Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 augusti 2017

Fy faaaan vad dyrt det är att äta på McDonalds!

Om du är ny på bloggen föreslår jag att du börjar här med lite läs och lyssningstips!

"Pris är vad du betalar och värde är vad du får" säger  Warren Buffett (respekterad investerare, tidvis världens rikaste person...dock inget vidare utanför börsen då han varje morgon äter frukost på McDonalds...)

Detta tankesätt kan med fördel appliceras på det mesta även utanför aktiemarknaden, och vi fick några bra exempel med oss från vår semester alla relaterade till mat på restaurang...detta är historen om tre måltider och vad de kan lära oss. 

  • Högt pris - högre värde! Den första måltiden åt fru och farbror fri på sin brölloppsdag på en resturang i Leksand. Vi började med ett glas cava och började titta igenom menyn. Det som såg mest frestande ut var en äkta Italiensk pizza till mig och en "extra allt" hamburgare till frun. Till det valde hon en american pale ale (APA) och jag valde ett italienskt öl. Maten var kanske inte superlyxig men väldigt vällagad, serveringen var mycket trevlig och drycken passade utmärkt till. Efter maten flyttade vi från bordet till ett soffhörn och tog en öl till. Vi var där några timmar och njöt inte bara av maten och drycken utan även av lokalen och framförallt den ostörda tiden tillsammans vilket är en bristvara även för fria småbarnsföräldrar. Notan för denna kväll slutade på i runda slängar 1 000 kr och det var helt onödigt och ändå värt vart enda öre då värdet med råge översteg priset. 

 

  • Lågt pris - ännu lägre värde! Några veckor senare under vår resa till Skåne var vi på väg ut och titta på havet när barnen fick syn på en McDonalds restaurang och började skrika att de ville ha mat där. Vi hade ingen riktig plan och i ett svagt tillfälle så svarade vi "att på vägen hem kan vi äta där". Vi köpte tre happy meals och en stor meny till oss själva att dela på med en extra burgare. Barnen var ganska stirriga på restaurangen, det tog förvånansvärt lång tid att få maten med tanke på att det ska vara snabbmat. Det var hög ljudnivå och trots att det tidigare hade varit såååå viktigt att de skulle ha en leksak så var de nu ganska ointresserade av de plastleksaker som de fått.  Barnen tröttnade snabbt på maten och vi slängde snabbt i oss våra sladriga hamburgare... När vi senare på kvällen kom hem till lägenheten var alla vrålhungriga och vi fick äta mackor för att klara natten utan skrikande magar. Prislappen för middag för 5 var 240 kr, en låg prislapp för "ute mat" men inte ens det kunde kompensera för den dåliga upplevelsen. Långsamt, stressigt, dålig mat och ingen mättnad. 

 

  • Högt pris - lågt värde! Å inte blev vi smartare av det. Några dagar senare på väg till Grebbestad passerade vi Fjällbacka vilket vi hade hört var fint. Lite småhungriga och utan färdiga lunchplaner parkerar vi inne i centrum och börjar promenera runt. En resturang med utsikt över hamnen och havet skyltar med "lunch special/dagens" och vi tänker det låter ju bra. Barnen beställer från barnmenyn och får en superliten portion med snabbmakaroner och köttfärssås respektive korv med mos. Jag beställer en pizza (ser ni ett mönster) och frun beställer dagens vilket visar sig vara en mikroskopiskt liten fiskgratäng ...till detta ingår ingen dricka, inget bröd och inte tillstymmelse till någon grönsak finns på någon tallrik. Vi kan ju inte sitta och torka ut så vi får beställa varsin flaska mineralvatten och "kalaset" går på 750 kr. Ingen var riktigt mätt, maten var maximalt OK men knappt det. 

På bilden: Bröllopsdag, en kartong dålig och dyr mat, utsikt i Fjällbacka (det som var värt ett foto ) och så en klassisk "halva-priset" grill hemma hos famijen fri.

Varför berättar jag då detta? Vill jag visa hur korkade vi är som går på turistfällor? Vill jag att ni ska tycka synd om oss som lagt ut pengar på skit? Nej det är för att jag tyckte att dessa tre exempel så väl exemplifierar hur pris alltid måste ställas mot ett värde. Samma resonemang kan användas kring toa papper, en ost, en cykel, en öl, ett hus eller en bil. Det är inte nog med att titta på prislappen för att avgöra om något är dyrt, man måste också göra en bedömning av värdet. Man måste dock vara ganska ärlig med sig själv för att kunna avgöra det verkliga värdet av saker så att det inte bara blir "dyrare är bättre" vilket för det första inte alltid är sant men framförallt så är det kanske inte tillräckligt mycket bättre. 

Tror också att detta kan vara nyckeln till både stora besparingar men också större upplevelser. Att välja billigare alternativ eller helt avstå där man faktiskt inte uppskattar det dyra, medan någon eller några få saker får kosta lite pengar. 

I vilka sammahang tittar du på pris och värde? Var tycker du att det finns störst mismatch? Har du några exempel när du köpt något billigt som du ändå upplevt som dyrt? 

Taggar (blogg): 
6 oktober 2016

En gratis flaska Amarone - hur bokföring kan påverka beteenden!

Vår budget bygger på kassaflöde ut och in för att göra det så enkelt som möjligt. Det innebär till exempel att om jag dricker en öl som redan är inköpt och står i källaren eller tar en förpackning spagetti ur skafferiet så uppkommer ingen utgiftspost. Utgiften uppkommer istället när varan köps in vilket i vissa fall kan vara en eller flera månader (ibland år) före den förbrukas. Vet inte om det är den exakt korrekta definitionen men jag kallar detta för "kontantmetoden" vilket betyder att bokföring av en inkomst eller utgift sker när kontanter kommer in eller lämnar kontot/plånboken. Jag använder samma metod för kapitalvaror så som datorer, TV apparater och till och med bilar. 

Ett företag hade istället lagt spagettin och ölet i ett lager (tillgång) som sedan kostnadsfördes antingen när varan användes eller i värsta fall när den blev dålig och behövde kasseras. Vanligen finns det ett element av försiktigthet i lagervärdering där lager som legat länge skrivs ner till det att det inte lägre har något värde även om det rent fysiskt finns kvar och det inte är något fel på varan så anser man att risken för att det är osäljbart/oanvändbart ökar om en vara har legat väldigt länge. För bilen, datorn eller TV'n skulle företaget (förutsatt att det är ett betydnade värde) bestämma en livslängd på varan och sen skriva av den över den tiden. Troligen 5-10 år för bilen och 3 år för elektronik.  

Fördelen med detta sätt att bokföra är att man får matchning mellan kostnader och intäkter men nackdelen är att det är en hel del att hålla reda på...tänk bara om du skulle bokföra varje gång du tog något ur kylskåpet, skafferiet eller källaren. Därför skulle jag inte rekomendera någon att göra detta med en privat budget. 

Styrkan med kontantmetoden är dess enkelhet, att man bokför kostnader i förväg snarare än i efterhand medan svagheten är att om du har köpt (eller fått) en fin flaska vin, Entrecote eller en dyr variant av pasta så är det efter att köpet genomförts "billigare" att använda upp dessa varor jämfört med att köpa något billigt i butik. Att korka upp en fin flaska rött och steka på Entrecoten blir alltså billigare än att göra en pizza och köpa ett par folköl till fredagsmiddagen. Alla saker ska ju förbrukas men säg att du veckan efter har något att fira och vill äta något lite extra och då får gå ut och köpa Entrecote och Amarone igen så har ju detta som först bokföringsmässigt var en besparing nu blivit en utgiftshöjning. På samma sätt kan bilen eller datorn uppfattas som billigare än vad den är då den redan är betald och inte drar några stora kostnader månadsvis. 

Detta med lager är väldigt tydligt hos oss just nu, vi hade nämligen en kombinerad 40års- och inflyttningsfest i somras och dessutom hade vi möjlighet att beställa vin billigare från Tyskland vilket gör att vi har STORA lager hemma just nu vilket fullständingt sänkte budgeten i augusti men nu kommer "hjälpa" budgeten i flera kommande kvartal. I sig är detta inte något problem för oss då sparsamheten är så grundmurad och vi har dessutom via olika tidigare experiment kommit fram till i vilken utsträckning vi vill dricka vin eller äta extra bra mat.  

Men för dig som är nybörjarsparare kan vara något att tänka på när du blåser på med spar-/snålmånad....blir det verkligen en besparing eller är det snarare så att du skjuter kostnader framför dig?

Hur gör du bokföringen av kostnader? Vilka ställningstaganden har lett fram till valet av metod?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar