Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 april 2016

Flytten - Del 1 av många!

Som framgått av tidigare inlägg så är vi i processen att flytta, inte nog med att jag har slutat min anställning vi har också sedan en tid tillbaka haft planer på att flytta till en annan ort. För att själv föra lite dagbok och för att uppdatera er med processen så tänkte jag återkomma med jämna mellanrum här på bloggen med små uppdateringar kring hur processen går. Kanske har någon annan funderingar på att flytta, eller har flyttat och tycker det är intressant att jämföra lite tankar. 

Förtillfället så äger vi två boenden vilket skulle kunna kosta oss en del pengar men som tur var så har vi hyrt ut stugan på vår nya tomt. Vi har även en god vän som bor i det stora huset som betalar en liten del av kostnaderna. Detta innebär att vårt "extra" hus just nu är en nollsummespel och detta bokför jag utanför vår vanliga ekonomi (om det blir plus- eller minusresultat så kommer vi ta upp det som en kostnad när vi flyttar till sommaren) så kommer vi lägga tillbaka detta i den "vanliga ekonomin".

Vi håller även på att förbereda vårt hus för försäljning (visning nu i dagarna) och där uppkommer också en del konstnader även dessa bokför vi separat och kommer summera upp när försäljningen är genomförd. En första gissning är att vi kommer få ett överskott på 200 tusen efter att alla kostnader är betalda och lån återlöst men det återstår att se hur försäljningsprocessen går.

Det nya boendet då, jo det är på en mindre ort men med skola upp till gymnasium, bra möjligheter till sport- och friluftsaktiviteter och vackra omgivningar...kort sagt en plats dit många gillar att åka på semester. Huset är mindre men dyrare än vårt nuvarande hus eftersom det ligger på en populärare ort, det betyder att vi kommer gå ifrån att vara helt obelånade på boendet till att ha ett bostadslån på 600 000 när det ena boendet är sålt (detta motsvarar en belåningsgrad på 30%). Anledningen till att vi väljer att behållla det lånet och inte lösa det är att vi hellre har lite mer fritt kapital och det är svårt att ta upp nya lån när man inte har en anställning så därför bygger vi hellre kapital vid sidan om och behåller flexibiliteten åtminstone i närtid. Det nya huset är som sagt mindre och därmed mer lättskött sammantaget gör det att vi räknar med att det blir billigare att bo där även med räntekonstnaderna på lånet än vad det kostar att bo i vårt nuvarande hus utan lån. 

Förutom läget är något vi verkligen gillar med det nya huset en gäststuga på tomten, det är en bra möjlighet med stor flexibilitet att använda till gäster men även för uthyrning eller som företagslokal om vi vill ha någonstans att arbeta längre fram när vi båda slutar våra anställningar. Hur vi kommer använda stugan kommer nog variera över tid men jag gillar den flexibiliteten jämfört med att ha 25-30 kvadrat extra i huvudbyggnaden som är svårt att använda flexibelt. 

Detta om flytten just nu, återkommer när vi har några nyheter...till exempel om vi skiver kontrakt på försäljningen av vårt nuvarande boende! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar