Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 april 2016

De stora besparingarna består oftast av många små!

Det är lätt att tycka att små besparingar är nästan löjliga men jag skulle vilja påstå att de allra flesta stora besparingar egentligen består av många små. Jag hör ofta argementet att det inte gör någon skillnad om jag sparar några kronor här och där men det håller jag inte med om det är nämligen så att sparande fungerar lite som ränta-på-ränta effekten många små besparingar leder till helt fantastiska nivåer. Jag ska ta några exempel för att förklara vad jag menar. 

Bränsle - Om du köper en bil som tar 25% mindre bränsle, kör den 25% mindre och dessutom kör på ett bränsleeffektivtsätt vilket sänker förbrukningen ytterligare 10% så har du helt plötsligt halverat utgifterna för bränsle. När du väljer bilen kan dock bränsleförbrukning på 0,5 vs. 0,4 liter milen verka löjligt. Att välja bort bilen eller samåka kan verka löjligt den enskilda gången och att låta bli att köra förfort kan tyckas som en skitsak men sammantaget kan dessa tre saker göra att du lägger hälften så mycket på bränsle under en hel livstid. Säg 1000 per månad =12000 per år = 120 000 på 10 år detta helt oaktat avkastning. 

Mat - En vanlig matbudget för en famlij som vår där föräldrarna äter lunch ute kan utan problem gå på 7000 kr för mat hemma + 3 500 för luncher =10 500 kr. Vår matbudget är istället 3 500 kr inklusive alla medhavda matlådor. Varje enskild besparing som att köpa grönsaker i säsong, köpa kött på kort datum eller minska mängden kött kan verka små men sammantaget med medhavd lunch så sparar det oss 7000 kr i månaden = 84 000 per år eller 840 000 kr på 10 år detta helt oaktat avkastning.  

Vin - På systembolaget finns många riktigt bra flaskor vin för runt 70-75kr men ändå köper många av slentrian istället flaskorna för 100 kr. Om man väljer det billigare alternativet så sparar man 25%. Om man går över från flaska till bag in box så sparar man ytterligare 30% (samma vin för runt 50 lappen flaskan). Sen upptäkte vi att vi faktiskt inte blir speciellt mycket gladare av att dricka mycket vin varför vi gick över att (förutom vid speciellt festliga tillfällen) dricka max ett glas per kväll max 3 dagar i veckan. Detta ger ytterligare en 50% besparing och vi mår bättre utan att behöva ge upp något av livets goda. Säga att vi tidigare köpte i snitt 3 flaskor vin per vecka a 100 kr vilket blev 1200 kr i månaden. Nu går det istället åt motsvarande 2 flaskor till ett pris på 50 kr vilket blir 400 kr i månaden. En besparing på över 60% och 800 kr i månaden vilket blir 9600 kronor på ett år eller 96 000 kronor på 10 år exklusive avkastning.    

Dessa tre besparingar ovan motsvarar över 1 Miljon kronor på 10 år. Samtidigt medför en bestående besparing på 100 000 kronor per år att man behöver 2,5 miljoner i lägre kapital för att sluta arbete om man tillämpar 4% regeln

Så återigen underskatta inte alla de små besparingarna det är dem som bygger upp till de stora pengarna över tid!!

 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar