Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 februari

Vi har slutat spara till våra barn!

Några kommentarer här på bloggen och även på twitter/facebook har fått mig att förstå att det nog var lite för länge sedan vi pratade om hur vi sparar (eller inte sparar) till våra barn. Samt hur det förhåller sig till den budget som vi redovisar här på bloggen. 

Vi väljer att spara tillsammans med barnen vilket innebär att utöver den basbudget som vi har så lägger vi undan pengar till lite större saker som vi vill göra tillsammans som familj. Gradvis när de blir äldre så får barnan lite mer inflytande över hur vi använder dessa pengar och vilka resmål och/eller aktiviteter vi ska göra för dem.  Utöver detta som vi sparar tillsammans så har vi ett litet kapital som vi satte undan innan 2014 som ni står kvar och som vi hoppas kunna använda för att hjälpa barnen när de blir äldre. Vi kommer dock troligen inte att ge dem någon större klumpsumma på 18 års dagen och därför står detta sparande i eget namn. 

Vi har svårt att se att vi kan försvara resor tvärs över världen varje år vare sig ekonomiskt eller miljömässigt. Därmemot så vill vi åka och hälsa på släkten i Mexiko med jämna mellanrum och vi vill att barnen ska lära sig bra Spanska. I grova drag tänker vi därför att vi delar upp barnbidraget på detta sätt över tre år för att göra saker med barnen. I vintras var vi i Mexiko så nu börjar vi om på år 1. 

  • År 1 - Vi sätter undan 900 kr i månaden (10 800 per år) för att göra lite extra roliga saker under sommaren. Detta är utöver vår ordinarie budget och ska bara vara sådant som vi kunde leva utan men tycker är trevligt att göra. Barnen är med och bestämmer vad vi ska göra med detta. Vi är mest hemma och gör kortare utflykter (upp till någon dryg vecka) i Sverige/Norden. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 2 - Vi sätter av lite drygt dubbelt så mycket (600 i månaden år ett + 1500 i månaden år 2) till semester år 2 och tänker då att vi ska kunna göra en resa i Europa. Om vi är borta mer på sommaren så kan det även bli aktuellt att hyra ut boende på hemmaplan därav tror vi att denna budget kommer räcka väldigt långt när det inte ingår några långa flygningar eller liknande. Troligen kommer resan i Europa att vara i bil och/eller tåg. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 3 - Vi sätter av 3000 kr i månaden under de två första åren och sedan under det tredje året sätter vi av hela beloppet på 4500 kr. Detta är det tillfälle när vi kan flyga och troligen handlar det oftast om att åka till Mexiko och USA, när barnen blir äldre kan det kanske också bli andra delar av latinamerika (eller övriga världen). Även här tänker vi oss att vi skulle ha möjlighet att hyra ut boende på hemmaplan under sommaren varför budgeten kanske är tilltagen i överkant även för 2 månaders semester. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 

Vi håller dessa pengar separarade från övriga av några olika anledningar. För det första så är detta ren lyx och sådant som vi skulle kunna avstå ifrån om vi inte hade detta utrymme. Vi tror att detta är pengar som på detta vis kommer barnen till godo och vi tror att det kan ge en del bra lektioner i både ekonomi och samtidigt uppleva lite av världen när vi nu har det utrymmet. Vi tror inte heller på att det bästa sättet att hjälpa barnen i framtiden är att göra dem till miljonärer på 18-årsdagen utan att de får lära sig att hushålla med pengar. 

Hur gör ni andra med sparande till barnen? Hur mycket sparar ni och på vilket sätt? 

 

Taggar (blogg): 
5 september 2016

Att spara MED barnen - utfall efter ett år!

För drygt ett år sedan så slutade vi att spara till barnen (fram till dess hade vi satt undan barnbidraget i några fonder vilka är syliga på shareville för den som är intresserad). Vi beslutade istället för att spara MED barnen med fokus på aktiviteter tillsammans. Samma belopp 3754 kr i månaden sätts av för att göra saker tillsammans med två olika tidsperspektiv 

  1. 3000 kr i månaden sätts undan för att göra en större resa (när även frun är fri) vilket nu efter 14 månader är 42 000 som står på ett sparkonto hos SBAB vilket ger 0,7% ränta...inte kul men ändå nått. Tanken är att senast 2018 åka på en flera månader lång resa i nordamerika. 
  2. 754 kronor i månaden (ca 9 000 kr per år) sätts undan till aktiviteter innevarande år. Perioden för sparandet är läsår så innan sommaren gjorde vi ett "uttag" ur fonden som barnen sedan har fått vara med och bestämma vad vi skulle göra. Denna sommar när vi varit mest hemma blev det en studsmatta, några roliga utflykter och ett besök på nöjesfält. När sommaren nu är summerad visade det sig att vi hade 3 150 kr kvar vilket barnen fick vara med och investera och de valde att köpa 3 aktier i Volkswagen...för "vi har en sån bil", "Scania gör bra lastbilar"...och "Porsche är en häftig sportbil". Kanske inte den skarpaste analysen men det kan mycket väl vara början på ett begynnande spar/investeringsintresse.  

Sammantaget tycker jag att det här är ett kul sätt att spara tillsammans och få alla att känna sig delaktiga. Våra barn är fortfarande små 8, 6 och 3) så de kan ju inte besluta så jättemycket själva men gradvis så hoppas vi att de ska ta större och större ansvar för dessa "gemensamma" pengar! 

Hur gör ni andra med barnsparande? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar