker och tänker kring dessa scenarion? Vad vill ni veta mera om och hur har ni själva tänkt. På fredag summerar vi upp med en fredagsfundering och då tänker jag också försöka besvara så många frågor som möjligt, så skjut!  

15 december 2016

Lendify - Skulle nog ha valt Autoinvest.....

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Det kan säkert verka som att en person som jag som är fri att disponera det mesta av sin tid skulle ha all tid i världen för att kolla börsen och övriga investeringar och det skulle kanske vara sant om detta var mitt enda intresse men så är inte fallet. Dessutom har vi 3 små barn som kräver en del och min ambition är att även sköta den absoluta majoriteten av hushållet nu när frun i knappt 200-dagar till är familjeförsörjare. (Sen hoppas jag att vi ska bli jämstälda igen:-). Å sen finns det finns så vansinningt mycket annat jag vill hinna med!! 

Som jag sa om i mitt senaste inlägg om Lendify så har en oväntad sak hänt med mina investeringar och det är att förvånansvärt många  låntagare betalar tillbaka sina lån i sin helhet redan efter en kort tid (någon månad). Detta har fortsatt denna månad med ett till lån som betalats tillbaka (vilket innebär att 3 av de 6 ursprungliga lånen nu betalats tillbaka i sin helhet). Om jag vill vara fullinvesterad behöver jag därför hela tiden själv söka nya lån att investera i. Funderar därför på om jag borde ha valt autoinvest istället? För närvarande ser portföljen ut som följer dessutom ligger två lån i väntan om att fulltecknas. Jag har valt att öka löptiderna något i de nya lånen för att se om det bidrar till att omsättningen blir lägre. 

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har ni valt Autoinveste eller manuell investering?

Taggar (blogg): 
7 december 2016

Oväntade utfall i Lendify-experimentet..

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify.  

Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. 

Tiden går verkligen snabbt! Nu har det gått två månadskiften sedan jag påbörjade det här experimentet. Läs alla tidigare inlägg här vid om intresse finns

Min huvudsakliga oro när detta började var förstås att låntagarna inte skulle betala tillbaka men så här långt har problemet som jag har upplevt varit precis det omvända. Eftersom detta är lån med rörlig ränta så går de också när som helst att lösa i förtid och flera låntagare har valt att göra detta. Det innebär att jag båda det första två månaderna har varit tvungen att hitta nya placeringsmöjligheter vilket ju är en liten uppgift. Personligen tycker jag att det här är rätt kul men om man vill ha ett bekvämt sparande så antar jag att den automatiska placeringsalternativet av detta och andra skäl är att föredra. 

Lendify fortsätter samtidigt att förbättra sin plattform och dessa grafer uppskattar jag mycket för att få översikt över placeringarna. 

Uppskattar också att man nu får en översikt över vilka betalniningar man har att förvänta sig månadsvis istället för som tidigare behöva gå in på varje lån. 

Generellt tycker jag utvecklingstakten på Lendify´s plattform är imponerande. Allt var inte perfekt från början men när man ser en ständig förbättring blir man lite gladare för varje dag som går.  Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har du redan lånat ut via dem eller funderar du på det? Om inte vad är det som håller dig borta? 

Taggar (blogg): 
10 oktober 2016

Avkastning vs. Sparsamhetsmuskler...

Då och då får jag känslan av att läsare av den här bloggen tror att vår väg till frihet till stor del rört sig om avkastning på aktieportföljen snarare än sparande. Min syn är istället att sparsamhetsmuskler är det absolut viktigaste medan avkastning är en betydligt mindre komponent. Tror att det på många sätt är mer bekvämt att tro att avkastning på kapitalet är det som ska ge en frihet eftersom träningen av sparsamhetsmuskler precis som träniningen av vanliga muskler kan göra lite ont under uppbyggnadsfasen. 

För att se om min tes kring sparande höll tog jag fram två exempel för en medelklass familj med en inkomst på 50 000 kr i månaden efter skatt (mannen är lärare, frun är IT-konsult de har två barn och får därmed barnbidrag). Exemplet bygger också på att lönen ökar med 2% per år över perioden och att detta läggs i lika delar till ökad konsumtion och sparande som redan existerande sparande. 

  • I det första exemplet (röd linje) gör familjen ett halvhjärtat försök att bli mer sparsamma och lyckas spara 10 000 kr i månaden vilket motsvarar 20% eller 120 000 kr om året. Genom att ta väldigt hög risk, använda hävstång med mera så räknar dem med 15% avkastning (vilket är väldigt osannolikt att de kommer nå men jag tog i i överkant för att göra exemplet mer intressant)
  • I det andra exemplet (blå linje) så bestämmer sig samma familj för att bli lite mer badass och trimma sparsamhetsmusklerna ordentligt. De lyckas därmed spara 30 000 kr i månaden  vilket motsvarar 60% eller 360 000 kr i månaden. De satsar större delen av detta på aktier utan hävstång och räknar med avkastning på 7,5 % (även det i det högsta laget men bara hälften så hög som i exempel 1) 

Även med denna mycket höga antagna avkastning för exempel 1 så tar det 15 år innan den strategin går ikapp kapitalmässigt. Se diagram nedan. 

Men det är egentligen nu det blir riktigt intressant för som jag skrivit om tidigare så kan man när man har sina löpande månadsomkostnader täckta för 25 år se sig som fri enligt den så kallade 4% regeln. Så efter de första 15 åren så kan famlijen som sparat mycket kallas sig själva för fria eftersom de kan leva på hälften så mycket som den andra familjen. Familjen som sparar mindre får vänta ytterligare 5 år för att bli fria...och det förutsatt att de löpande kan leverera 15% avkastning vilket i realiteten är fullständigt orimligt över tid.

Så vad är slutsatsen? Jo för den som vill bli fri så är sparsamhetmuskler oslagbara jämfört med avkastning. Inte ens vid ett vansinnigt högt avkastningsantagande enligt ovan så slår avkastningen sparandet under överskådligt tid. Du har dessutom betydligt större möjlighet att påverka dina kostnader ner till en viss nivå medan avkastningen påverkas av så många svårstyrda externa krafter att det är omöjligt att göra en prognos på detta (vilket i min bok gör att man bör vara väldigt konservativ i sina avkastningsantaganden) Personligen använder jag 6% för aktier, 2% för traditionell pensionsförvaltning och 0% på bankmedel och bostad. Om jag lyckas leverera mer så är ju det bara ett plus i kanten. Bara för att ytterligare göra denna poäng så återupprepar jag diagramen ovan men nu med samma avkastningsantagande (7,5% i båda exemplen vilket är något mer rimligt)

Hur ser ni på detta med avkastning kontra sparande? Vad fokuserar du på och varför?  

Taggar (blogg): 
21 september 2016

Lendify - nu fullinvesterad!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten. 

För ett par veckor sedan berättade jag här på bloggen att jag avser genomföra ett litet experiment och låna ut pengar via Lendify. Lendify rekomenderar att man väljer deras automatiska investerings alternativ eller sprider pengarna på minst 20 olika lån, men på samma sätt som jag avstår från indexfonder (mot bättre vetande?) så ville jag även hos Lendify göra aktiva val och dessutom med tillräckligt stora summor pengar så att det ändå räknas...annars tycker jag personligen att det blir lite ointressant. Eftersom jag bara investerar en liten del av mitt totala kapital hos Lendify tycker jag ändå att jag har god riskspridning. 

Jag hade tänkt att sprida pengarna på 5 lån med olika löptider (1-3 år) och olika risk klasser (A-E). Jag ville dock inte ha för långa löptider varför allt över 3 år gick bort för detta experiment. Med det inte sagt att längre lån inte skulle kunna vara intressanta men för detta experiment så vill jag att det ska börja hända lite i form av återbetalning varför jag valt löptider 1-3 år. Ambitionen var som sagt att fördela detta på 5 lån men det blev 6 stycken eftersom något lån som jag ville vara med på var på ett ganska litet totalbelopp. Se nedan hur lånen fördelar sig: 

Den genomsnittliga intäktsräntan på dessa lån är drygt 5,5% (brutto) vilket kan jämföras med 0,7% hos SBAB som är en av de få lite större banker som fortfarande ger någon ränta alls. Samtidigt ska man ju såklart inse att SBAB är statens bank och att pengarna dessutom är försäkrade via insättningsgarantin och på så sätt så nära riskfria pengar man kan komma medan investeringen hos Lendify riskmässigt mer skall jämställas med en börsinvestering dock med den fördelen att risken inte är direkt korrelerad med börsutvecklingen.

Om du är sugen att testa själv kan du som börjar  genom att använda denna länk (https://track.adtraction.com/t/t?a=1100451902&as=1145669971&t=2&tk=1). Om du gör så får även jag ett litet bidrag utan att det kostar dig något extra. 

I oktober så ska de första inbetalningarna börja komma från låntagarna vilket ska bli intressant att se hur det fungerar. Är det någon annan där ute som varit på Lendify tåget lite längre och som har erfarenhet av detta och att återinvestera avkastning? 

Taggar (blogg): 
8 september 2016

Lendify - följ med på mitt experiment!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten. 

Har under en lång tid varit intresserad av peer-to-peer lending men har inte kommit till skott. Lockelsen är två delad, för det första är det ett sätt att få lite avkastning på pengar som inte för tillfället är investerade på annat håll. Det lockar mig också att nya bolag kommer upp som utmanar storbankernas dominans. Därför har jag tänkt att dra igång ett litet Lendify-experiment. För den som inte vet vad peer-to-peer lending eller lendify är finns här nedan en liten film. 

 

Det finns också en informationsfilm kring hur man som ny investerare gör en portfölj. 

Detta experiment kommer gå till som följer. Jag investerar inledningsvis knappt 5% av vårt kapital (kommer synas i portföljen) med varierande löptider hos Lendify. Månadsvis kommer jag följa upp här på bloggen hur detta utvecklas. Vad jag tycker om platformen och om jag får någon avkastning med mera. Min intention är att dessa pengar ska delas upp i 5 lika stora delar med olika löptid lite beroende på vilka lån som är tillgängliga (tillexempel 1, 3 och 5 år) och kommer även att variera riskklass (A-E).  

Avkastningen via Lendify  kan sägas vara oberoende av utvecklingen på börsen men detta är inte en riskfri investering därför kommer jag investera knappt 5% av portföljen (lika mycke som jag skulle investera i ett nytt bolag i aktieportföljen) och så skulle jag rekomendera andra som tittar på detta att också tänka. Det finns både kreditrisk i de specifika lånen och dessutom förutsätter det att Lendify som bolag inte ägnar sig åt kreativ bokföring (likt branchkollegan Trustbuddy som gick under häromåret). Kreditrisken är vad den är och vad gäller bokföringsaspekten så bedömmer jag att den risken minskade i och med att bolaget nyligen tog in mer pengar från en grupp etablerade investerare som rimligtvis kollat på detta mycket noga innan de valde att gå in med pengar. 

Häng gärna med och kolla mitt experiment och besök lendify.se för mer information kring om detta kan passa även dig. 

Har du någon erfarenhet av lendify eller peer-to-peer lending, positiv eller negativ? Kommentera gärna! 

Taggar (blogg): 
6 juli 2016

Favorit i repris - Frihet med begränsat kapital – hur ser säkerhetsmarginalen ut?

För närvarande är Familjen FFF på semester och återkommar kring den 15/8. Min tanke är att vissa läsare kanske har fått smak på friheten så här på semestern och därför kör jag denna gamla favorit i repris. Detta inlägg publicerades för första gången på min gamla blogg frivid42 i februari 2016. 

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla?

7 april 2016

Vi tar den fega vägen till frihet!

Det är relativt få i vår närhet som vet något om vår plan. Några få som jag har förtroende för vet exakt antingen för att jag har berättat eller för att de själva via bloggen räknat ut det. Vi fortsätter dock att vara lite semi-anonyma eftersom min fru fortfarande tänker fortsätta i en vanlig anställning i några år till och vi vill inte att våra planer på något vis ska påverka hennes chanser att få en anställning eller arbetsgivarens syn på henne som anställd. 

Det som är gemensamt för dem som vet något om planen är att det tycker att det är positivt att vi gör något annorlunda och att det tycker att det är modigt! Det första är förstås riktigt men det senare att vi är modiga vet jag inte om jag håller med om. För några år sedan hade jag nog sagt att detta var modigt för att det är annorlunda men nu tänker jag nog nästan tvärt om....Jag ska förklara vad jag menar:

  • Det som möjligen är riskabelt är den personliga risken, om man gör något annorlunda och misslyckas så står man ju där ensam med brallorna nere medan om man följer lemmeltåget över stupet så ser man ju inte dummare ut än någon annan när man faller. Men förutom det så tror jag att det vi gör egentligen är en "feg" variant. 
  • Först och främst finns det många som väljer att slå sig fria utan att ha något större finansiellt kapital eller sparande. Vi börjar ju istället med några miljoner på banken, några miljoner i extra pension och ett mycket låg skuldsatt hus. Att slå sig fri helt utan detta är mycket modigare och görs varje år av massor med människor som väljer att bli mångsysslare, digitala nomader, musiker eller annat som är frihet för dem men som inte ger någon finansiell trygghet. 
  • De allra flesta är beroende av en (eller två om man är ett par) inkomster för sitt uppehälle. Att en av dessa strömmar plötsligt uteblir eller kraftigt minskar på grund av sjukdom eller arbetslöshet är inte omöjligt...inte ens osanorlikt att någon sådan situation uppkommer någon gång under en livstid. För att detta ska ske krävs bara att det bolag som man jobbar på går dåligt eller att man drabbas av en sjukdom. De flesta är mycket dåligt förberedda på detta då de "lever ur hand i mun"...Vi lever istället sparsamt och kan med lätthet leva på minder än en lön.
  • Våra inkomster kommer från avkastningen på ett 15-tal aktier i olika länder och olika brancher och till det kommer små inkomster från hobbies och uthyrning av boende sammantaget har vi cirka 20 olika strömmar av inkomst var och en ganska liten men sammantaget betydande. Utöver det har vi bundet kapital i boende och pension som skapar en trygg bas om än ej realiserbar i närtid. Någon eller ett par av dessa inkomströmmar kan ju möjligen sina men för att de ska upphöra samtidigt behövs någon form av total global ekonomisk härdsmälta vilket i och för sig skulle kunna hända men om vårt samhällsystem upplöses i sin nuvarande form tror jag att detta är det minsta av våra problem...det kommer dessutom att drabba alla så det är inget unikt för oss. 
  • Vi kommer bli mångsysslare både genom våra hobbys och genom att vi kommer genomföra byggnation, reparation, odling, matlagning, bakning, bärplockning med mera själva. Detta gör att vi i de flesta situationer troligen är väldigt "anställningsbara" även om vi inte är anställda. Jämför många av dem som är anställda 40 timmar i veckan för att göra en väldigt specifik arbetsuppgift...jättebra så länge den behövs och många gånger välbetalt...men om behovet upphör vad har man då för övriga kompetenser? 

 

Kanske är det så att människor (och detta drabbar även oss) är lite rädda för att stå där med brallorna nere efter att ha försökt något annorluda. Bättre då att springa på med flocken. Alltså att risk mäts relativt alla andra och så länge vi misslyckas i grupp så klarar jag mig från skammen? Men om vi tittar på abolut risk så tror jag att risken i vårt förfarande är så mycket hängslen och livrem man kan tänka sig. Det är också därför vi inte väntar till vi har 10 eller 20 miljoner för att sluta jobba utan är "nöjer" oss med totalt 6 miljoner...vi är fega men inte superfega.

Hur ser ni på detta med risk? Är den relativ eller absolut? Är det läskigt att göra något som inte alla andra gör? 

8 februari 2016

Frihet med begränsat kapital, hur ser säkerhetsmarginalen ut?

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar