Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 augusti 2016

Fredagsfunderingen - alternativkostnad..?

Av olika skäl har jag haft anledning att fundera över alternativkostnad på senare tid i lite olika sammanhang och slås av hur svår den är att beräkna jämfört med "vanliga" återkommande budgetposter. 

Ett fall gäller vår gamla bil där vi just nu står inför valet att sälja den eller behålla. Frun kommer få en lite längre pendlingsväg sina sista 18 månader i arbetslivet och av den anlednigen finns det argument för att behålla den minder, äldre och bränslesnålare av våra bilar...men samtidigt finns det argument emot och det är mycket svårt att räkna på det här. Argumenten för att behålla är framförallt att den har mycket lågt värde (kanske 20 tusen) vilket inte motsvarar dess bruksvärde, den är snålare vilket påverkar bränslekostnaden månadsvis, det kommer uppskattningvis blir 3 000 pendlingsmil de närmaste 18 månaderna och genom att inte lägga det på den nyare bilen så kommer vi kunna behålla den betydligt längre. På den negativa sidan är att vi inte får in 20 tusen på kontot samt att det är osäkert om eller hur mycket service och reparationer kommer kosta på den gamla bilen. 

Ett annat exempel är att vi tittar på att köpa en braskamin till källaren i "nya" huset. Då det är äldre och mår bra av att eldas vilket minskar risken för fuktproblem och skapar naturligt drag och värme i hella skorstensstocken. Direkt kostnad cirka 13 000...medan besparingen är mer difus...hade det blivit problem om vi inte eldar...? Vem vet...och i så fall vad kostar det? 

I fall så som dessa blir det mer känsla som får styra, vad gäller bilen så lutar jag åt att försöka sälja den men om vi inte får minst 20 tusen så får den vara kvar istället...där går gränsen för när jag tycker att det är försvarbart. När det gäller braskaminen så kommer vi troligen att köpa en då det känns bra att vårda huset även om besparingssidan är lite mer oklar. 

Har ni andra exempel på där alternativkostnaden är svår att beräkna? När och hur har ni råkat ut för dessa? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar