Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 augusti 2016

Utfall husförsäljning - hur vi tog oss i mål!

Under sommaren har vi flyttat ur vårt gamla boende och vi fick det också sålt i elftetimmen genom en egen insats där vi jobbade ihop med en köpare för att knyta ihop affären. Tänkte kort återge utfallet av denna affär. 

För ett år sedan var vi helt skuldfria men eftersom vi under en tid haft två hus så fick vi ta upp ett lån på det "gamla" huset för att överbrygga flytten. När vi tittade på försäljningen så trodde vi att vi båda skulle jobba när flyttlasset går och därför så utgick vi ifrån att vi skulle behöva hyra in en del flytt och städhjälp i samband med flytt. Vi är mycket sparsamma i vanliga fall med att lägga ut den typen av uppgifter som vi kan göra själva men vi hade ändå det i tanken i det här fallet. Efter återbetalning av lån, försäljningskostnader, flytt och städ hade vi räknat med att få 200 tusen över att lägga i frihetsfonden. 

Under våren så var det relativt stort intresse för huset men ingen kom till skott så vi började så smått se framför oss att vi skulle behöva sänka priset och dessutom stå kvar som ägare flera månader extra vilket skulle bli en del kostnader alternativt bli hyresvärdar och stå kvar med "husrisken" och troligen en hyra som inte långsiktigt skulle täcka kostnaderna. Inga roliga alternativ. I slutet av juni hoppade den sista potentiella köparen av då de inte fick OK från banken.

Då bestämde vi oss för att bli lite badass. Jag bad mäklaren om telefonnumer direkt till köparna och frågade var skon klämde (med tanken att vi kanske skulle kunna låna ut några kronor om det var det) och det visade sig att de hade utmärkta kreditrapporter men mannen hade ett jobb som innebar stora jourersättningar (låg grundlön) och frun var fortfarande student och skulle snart bli mammaledig...hon var dock nästan klar med en utbildning till lärare så att få jobb skulle inte bli svårt. Vi erbjöd dem ett "hyrköp" från oss och även att vi skulle kunna sänka priset under vissa förutsättningar. De var jättesugna på huset och pratade paralellet med hennes föräldrar om de kunde låna ut hennes del till huset medan det övriga lånet kom från banken. Paralellt så pratade jag med mäklaren och sa att "om vi fixar det här så kan du väl sänka ditt arvode" vilket hon gick med på för att slippa en ny försäljningsprocess till hösten...eller möjligen att helt mista uppdraget. 

Två veckor efter att vi börjat den här diskussionen var huset sålt och en månad senare den nya ägaren inflyttad. Utfallet för oss blev att vi fick lite mindre pengar för huset men genom att förhandla ner mäklararvodet, förhandla bort flyttstädningen, få ett snabbt tillträde och sköta hela flytten själva så fick vi nästan lika mycket ut...så efter att det såg ganska mörkt ut i månadsskiftet juni/juli så var huset i det följande månadsskiftet sålt med utfallet 204 tkr över till oss jämfört med 200 tkr i kalkylen. Av dessa pengar är idag 160 tkr på kontot medan 40 tkr kommer tillbaka på skatten nästa år...så vi gör en bokföringsmässig förlust på bostaden. 

Sammantaget riktigt skönt att kunna summera ett sånt bra utfall av denna ganska jobbiga process, ytterliggare ett exempel på hur man kan komma väl ut om man börjar utifrån en styrkepossition! 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
27 augusti 2016

Att Fantastiska Fru Fri är BADASS och jag är en vekling....

...det har jag egentligen alltid vetat men det blir tydligare när man håller på att skapa ett nytt hem.

Min huvudsakliga spartaktik är nämligen att vara förnöjsam och helt enkelt inte köpa eller ändra  någonting. Det är en väldigt effektiv spartaktik men inte särskilt badass eftersom man helt enkelt sitter på sin rumpa...läser en bok och skriver ett blogginlägg med en kopp kaffe i handen. Självklart gör jag basala saker runt i hushållet jag vill ju inte bo i en svinstia och jag brukar äta varje dag. Så lite städning, lite tvätt, massa leksaksplock och framförallt matlagning och disk får ju ta lite tid men utöver det har jag mycket små "behov".

Fru Fri däremot har mycket fler ideer, hon vill löpande se förbättringar av hus och hem, bättre lösningar för förvaring så det blir ordning och reda och ser gärna att det är lite vackert hemma. Samtidigt är hon sparsam, händig och uppfinningsrik och det är det senare som gör henne så badass. Det är nämligen inte ovanligt att hon förändrar ett helt rum, skapar en ny förvaringslösning för barnens kläder i hallen eller gör snyggt i vardagsrummet med mycket små utgifter, lite tyg, en färgburk och några loppisfynd och "tada"!! Ibland kostar det faktiskt exakt noll kronor som när vi gjorde ny förvaring i källartrappen med hyllor som vi fått och en gammal (men nu vitsprejad) hatthylla. Faktiskt så bra att det var en reel höjning av vår "levnadsstandard" här i huset och för NOLL kronor! 

Vi delar alltså vurmen för att leva billigt och enkelt...men medan jag gör det på det "veka" förnöjsamma sättet så fortsätter frun att överaska med nya projekt till mycket låg kostnad...hatten av!!

Hur är det med dig, vilket spartyp är du? 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar