Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 augusti 2016

Receptet på en badass flytt!

Jag tjatar lite om det men vi har flyttat i sommar och vi gjorde i stort sett allt jobb själva. Eftersom försäljningen av huset dröjde så kunde vi dessutom inte förbereda så mycket som vi hade önskat eftersom vi hade visningar in i det sista. Det är dock ingen anledning att misströsta...det är bara att genomföra en badass flytt! Här är receptet

  1. Skaffa en stark och tuff man/fru som kan bära som en hel karl!
  2. Skaffa grymma svärföräldrar som kan ta med sig barnen några dagar så att ni får jobba ostört! 
  3. Hyr en riktig flyttbil...visst släp är billigare men flyttbil är bra och så dyrt var det inte heller!
  4. Gör en rimlig uppskattning om tidsåtgång...vi flyttade på 3 +2 dagar och det var från tidig morgon till sen kväll...tro inte att du kan flytta ett helt boende på en efteriddag.
  5. Sälj/skänk bort det du ändå inte kommer kunna använda i det nya boendet, sparar på bärandet och kan dessutom ge en liten intäkt. 
  6. Köp riktiga flyttakartonger/plast/packmaterial - förr var de riktiga kartongerna dyra men ny går de att köpa för 10-14 kronor styck på Rusta och det är enkelt att sedan ge bort eller sälja billigt. Köp en rulle plast avsedd för fuktspärr i väggar som är bra att slå in ömtåliga saker som tavlor och även till exempel mattor och annat som annars är svårhanterligt. En stor rulle kostade cirka 300 kronor. Lägg till lite packtejp, lite bubbelplast mm. Allt detta kosta någon tusenlapp men jämfört med att hyra in en flyttfirma är det en liten kostnad och risken att något går sönder minskar betydligt. Bra grejer sparar också tid. 

Sammanlagt slutade vår flytt på 9210 kronor inklusive allt. Den dyraste posten var hyra av flyttbil i  3 dagar 4000 kr och kärra 3 dagar 1400 kr. Övriga kostnader är för packmaterial och så lite mat efter vägen och bränsle. I samband med  flytten sålde vi också en hel del möbler som inte passade i det nya boendet vilket gjorde flytten enklare och som också gav lite intäkter på 6 460 kr vilket gav en nettokostnad för flytt på 2 750 kr för flytten vilket vi är mycket nöjda med. 

Hur har du gått till väga när du har flyttat? Känner du igen dig eller är du ännu mer badass?

Taggar (blogg): 
11 juli 2016

En lätt surrealistisk första semester och flytt vecka!

För en vecka sedan idag så hade vi inte påbörjat vår flytt...visst några lådor var packade men i stort sett var allt kvar att göra...samtidigt var det osäkert om vi skulle få huset sålt och vi visst inte vad frun skulle få för jobb efter sommaren...men plötsligt smällde det till.

  • Vi lämnade barnen till svärföräldrarna på måndag morgon och började köra en riktigt badass flytt (mer om det i ett senare inlägg) sen jobbade vi alla vakna timmar till och med klockan 2 på natten mot torsdag. 
  • Under dessa dagar började de också röra sig vad gäller husförsäljningen, vi hade tagit kontakt med några som tidigare fått nej från banken och kollat om vi kunde hjälpa till på något sätt...då visade det sig att de hade möjlighet att låna lite pengar av en släkting och det kanske kunde gå vägen ändå...och så dök det upp en ny intressent från ingenstans. Snabbt kom vi till en överenskommelse med det första paret om ett pris som passade både dem och oss och ett snabbt tillträde redan i början av augusti och vi förhandlade att de fick lite grejer av oss så slapp vi flyttstäd och så förhandlade vi om priset med mäklaren som kunde få detta i hamn i 11 timmen...Sammantaget så blev det ett bättre pris för köparen men ungefär samma pengar ut för oss.....på torsdag vid lunch dagen efter vi flyttat klart skrev jag själv på försäljningskontraktet...för samtidigt...
  • Var frun och träffade en ny arbetsgivare och fick ett erbjudande där hon fick en lön bara marginellt lägre än (den bra) lönen som hon har idag och där de samtidigt erbjuder en utblidning som tar jobbet i en ny riktning som hon känner skulle vara positiv....ytterligare positivt är att hon inte ska börja förrän den 1 September så nu har vi totalt 8 veckors semester i år...och har båda tid att skola in barnen på nytt dagis/fritisds/skola. 

Å så BAM...på fyra dagar var allt klart...flytten fixad, huset sålt och frun har ett nytt jobb som låter riktigt bra! Att allt detta beror på att vi jobbat hårt gör det desto mer roligt och träningsvärken efter ett väl genomfört flyttarbete känns faktiskt härlig. 

Fortsatt trevlig sommar på er...vi uppdaterar ibland men aktiviteten kommer vara rätt låg här till och med den 15 Augusti..eller kanske lite länger nu när frun inte ska börja jobba förrän senare!

 

Taggar (blogg): 
26 juni 2016

Flytt och Frihet innebär en mycket mer komplex budget!

 För närvarande pågår flera stora förändringar i våra liv. Jag har ju varit "fri" i några månader nu men har fram till och med juni haft lön precis som vanligt. Kvarstår att få ut är några klumpsummor från arbetsgivaren innan betalningarna upphör. En summa betalas nu i Juli vilket är all min innestående semester och innarbetat för senaste året. Sen ska jag också få ut ett avgångsvederlag vilket jag fått uppskutet till januari 2017 för att undvika högsta marginalskatt på denna utbetalning...sen är det som sagt slut. 

Samtidigt har jag startat upp min firma vilket initialt innebar inköp av begagnad macbook och telefon. Faktureringen i min firma är inte speciellt hög men jag räknar ändå med ett positivt reslutat på helåret om än bara några få tusenlappar troligen. Dessa pengar (utgifter och inkomster) ingår inte i vår löpande budget som vi redovisar här på bloggen utan jag kommer göra en uppsummering i slutet av året) 

Dessutom håller vi på att sälja vårt hus och flytta vilket medför vissa kostnader och dessa har vi också skrivit upp separat och kommer bokföra mot vinst/förlust på bostaden när denna är såld. Vi hade räknat med ett överskott efter mäklarkostnader, flytt och lån är betalt på 200 tusen och även här återstår att se om det blir ett bättre eller sämre resultat än väntat och det kommer också i så fall överföras i den "vanliga" budgeten när allt är klart och går att summera. 

Till råga på allt så har den Fantastiska Fru Fri sagt upp sig från sin nuvarande anställning och söker jobb. Vi är 100% säkra på att hon hittar ett nytt bra jobb till hösten men det är fortfarande osäkert om det blir pendling, vilket lön och när ett eventuellt jobb kan tänkas börja. Så även den ordinarie budgeten är väldigt osäker för sensommaren/hösten (Aug-Sept) när det kan hända att vi inte har någon inkomst alls...återstår att se kan bli spännande. 

Kort sagt kan man säga att vår ekonomi är mer osäker än på mycket länge. Nu har vi så bra sparande och starkt kapital, låg belåning med mera så det finns inget som kan gå riktigt fel men det kan skilja några hundra tusen på utfall mellan nu och slutet av året lite beronde på hur dessa saker faller ut. 

På det hela taget spännande tider! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar