Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 december 2016

Småförändringar i portföljen - ränta, valuta och energipriser!

Som vanligt är det ungefär lika roligt att kolla på min portfölj som det är att kolla på färg som torkar. Vissa bolag har i och för sig rört sig rätt mycket men om man tittar på totalen så är det en fortsatt positiv trend men långsamt som en snigel så som det ska vara.

Månadsköpet föll på Investor som väntat och värdet är nu uppe i en försvarbar nivå nu blir det ett innehav bland många som får mer pengar när jag tycker att det blir bra lägen. 

Har även gjort ett för mig ovanlig avyttring när jag minskade innehavet i Hafslund med 10% efter att aktien gått starkt. Det är vårt största innehav med god marginal och jag tror fortsatt på bolaget men tyngden i portföljen blev tillsist för stor så då blev det en liten försäljning på margnalen. Hafslund gynnas av högre energipriser och högre ränta varför de har gått upp relativt mycket på senare tid. Efter försäljningen finns det nu knappt 30 tusen i likvider på depå, som kommer investeras inom kort. Får se vad det kan bli för kul..kanske Axfood. 

Mina REITs är tvärt om mot Hafslund känsliga för ränteuppgång varför de har gått ner en del efter Trumpsegern samtidigt som dollarn har förstärkts mot kronan vilket delvis motverkar fallet. Om kurserna går ner ytterliggare så kan det tänkas att det blir köp framöver. Lendify experimmentet fortsätter som beskrivet i inlägget från igår.

Lite pengar ligger och skrotar på ett konto hos SBAB och ger 0,7% ränta...dessa pengar är på väg in på börsen men med en takt på 25 tkr i månaden så tar det en stund. I januari får jag dessutom avgångsvederlag från min tidigare arbetsgivare motsvarande 6 månadslöner...så det kommer påfyllning snart....tack för det. Kommer nog kännas konstigt att få sin högsta inkomst någonsin ett år efter avslutat värv. 

Som välkänt för dom av er som regelbundet läser bloggen så har jag mina investeringar hos Nordnet och Lendify. Om ni inte redan använder dom kan jag varmt rekomendera att ni går in och registrerar er som användare och ser vad de har att erbjuda om ni sedan väljer att fortsätta som kunder är ju helt upp till er. Om ni gör det och använder mina länkar ovan så får jag en liten summa som tack för detta. Om ni undrar vad målet med detta är för Farbror Fri så tipsar jag om att ni går in och läser detta inlägg om hur jag ser på min mission framöver. Sammanfattat kan dock sägas att alla eventuella inkomster återinvesteras i att göra bloggen bättre och att förhoppningsvis kunna komma ut och föreläs i framtiden.   

Hur har era portföljer utvecklats den senaste månaden efter Trump, Opecmöten med mera? Tråkigt hoppas jag:-)

Taggar (blogg): 
24 oktober 2016

Inför uppesittarkväll - om du bara fick ha 3 aktier?

Personligen försöker jag hålla mig till en ganska koncentrerad portfölj av bolag på just nu 16 bolag och maximalt 20. Anledningen till detta är att jag vill ha möjligheten att följa mina innehav realtivt nära och om portföljen blir för stor så blir detta en större uppgift än jag har tid eller lust till. Samtidigt kan man lätt argumentera för att en portfölj med allt för många bolag börjar närma sig en indexfond vilket då kanske ändå skulle vara ett bättre val. 

En övning som jag brukar göra ibland  är att tänka i termer av vilka aktier jag skulle behålla om jag bara fick ha 3 (och inte investmentbolag...det är fusk). Skulle det gå att diversifiera med så få bolag och om det går varför äga fler?

För egen del skulle valet falla på:

1. Hafslund - Producent och distributör av energi (främst vattenkraft) med huvudelen av verksamheten i Norge. Stabila återkommande kassaflöden med hyfsat stor andel från nätverk så inte bara beroende av elpris. Utgör även en naturlig hedge mot högre energipriser.

2. Axfood - Svensk livsmedelshandlare med kedjor som Willys och Hemköp. Stabil och fukuserad verksamhet. Fokus på lågpris gör att de bör kunna tjäna pengar även under sämre tider. Verksamhet i huvudsak i Sverige.

3. Senior Housing Properties Trust - Amerikanskt bolag som förvaltar byggnader för äldreboenden och andra vårdbyggnader. Verksamhet i 39 stater med över 400 olika fastigheter. Äldre är en växande kundgrupp och diversifieringen av typ av byggnad samt den geografiska spridningen över USA ger en bra riskspridning. REIT´s delar ut över 90% av vinsten vilket ger en god direktavkastning.  

Jag bedömmer att alla bolag i min portfölj har god kvalitet men dessa ovan är så stora och olika att jag tänker att en portfölj med bara dessa tre bolag mycket väl skulle kunna ha en acceptabel risknivå. Det är svårt att se vilken enskild ekonomiskt förändring som skulle kunna få samtliga dessa bolag samtidigt på fall. (När jag säger på fall så menar jag inte börsfall (vilka kan sänka allt under en period) utan jag menar operationellt). Nu är jag inte så modig så jag behåller alla 16 bolagen (varav två investmentbolag) men det är en intressant övning tycker jag!

Vad skulle du välja om du bara fick ha 3 bolag i portföljen?

18 oktober 2016

Håll dig till strategin IDIOT!

Min övertygelse är att det finns många investeringsstrategier som kan fungera väldigt bra. Det viktiga är att man väljer en strategi utifrån en övertygelse och sedan är konsekvent. Självklart måste strategin vara verklighetsförankrad men förutom det så tror jag att man kan vara framgångsrik på en mängd olika sätt. 

Sedan den senaste portföljuppdateringen så har jag fått erkänna att jag inte har varit så duktig på det här området. Jag lämnade (tillfälligt) min strategi på två vis. Till att börja med så slutade jag att investera månadsinsättningarna och istället hade jag samlat på mig kontanta medel på depån. Strategin är annars att sätta in 25 000 kr i månaden och att köpa i det bolag som jag finner mest köpvärt...inte försöka tima marknaden. Dock har jag på senare tid gjort detta lilla avsteg och helt plötsligt kändes det jobbigt att köpa...men också jobbigt att inte köpa. 

Så i fredags vinstvarnade Eltel och jag tyckte på ytan att det var en överraktion i kursen (ned -40%) och helt plötsligt hade jag impulsköpt aktier för cirka 25 tusen (inte mycket pengar men ändå) och jag mådde riktigt dåligt. Jag hade ingen övertygelse i aktien...vet inte ens riktigt vad de håller på med..)annat än att någon från dem var hemma hos oss och fick igång bredbandet efter flytten).  Jag är ingen nervös investerare...men nu hade jag ont i magen.

Då tog jag två beslut. 

1. På måndag morgon sålde jag Eltel (oavsätt hur aktien går). Har ingen aning om hur aktien kommer gå framgent men jag har ingen övertygelse och då ska jag inte äga den.

2. Jag investerar kvarvarande likvider på kontot (valet föll på fler Axfood och sen ett första köp i Investor).

Ordningen återställd och magen är lugn! Så här ser portföljen ut efter dessa förändringar...

Hur ser du på strategi? Lyckas du alltid vara konsekvent? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar