Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 maj 2017

Miljonär innan 30 -for dummies?!

Rubriken är inte som det kanske kan verka en negativ kommentar kring kvaliten på miljonär innan 30´s bok snarare tvärtom. Istället syftar den på en serie böcker "for dummies" som speciellt var populära under datorernas ungdomsår under 90-talet. Det var bra enkla välskrivna böcker där man kunde lära sig om alla från programering till att göra power point presentationer på ett enkelt och lättförståligt sätt. 

Lite så är det med miljonärens bok, den är skriven på ett enkelt språk utan tillkrånglade resonemang eller knepiga fackutryck. Den känns som att den skulle kunna passa för de flesta på det viset. 

Något som dock slår mig är hur konstigt det är att de flesta inte redan kan detta utan är just "dummies" på privatekonomi. Utifrån detta har miljonären också gjort ett lysande jobb med att förklara. 

Det roliga med miljonärens bok är att han så klart skriver utifrån sitt eget perspektiv vilket får det enkla och trivsamma att verka så naturligt. När han så och då skjuter in en mening om att man "behöver ju inte vara så extrem" så tänker i varjefall jag att motsatsen känns korkad. 

  

På ett vis är också boken ett tecken på hur galet ineffektivt vårt nuvarande medelklassliv är. Att det ses som extremt att inte bo större än nödvändigt, undvika bil och annan motoriserad transport om möjligt, äta billigt och hälsosamt eller plocka upp en pantburk (i realiteten kontanter som någon kastat) om den kommer i ens väg. Detta borde vara normalt beteende, istället är det en rapport ur livet för en spargalning. 

Boken gör också ett bra jobb med att gå igenom grunderna kring olika spar och investeringsformer och kan vara en mycket bra bok för den som vill komma igång. En stark rekomendation från mig för den som är nybörjare eller vill ta sitt ganska skrala sparande till en ny nivå. 

Boken borde finnas på många bibliotek och om inte annat borde den gå att lämna som inköpsförslag. Vill du ändå ha ett eget ex så använd gärna min affiliate länk till bokus för ditt köp.  

Har du läst boken eller är intreserad av att läsa den?

Taggar (blogg): 
24 april 2017

#uppesittarkväll - Vinn boken Early Retirement Extreme!

Vad passar bättre denna #uppesittarkväll att vinna en bok?   

Den här veckan kommer troligen bloggen vara ganska inaktiv eftersom jag befinner mig på resa och är aktiv med utbildning, en poddintervju och en fotografering för framtida medvekan i ett annat sammanhang.  

Men för att ändå ge er läsare någonting tillbaka så tänkte jag ge bort tre ex av min favoritbok till dem som på bästa sätt motiverar varför de är intresserade av att få boken. Eftersom denna bok inte går att köpa i Sverige och inte heller finns på många bibliotek skulle jag gärna se att den som vinner en bok ger denna vidare antingen till en annan intresserad kompis/släkting eller donerar till sitt bibliotek. 

Min absoluta favoritbok på ämnet tidig pension och ekonomiskt frihet är Early Retirement Extreme vilket jag skrivit om här tidigare.  Anledningen till att jag gillar den här boken är just att den är så extrem och sätter allt på sin spets. 

Den är svår att beskriva men nedan har jag klippt ut några "bilder" som summerar synen på "stuff" =  "grejer". Överst - varför ska man akta sig för att skaffa grejer, nedan vänster - behöver du en elvisp och nedan höger hur optimerar du din garderob.  

Detta är en bok som inte tar något för givet och det är därför den är så intressant! Då jag kommer vara på resa så är utlottningen öppen fram till och med den 1:a maj så kör på och kommentarer! 

Skulle du vilja läsa?..berätta varför i en kommentar och vinn ett ex! 

Taggar (blogg): 
27 januari 2017

Fredagsfunderingen - Bok, Podd och/eller Föreläsningar...vad tycker ni?

För familjen kommer 2017 att bli ett tudelat år och det är mycket möjligt att vi kommer att sätta upp mål i början av året som egetligen bara sträcker sig fram till halvårskiftet när frun planerar att bli fri och att vi sedan mejslar ut det andra halvåret senare. För egen del har jag dock en del funderingar kring hur jag ska använda mina dagar framöver. 

Vid det här laget är skrivandet av en blogg självklart däremot kan ju intensiteten gå upp och ner beroende på andra projekt. Men i övrigt ligger nu framtiden öppen. De saker jag är mest sugen på inför 2017 är Bok, Podd och Föreläsningar utan inbördes ordning. Så här går mina tankar:

Bok - anledningen till att jag skulle vilja skriva en bok är tvådelad. Först skulle jag vilja skriva om hur vi har gjort och vad vi lärt oss under den här resan. Skulle även vilja ha något mer beständigt att hänvisa till i olika sammanhang. Bloggformatet vilket jag på många sätt gillar premierar det som är nytt och att det rör sig hela tiden. Men många principer är tidlösa och jag tror att dessa skulle funka bättre i bokform. Sen återstår väl att se om det är en tryckt produkt eller något annat. 

Podd - jag tycker att det saknas en podd om sparande som nyckeln till frihet. Det finns massor av aktiepoddar. Något kring det "personliga entreprenörskapet" som leder fram till att vissa utnyttjar sin frihet medan andra tror sig vara fast i ekorrhjulet. En podd för oss som är intresserade av frihet mer än att bli rika. 

Föreläsningar - tror att det finns goda möjligheter för att hålla en eller flera föreläsningar under 2017. Inte minst efter det att frun sagt upp sig under våren och vi kan vara öppna med våra identiteter. Min fundering är dock om jag ska nöja mig med en eller ett par tillfällen eller om jag ska försöka satsa lite mer helhjärtat. 

Det finns i och för sig goda möjligheter att det kan bli lite av varje av ovanstående under året men jag känner att det skulle kunna vara bra att hitta ett huvudfokus..något som går före det andra i den mån det kommer i konflikt. Det är också så att jag under 2017 kommer ha tillgång till trygghetrådets tjänster vilket gör att jag skulle kunna få tillgång till coaching/utbildning inom ett område om jag väljer att satsa på det. Detta är en möjlighet som jag har för avsikt att utnyttja då den inte kommer tillbaka. 

Vad tycker ni? Vad skulle vara mest intressant om jag valde att satsa på...vill ni helst höra min röst i en podd...se min nuna vid en föreläsning eller kanske läsa en bok skriven av en 40-årig fri farbror? 

17 mars 2016

Veckans lästips, Yes! Varför köper vi det vi inte behöver?

Detta är en bok av Katarina Bjärvall som har många strängar på sin lyra men kanske för den breda publiken är mest känd för sina böcker om konsumtion där hon även förekommit i radio och TV och diskuterat dessa ämnen.

Den här boken är en läsvärd, intressant och grundlig genomgång av vad det är som får oss att konsumera på en nivå som varken vi eller miljön mår bra av trots att vi egentligen vet att detta är destruktivt. Den tar praktiska exempel från personer inom olika samhällskikt och innehåller några citat som visar på "sjukdommen" tydligare än någon vetenskaplig text.

  1. Hur till exempel en familj tycker "egentligen är det så att ju mer vi reser desto mer press sätter vi på dem som har ansvar för att ta fram bättre miljölösningar. Ju mer vi flyger, desto mer vill till exepel flygbolagen optimera sin energiförbrukning. Så på sätt och vis hjälper vi till"  
  2. Eller en annan familj tycker att lägenheten i stan är praktiskt för "det är varmt och gott inne med en temperatur som ligger stabilt på 21 grader och avsett hur vinterstormarna ryter och att kunna åka och handla utan ytterkläder. -det är bara att ta hissen ner i garaget och hämta ut familjens bil och rulla nedför backen till gallerian" 

För mig är dessa två exempel starka för hur världsfrånvända den bortskämda svensken egentligen är...att gå i t-shirt inne, ta bilen några hundra meter till köpcentret för att det är kallt ute och flyga till Thailand är en bekvämlighet vi kan kosta på oss samtidigt som utsläpp relaterade till just inomhusklimat (värme/kyla) och transporter är några av de mest miljöpåverkande som finns.  

Boken går också igenom på ett relativt djupt sätt teoribildningen kring ämnet. Ett helt kapital går till exempel igenom Keynes, Smiths och Marx teorier vilket är ganska tung läsning vet jag som åtminstone i delar har försökt. 

Det är också mycket intressant i de delar handlar om vår hjärna och hur den kanske "lurar" oss att ta dåliga beslut genom att den är programerad för att spara energi och vara lat...det vill säga gå på i invanda hjulspår. Det handlar också om neuromarketing där man ser hur man kan påverka mer effektiv men även hur vi som flockdjur gärna vill höra gruppen (som barn "alla andra får ju") och hur svårt det är att göra annorlunda även vid de tillfällen då vi vet att alla andra gör fel.   

Det finns mycket matnyttigt i den här boken och oavsätt vad man har för inställning till dessa frågor så är det intressant läsning. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du några andra lästips? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar