Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 januari 2017

Så få och billiga försäkringar som möjligt!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk. 

Det bästa sättet att spara på försäkrngar är att se till att ha så lite saker som möjligt som behöver försäkras. Färre bilar, hus, båtar minskar behovet av försäkring. För den som har en stor buffert kan man dessutom välja en högre självrisk på försäkringen det har den fördelen att man får lägre premier. Dessutom är det ofta dålig timpenning på att blanda in försäkringsbolaget i samband med småförluster...bättre då att lösa det direkt själv om cykeln blir stulen eller frysen pajar och maten blir dålig (ja jag har faktiskt hört om personer som på allvar har krävt försäkringsersättning för frysvaror som blivit dåliga). 

Av denna anledning så har vi bara tre försäkringar en villaförsäkring på huset med förhöjd självrisk (10 000 kr) och så trafikförsäkring på bilarna. Försäkringsbördan minskar snart eftersom den ena bilen ska säljas inom en snar framtid och då är vi nere på två. 

Från och med i år är alltså vår sammantagna försäkringskostnad under 7 000 kr vilket minskar möjligheten att förhandla bättre priser. Dock så brukar jag ta mig en titt vid varje förnyelse om det går att göra något. De senaste åren har vårt försäkringsbolag (Norska Gjensidige där vi också är aktieägare) alltid visat sig vara billigast men i år finns det en ny utmanare nämligen ICA Försäkringar och döm av min förvåning när bilförsäkringen faktiskt var 10% billigare hos dem inga jättepengar men väl värt 30 minuter.

Så nu blir det byte till dem....för bilen..får se hur det blir med huset senare i år? En intressant sak som kanske är på gång i försäkringsbranchen är att ICA garanterar att de inte höjer försäkringspremierna under 5 år om du är skadefri något som annars är fördjävligt när man hittar ett bra pris och sedan bara efter ett år så höjer försäkringsbolaget kraftigt (samma gäller elbolag och förhandlade bankräntor i hög utsträckning). 

Jag kan ju inte garantera att ICA Försäkring är billigare för dig också men vill du kolla använd gärna denna affiliate länk så får jag ett litet stöd till vidare aktivitet här på bloggen och med andra projekt. 

Hur gör du med försäkringar? Vad är din årskostnad och vad gör du för att minska den? 

Taggar (blogg): 
8 november 2016

Försäkringar - Älskar jag mitt hus mer än mina barn?

Det har återigen blossat upp en debatt på sparbloggarna kring barnförsäkringar och den står huvudsakligen mellan "försäkringsvägrarna" företrädda av Onkel Tom som bland annat skrivit detta inlägg där han ifrågasätter behovet av barnförsäkringar för den som har en ordnad ekonomi. I den andra ringhörnan hittar vi bloggkollegan Per Penning som istället väljer att ha barnförsäkringar och menar att det är en bra trygghet. Per som annars brukar framstå som en balanserad man kallar det som Onkel skriver för "dynga" vilket får mig att tro att det är mer känslor här än i många andra ämnen. 

Ett vanligt argument för barnförsäkringar (som även lyfts fram av Per) är att våra barn är det viktigaste vi har och att vi minsann försäkrar våra bilar och hus så då bör väl även barnen vara försäkrade. Familjen Fri tillhör dock skaran som valt att avstå nästan alla försäkringar. (beskrivet även i detta inlägg). Den enda "valfria" försäkringen vi har är en hemförsäkring och detta därför att en större skada på huset (till exempel brand) skulle vara en stor och akut katastrof för oss då det skulle handla om stor summor (en eller flera miljoner) som skulle ut på en gång. 

Skillnaden på detta och det som täcks av en barnförsäkring är att barnförsäkringen täcker småsaker som bortfall av inkomst, någon mindre ersättning för ett ärr eller liknande och detta kan vi med lätthet hantera själva även med vår relativt tighta budget. Den andra delen i försäkringsskyddet rör invaliditet och även där menar jag att det inte är en akut händelse. Istället handlar det om utgifter under en hel livstid. I det osannolika fall att något av barnen skulle skadas allvarligt eller bli allvarligt sjukt (utanför skolan eller idrotten där de ändå är försäkrade) så har vi självkart som föräldrar skydlighet att ta hand om det barnet. Då prioriterar vi om våra ekonomiska resurser, sparar, jobbar lite mer eller vad som nu kan tänkas behövas för att täcka upp för detta. I alla andra möjliga (och mer sannolika) utfall så behåller vi försäkringspremierna och lägger dessa pengar på annat. 

Kanske är det så att barnförsäkringar passar vissa så jag kommer inte säga att ingen ska ha dem men det är viktigt att hålla huvududet kallt och inse att detta är en finansiell konstruktion som är designad för att försäkringsbolaget ska tjäna pengar. Du som färälder kan tycka det är skönt att betala för hängslen och livrem och den känslan kan vara nog så stark men den har inget med kärlek till barnen att göra. Min iställning är att man ska ifrågasätta alla utgifter inklusive alla försäkringar sen innebär det inte att man säger upp allt bara sådär utan man tar ett övervägt beslut. I vårt fall innebär det trafikförsäkring på bilarna, hemförsäkring på huset (med förhöjd självrisk) och i övrigt inga försäkringar som inte ingår i en anställning eller via skola och idrottsföreningar. 

Vad tycker du? Är det viktigt att vara försäkrat för allt? Älskar man barnen mindre bara för att man inte har dem försäkrade? Eller är kanske försäkringar (likt svenska spel) skatt på folk som inte kan räkna

Taggar (blogg): 
12 april 2016

Försäkringar - hur stora kostnader kan bli små!

Försäkringar är ett sånt där område där kostnaderna kan bli hur höga eller hur låga som helst. Om du har få ägodelar som du dessutom med god marginal har råd med så kan du försäkra dig väldigt lite. Det vi försäkrar oss mot är (ekonomiska) katastrofer och för den som har goda marginaler är det mycket lite som kan betecknas som en katastrof. I vårt fall har vi endast trafikförsäkring på våra båda bilar (total premie 4500 kr) och hemförsäkring (premie 3200 kr). På huset har vi förhöjd självrisk till 10 000 kr vilket betyder att mindre stölder eller skador fixar vi själva utan inblanding av föräkringsbolag (har inte hänt nått men om det händer). 

Vi har inga prylförsäkringar, barnförsäkringar, inkomstförsäkringar eller livförsäkringar (annat än vad vi får via våra arbetsgivare "gratis"). Barn är en prioriterad grupp i den svenska vården, arbetslöshet är inte en katastrof för oss och vi har inga prylar som vi inte har råd att ersätta.  Om (gud förbjude) något skulle hända med en av oss så tillfaller besparingarna den andre vilket gör att den som är kvar skulle klara sig utmärkt ekonomiskt.   

På ett vis kan försäkringar sägas vara en form av sparande då det handlar om att betala in premier löpande och att få ut delar av dessa då något går snett, om någon bryter sig in i villan eller om du backar in i en mur med bilen. Det generella "problemet" med försäkringar är att bolagen är proffs och därför mycket sällan förlorar på att erbjuda dem. Det är också anledningen till att vi hellre är aktieägare i föräkringsbolag än kunder hos dem. 

Vad har jag då för råd till den just nu sitter och funderar på försäkring:

  • Fundera på din situation och vad som är en katastrof för dig, försäkra dig inte mot småsaker som inte är katastrof. Bättre i så fall att spara pengar på annat håll. 
  • Minska antalet potentiella katastrofer,  Köp få prylar och  inga överdrivet dyra bilar etc. Detta kostar mer i inköp och innebär sedan på toppen av allt att du behöver flera försäkringar eftersom det skulle innebära "katastrof" att mista dem. Se även till att minska risken för olyckor och stölder på rimliga sätt som att köra försiktigt och låsa dörren när du går hemifrån. 
  • Se också till att ha goda marginaler i ekonomin, så är det mycket färre saker som är katastrof vilket minskar behovet av försäkringar vilket i sin tur ökar sparandet...vilket minskar behovet av försäkringar..du fattar nog....
  • När du har gjort detta så se till att jämföra försäkringbolag, detta är i sammahanget en mindre besparing jämfört med att optimera punkterna ovan. Välj ett som kan erbjuda dig just det skyddet som du vill ha och behöver till ett vettigt pris. Alla föräkringbolag försöker med olika typer att "plus erbjudanden" för att omöjliggöra jämförbarhet men ärligt talat om du behöver en special försäkring för golfbaggen eller om TVn ramlar i golvet då har du inte råd att ha TV eller spela golf. 

 

En liten rolig sak i sammahanget är att vi har alla våra försäkringar hos bolaget Gjensidige där vi också är aktieägare. De senaste 3 åren har utdelningen från detta bolag i stort sett täckt våra försäkringspremier...så kan det gå när man sparar på försäkringarna för att istället investera pengarna!!! Det samma gäller för MQ som betalar för mina kläder och Tele 2 som betalar telefon och bredband...mer om det i senare inlägg.

Hur har ni det med försäkringar? Hur står sig era försäkringskostnader jämfört med våra? Vad är det som kostar mer/mindre för er? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar