Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 mars 2016

Ännu en helt vanlig sparsam dag!

Sparsamheten är en så naturlig del av vårt liv att jag ibland får påminna mig själv att alla andra inte lever som vi. Många säger till exempel att det är i stort sett omöjligt för en familj på 5 att leva på 20 000 kr men mars ser ut att bli den tredje månaden på raken då vi lever på mindre än 19 000 och dessutom lever vi rätt lyxigt med två bilar, ett fint hus, helger fyllda av friluftsliv och god mat och dryck. 

Om man ska försöka beskriva vad som möjliggör detta så börjar det med det faktum att vi har ett avbetalt hus vilket gör att vi inte betalar någon ränta. Det samma gäller våra bilar som vi köpt kontant och även om vi inte köpt dem särdeles billigt så behåller vi dem länge vilket gör att värdeminskningen kan slås ut över många år. De är dessutom bränslesnåla och av hög kvalitet vilket skapar en grundläggande nivå. Vi har några grader kallare hemma än de flesta men har istället långärmat och tofflor inne och fryser mycket sällan. Vi sover dessutom jättebra eftersom det inte är för varmt. 

Men nu till hur en helt vanlig dag kan se ut. 

Morgonen börjar vid 6.15 när jag och frun stiger upp. Hon gör sig i ordning för att gå till jobbet och jag gör i ordning matlåda och en frukostsmörgås som hon tar med sig sen väcker jag barnen och hjälper dem att få på sig sina kläder. Barnen åker med frun till skola och dagis och sedan vidare till jobbet. Hon åker självklart i vår 11 år gamla Skoda som är väldigt bränslesnål. 

Sen öppnar jag datorn och tittar vad som har hänt under natten (svarar på blogg kommentarer och kommenterar själv på de bloggar jag följer) och kanske publicerar/tweetar ett blogginlägg. Sen startar jag kaffebryggaren (en perkulator som vi haft i 8 år och har fått "ärva") brukar gå åt en 8 koppar under dagen så jag fyller snabbt över detta i en termos (inköpt på loppis för 20 kr). Medan kaffet bryggs så kokar jag en portion havregrynsgröt som jag sedan äter med hemkokt sylt eller äppelmos och mjölk.  

När jag har ätit frukost kollat vad som hänt i världen så brukar jag läsa någon timme antingen in en skön stol hemma eller om vädret samarbetar på solsidan av huset. Boken är självklart lånad på bibliotek. Sen dags för lunch vilket vanligen är rester ofta kan det bli lite hopplock av sådant som blivit över från tidigare middagar men som inte räcker till en matlåda. På så vis slänger vi nästan ingen mat. 

Om vädret är fint kan det hända att jag istället packar lunchen i ryggsäcken och ger mig ut i skidspåret/backen eller nu när det börjar bli vår kan det snart bli på moutainbike istället. Jag har väl fungerande utrusting till allt detta men ingen proffsutrusting och mycket med flera år på nacken. Min absouluta sparfavorit är mina slalomskidor (Cirka 10 år gamla carvingskidor som inköpts för 30 kr) på loppis och som fungerar utmärkt. 

På eftermiddagen skriver jag lite mer alternativt besöker en granne där jag får hjälpa till och samtidigt lära mig lite mer kunskaper kring att bygga och fixa i ett hus. Sen går jag och hämtar barnen vid 3 tiden. Hämtningen sker alltid med muskelkraft men om det är pulka, spark, cykel eller gång beror på årstiden. 

När vi kommit hem igen så hjälper barnen mig att duka och fixa maten. Maten tillagas i Gjutjärnspannor från mormorstid som kommer leva i hundra år till och inte kostat oss ett öre och våra stekspadar och annan utrusting inköptes i samband med att vi flyttade hemifrån för snart 20 år sedan. Middagen lagar jag från grunden bestående av råvaror som köps i säsong och oftast med ett protein (kyckling, kött, fisk) som köpts med kort datum. I veckan köpte jag till exempel Svensk kycklinglårfile för 29 kronor kilot, förra veckan Svensk köttfärs för 25 kr kilot och för någon månad sedan fläskkarre för 20 kronor kilot. 

Medan jag gör klart maten så brukar barnen titta på film (de är lite sega efter en dag med massa lek på förskola och skola) filmerna är från svt, netflix (de månader vi har abonemang) eller biblioteket. Efter maten brukar vi göra läxor och titta lite på TV tillsammans. På kvällen innan de går och lägger sig läser vi en bok återigen vanligen lånad på biblioteket.

När barnen har lagt sig vid 20 tiden så har vi en del att fixa men frammåt 21 tiden brukar vi sätta oss framför TV'n någon timme tillsammans och ta en kvällsmacka och titta på någon TV-serie på netflix eller SVTplay. Klockan 22 går vi vanligen och lägger oss och läser en stund (du kan säkert gissa att boken kommer från biblioteket:-)...snart börjar en ny dag.   

Som ni ser en ganska vanlig dag men med stor frihet och även med stora besparingar. Vi fokuserar på att bygga in kostnadseffektiviteten i livet (inte lägga den utanpå) så att vi kan ta vara på livet fullt ut utan att avstå från något viktigt samtidigt som vi inte slösar på naturens resurser i onödan.

Hur ser din dag ut? Är dina kostnader jämförbara med våra? Om inte kan du direkt se var skillnaden ligger?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar