Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 maj 2016

Lästips - Världens bästa bok!

Litteraturkritiker skulle säkert hävda att någon nobelpristagare eller klassiskt författare har skivit den bästa boken men utifrån perspektivet av den här bloggen finns det en bok som jag skulle vilja utse till absolut bäst i världen och det är Early Retirement Extreme, skriven av Jakob Lund Fisker

Författaren är en dansk fysiker bosatt i USA som med en realivt låg inkomst lyckades blir ekonomiskt oberoende på 5 år med hjälp av sparsamhet och ett helt annat tänk kring ekonomi och konsumtion. Boken tar avstamp i de stora frågorna kring varför vi konsumerar som vi gör och hur det kommer sig att vissa saker är "status" även om dem objektivt verkar vara destruktiva. Det är svårt att sammanfatta den här boken men några citat (min översättning från engelska) kan ge er en känsla för bokens ansats:

"Varför bor vi i hus? Varför flyttar vi hemifrån? Varför bor vi 2-4 personer i varje hus istället för 10-20? Varför jobbar vi till 65?"

"Föddes du verkligen bara för att dö och begravas med en stor hög överflödiga konsumtions artiklar?"

"Varför anses det vara finare att sitta 50 minuters kö till jobbet i en dyrare bil?"

"Varför anses det vara finare att sitta i soffan och titta på TV i ett hus där det också finns ett extra oanvänt rum intill?"

Författaren förespråkar (likt denna blogg) en effektiv livsstil eller som Jakob själv säger i interjuver "samma livstil som alla andra men något mindre ineffektiv". För den som inte är riktigt redo att läsa boken själv så finns även bloggen earlyretirementextreme.com och Joshua Sheats som driver podden Radical Personal Finance har även gjort ett rätt bra podd avsnitt som sammanfattar boken på 1 timme och 20 minuter och det kan vara en bra start. Det finns även ett längre avsnitt (cirka 3 timmar) med en intervju med Jakob Lund Fisker vilket är riktig intressant även om ljudkvaliten ibland är under all kritik.   

För alla som har något intresse för ekonomiskt frihet/tidig pension så är denna bok obligatorisk läsning. Den är inte lättläst men den är läsvärd. För mig är detta ett referensverk vilket gör att det är en av de få böcker som jag faktiskt äger..men om möjligt kan du ju först låna den från ett bibliotek! 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar