Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 dagar

Fredagsfunderingen - Att slänga pengar!

Även denna vecka kommer fredagsfunderingen på en torsdag, detta har två anledningar en symbolisk nämligen att helgen börjar tidigare när man är fri och en mer praktiskt nämligen att jag vill kunna ha tid att svara på era eventuella kommentarer och på fredagar är jag ledig med lill-tjejen och har inte tid med er..

För ett tag sedan lyssnade jag på en amerikans podcast (tyvärr minns jag inte exakt vilken) men avsnittet handlade om att spara stora summor pengar på mat. Personen som medverkade hade gjort detta och sedan byggt upp en verksamhet där hon hjälpte andra att göra det samma via veckomenyer och andra förslag. 

En sak som kom fram där förutom det gamla vanliga om att laga mat från grunden, köpa i säsong och välja varor utifrån erbjudanden etc. var att man skulle se svinn som att man kastade pengar. Flera personer verkade ha haft väldigt stor framgång med detta. Principen är att när det blev några jordgubbar över i lådan så slänger man inte "några ruttna jordgubbar" vilket både praktiskt och känslommässigt har noll i värde utan man slänger en tia (säg att litern kostade 40 kronor och de icke förbrukade var 1/4-del). Personen som intervjuades sa att detta hade minskat matsvinnet väldigt mycket för henne och att många andra hade hjälps av detta tankesätt också. 

Jag tror faktiskt att inte ens den mest slösaktiga person skulle få för sig att ta nävar med pengar och bara kasta dom på det sättet har fortfarande kontanter en sällsam makt på oss. Däremot är man beredd att göra det samma genom att tillexempel ta sin bil helt i onödan korta sträckor, ha ett hus som är mycket större än vad man behöver, slänga överbliven mat (i vissa fall innan den ens blivit dålig) etc. 

(Det är något speciellt med "riktiga" pengar vilket inte minst exemplifierades av uppmärksamheten när Gudrun Schyman eldade pengar för några år sedan...i en kampanj som säkert kostade mycket mindre än många mycket mindre uppmärksammade kampanjer)

Vad tror ni? Skulle detta kunna hjälpa fler att spara mer pengar och bli någon mindre ineffektiva på fler områden...tänk att du varje gång du tar bilen (i onödan) för din inre bild ser dig själv sitta och slänga ut tior eller hundralappar genom fönstret med jämna mellanrum. Att du när du värmer upp flera rum i huset som du sällan använder skulle se framför dig Gudrun Schymans pengabränning i Visby för några år sedan? Eller att du när du slänger ett gäng ruttna frukter skulle se framför dig att du slänger pengar i komposten. 

Tror ni att det skulle kunna ändra inställningen hos fler? Eller är det bara en rolig gimick som inte hjälper det minsta?  

8 mars

Fredagsfunderingen - Är du en duktig konsument?

Nej jag har inte börjat nalla på helgvinet för tidigt, jag vet att det är torsdag idag. Däremot så testar jag någon nytt och ska sluta att publicera inlägg på våra "lediga" dagar vilket är fredag-söndag. Detta då jag så gärna vill kunna vara aktiv och svara på eventuella kommentarer som kommer har och på twitter (@FarbrorFri) jag vill dock inte sitta med telefonen eller datorn mer än nödvändigt medan vi lär lediga tillsammans därför blir det från och med nu fredag på torsdag...vilket i och för sig matchar frihetsbudskapet på bloggen...för vem vill inte ha en extra helgdag:-)

Förra veckan hade jag en diskussion med en person som jobbat med marknadsföring om hur pass kompetent den svenska konsumenten egentligen är. Hon hävdade att konsumenten är väldigt kompenent och svår att nå med markandsföring och jag menade att vi påverkades väldigt mycket av marknadsföring och tror att vi ständingt behöver nya saker på grund av denna.

Vi hade verkligen totalt olika åsikt om detta  men vi var inte ovänner utan det var bara så att vi inte alls förstod vad den andra egentligen sa. Lite senare förstod jag dock vad det var som gjorde att vi hade så olika åsikter och det var att vi ser detta från så olika perspektiv. 

Det första perspektivet  kallar jag för "den duktiga konsumenten": 

Den duktiga konsumenten uppfattar ett problem "det är inte fint hemma hos mig" sen funderar den duktiga konsumenten på vad som ska köpas detta problem ska lösas ska nya blommor inhandlas, nya gardiner eller kanske ska det målas om? När det beslutet är taget jämför den duktiga konsumenten olika erbjudanden och väljer det som är mest förmånligt utifrån konsumentens perspektiv (behöver inte vara pris kan också vara bekvämlighet eller bara personliga preferenser). Denna process slutar nästan alltid med ett köp men det köpet kan många gånger vara väl övertänkt. 

Det andra perspektivet kallar jag den "eftertänksamma icke-konsumenten":

Den eftertänksamma icke-konsumenten  börjar också känna att det inte är så fint hemma, men frågar sig då varför det känns så? Vad är det som får mig att tro att mitt hem inte duger? Varför tycker jag att gardinerna som jag köpte för ett år sedan och som då var det snyggste jag kunde tänka mig helt plötsligt känns så tråkiga? För vem ska jag ha fint hemma? Är det för mig eller för att imponera på grannen eller familjen? Behöver jag verkligen köpa något för att det ska bli trevligare eller handlar det mer om att skapa lite ordning och reda kanske ska till och med problemet lösas med att jag gör mig av med saker snarare än att jag köper något? Denna process slutar vid några enstaka tillfällen med ett köp men oftast med en annan "icke konsumtions" lösning. 

Det är den senare typen av analysprocess som jag tycker händer för sällan och som jag skulle vilja uppmärksamma fler på. En slags "konsumtions mindfullness" skulle man kunna säga. Inte nödvändigtvis ställa sig helt utanför konsumtionssamhället utan snarare att se dess mekanismer mer tydligt inklusive sina egna känslor som detta skapar. Att förstå hur vi påverkas av direkt och indirekt marknadsföring och hur denna skapar behov som vi kanske inte egentligen har. Hur marknadsföringen trycker på våra ömma punkter och önskan om gemenskap, självförverkligande etc men hur ingen egentligen blir mer självförverkligad av en ny bil eller ett nytt köksbord. 

Vad tänker ni om detta? Är vi eftertänksamma medborgare eller är vi ens duktiga konsumenter? 

Taggar (blogg): 
2 mars

Fredagsfunderingen - Att offra på kort sikt för att vinna på lång sikt..

Sedan vi blev officiella med vår identitet och har blivit intervjuvade i olika tidningar och andra medier så har vi också återkommande får frågan "vad har ni offrat". Den spontana tanken är att börja babbla nått om att vi köper färre klädesplagg, mindre utemat, avstår från kortare semesterresor med flyg, använder bilen mindre och bor i ett hälften så stort hus. 

När vi sedan tänkt ett varv till så insåg vi att vi egentligen inte tycker att vi har offrat dessa saker. Vi har i och för sig valt bort det men det är inget offer, vi tycker att det har höjt vår livskvalitet. Det rent materiella har inte varit något offer och vi är betydligt mer nöjda med vår nuvarande situation än den som vi lämnade även om vår konsumtionsnivå är lägre. Då tycker jag inte att man kan säga att vi har offrat något. 

Förra veckan fick jag dock den stora förmånen att träffa en massa trevliga läsare under en dag i Stockholm (tack allihop ni vet vilka ni är) och då medan vi pratade, stötte och blötte olika frågor så blev det tydligt var vi har "offrat". Vi har nämligen under i stort sett alla yrkesverksamma år varit OK med att göra kortsiktiga uppoffringar för att få nya erfarenheter och att utvecklas i jobbet vilket givit möjlighet till nya intressanta äventyr. Under en period för många år sedan så reste jag tillexempel väldigt mycket i tjänsten vilket senare ledde till nya kontakter vilket ledde till att vi fick bo i USA i två år. Det tidigare var inte superroligt men åren i USA ser vi verkligen tillbaka på med glädje.  

Väl hemma i Sverige igen så valde fru fri att veckopendla under några år vilket tidvis var jobbigt för oss båda inte minst efter att vi fått vårt första barn. Detta ledde dock till att hon senare kunde sluta på sin arbetsgivare med ett avgångsvederlag och samtidigt hade hon en starkare erfarenhetsbas vilket gjorde att hon snabbt kunde få ett nytt jobb närmare hemmet. (Vi bodde tidigare mer lantligt än idag och hon hade 6 minuter till jobbet under ett och halvt år...det är nästan osannoligt bra!). Senare fick jag ett roligt jobb men som innebar att jag fick vara mycket i Stockholm och en del på längre resor men jag fick också jobba med roliga intressanta människor, jag fick bättre lön och i förlängningen kunde jag också sluta med avgångsvederlag. 

Gemensamt för flera av dessa skeenden är att vi kortsiktigt har offrat något (ofta tid tillsammans) då det gett oss chansen att få något bättre i förlängningen och nu har vi ju massor av tid. Jämför det med att tillexempel acceptera en dyr och tidskrävande långpendling år ut och år in....vilket jag skulle ha väldigt svårt med. 

Hur tänker du kring uppoffringar? Vad har du offrat på kort sikt för att vinna något på lång sikt? Har det blivit som du tänkt dig eller har du ångrat dig? 

23 februari

Fredagsfunderingen - Vad gör "det kostar bara spöket" med din ekonomi?

Det finns en företelse som troligen är den viktigaste orsaken till att nästan ingen är eknomiskt fri och det är "det kostar bara spöket". Det smyger sig in i alla delar av våra liv från de små besluten vilken frukost vi ska köpa, vilket toalettpapper vi väljer  till de stora när vi väljer kakel till nya badrumet eller bilmodell. 

Det kostar bara spöket är luringt därför att det tar så fantastiskt mycket pengar ur folks budgetar men det ger inget tillbaka. Anledningen är att "det kostar bara" är ett så svagt argument för att spendera mer pengar än nödvändigt. 

Härom veckan smög det sig tillockmed in hos familjen fri. Vi börjar planera för ett nytt badrum på övervåningen och olika materialval och tillvägagångssätt diskuteras. Vi kommer behöva använda oss av hantverkare för att göra en del av jobbet...men helt plötsligt känns det ju "så bekvämt om de bara göra allt"...och så skulle det ju vara trevligt med "just en sån där toalettstol". Som tur var så kände vi igen spöket och motade det i grind. Vi pratade med entreprenören som nu förstår att vi vill göra ett bra men inte överdrivet dyrt bygge och berättar för oss vad som tar mycket tid och vad som tar mindre. Vi har även insett att vi nog kan göra vissa saker själva (typ rivning) som är en del timmar men där inte samma nivå av kvalifikation krävs. Sammantaget så hade "det kostar bara" i detta fall kunnat kosta oss uppåt 30% extra på priset och i efterhand hade vi nog inte vetat exakt vad vi fick för pengarna.

 

  • I detta exempel från vårt eget liv så tror jag att spöket utnyttjar att vi människor har svårt att relatera till stora summor som flera hudra tusen och helt plötsligt verkar inte några 10'tal tusen kronor ytterligare spela någon roll. Bilköp är också ett sånt område där tillockmed den som vanligtvis är sparsam helt plötsligt tänker att 30 tkr för den lite större motorn och 20 tkr för en annan färg på klädseln är helt rimligt. 
  • Det andra området där spöket kan smyga sig in är med små utlägg. Att äta havregrynsgröt till frukost eller smaksatt filmjölk verkar obetydligt när det skiljer några kronor. Men väl över en livstid när man lägger dubbelt så mycket på frukost i 50 år så blir det rätt mycket pengar. Generellt så är mataffären lurig när det gäller detta där varje enskild vara är rätt billig och mat är en nödvändig kostnad. Samtidigt kan ovanan att hela tiden välja det lite dyrare alternativet öka kostnaden för mat markant. I vissa fall utan märkbar skillnad i kvalitet eller upplevelse. Hur mycket är det tillexempel värt att torka sig med silkesmjukt vitt papper i rumpan?

Visst verkar det lite löjligt att tänka på sånt här men fundera då på vad det innebär att ständigt lägga 20-60% mer på allt i livet och varför det är så många som har för mycket månad kvar när lönen är slut..och samtidigt inte tycker att de har köpt nått speciellt alls. Motsatsen till "det kostar bara spöket" är dock inte att alltid avstå eller välja det billigaste alternativet utan det är att väga pris mot värde vid olika inköp. Många gånger tror jag att denna extra runda av analys kommer innebära att man väljer det billigare/enklare alternativet men i vissa fall kommer man också välja det dyrare. Då kommer det dock vara för att man ser ett verkligt ökat värde i produkten "Den här filmjölken är mycket godare och gör att jag startar dagen med ett leende". 

Var brukar "det kostar bara" spöket smyga sig in hos dig? Vad har du för tekniker för att motverka det, eller tycker du kanske att det är en rätt trevlig bekantskap som ska välkomnas in? 

Taggar (blogg): 
16 februari

Fredagsfunderingen - Geografiskt arbitrage eller bli rik och fri genom att flytta!

Dagens ämne har inspirerats av ett antal samtal vi haft med olika personer under de senaste veckorna. Det är en fredagsfundering vilket innebär att jag har en ide men inte en färdig tanke så jag ser fram emot mycket input från er läsare.

Veckans tema är geografiskt arbitrage det vill säga att utnyttja skillnaden i levnadskostnader och/eller möljigheten att få högre inkomster genom att flytta till en annan geografisk plats. Detta kan vara både inom och utom landet. 

(Ibland går Farbror Fri på stan som en vanlig man:-

Den tydligaste skillnaden mellan olika orter är ju boendekostnaden. Den svenska genomsnittsvillan kostar mellan 2-3 miljoner kronor. I genomsnitt döljer det sig ju alltid stora variationer men som vi alla vet så är det närmare 10 i storstäderna och det finns orter där man kan köpa ett bra boende för en (bra) bit under miljonen.

För att bli lite mer specifik finns det efterfråga på många yrkesgrupper i stort sett hela landet. Det är kanske i synnerhet lärare, vårdpersonal och hantverkare  men rent allmänt är efterfråga på kvalifiserad personal stor i hela landet. Om man bor i en storstad så kan man kanske välja på fler olika positioner inom sin specialitet och i vissa fall innebär detta också högre lön. I den andra vågskålen ligger en möjlighet att leva billigare på en mindre ort och kanske få högre livskvalitet. Ibland är denna typ av flyttar nästan för bra för att vara sanna. Ett exempel var när jag nyligen hörde en person som flyttat från storstan där husen kostar 10 miljoner hit till Leksand där de kostar 30% av det och dessutom fått höjd lön i processen och högre livskvalitet då barnen har nära till allt och därmed klarar sig mer själva med skola och träningar och andra aktiviteter vilket medfört mycekt större frihet och livskvalitet för hela familjen. 

Att flytta kommer ju självklart inte vara något för alla och olika bostadsorter har olika fördelar och nackdelar. Vissa trivs fantastisk bra med sina liv och lever lokalt på en större ort. I storstaden finns ett enormt utbud av aktiviteter medan det på mindre orter är ett minder utbud men istället nära till det som finns. I storstaden är det lite länger till naturen (åtminstone om man vill vara lite ensam) medan det är nära på mindre orter.  

Även om inte alla väljer att flytta så tycker jag att det borde vara ett mer levande alternativ för fler . Utgå inte ifrån att det är omöjligt att få jobb på mindre orter..sanningen är att om du har ett jobb i storstan kan du säkert få ett i småstan också. Att bo på ren landsbygd kan också passa vissa men där skulle jag dock vilja lyfta ett varningensfinger för vad det innebär att bo långt ifrån all service och med dåliga kommunikationer. Det kan bli både dyrt och tidskrävande och då inte minst med barn som har skola och andra aktiviteter. Om man å andra sidan trivs i sitt eget sällskap och i den närmaste kretsen långt från världen kan det vara en mycket bra plats att bygga sitt liv med större möjligheter till jord-, skogsbruk och självförsörjning. 

För oss som är fria så blir det ju så klart ännu mer tydligt. Vi behöver bo på en plats där vi trivs för vi kommer ju vara där väldigt mycket men samtidigt så är ju bostadsorten helt frikopplad från inkomsten och vi behöver inte överväga pendling och dylikt. Hur som så tycker jag att "geografiskt arbitrage" är en underutnyttjad resurs och något som alla som har intresse av en högre livskvalitet och mer frihet bör överväga!

Vad tycker ni? Har ni erfarenhet av att ha flyttat för att utnyttja geografiska skillnader i kostander eller inkomst? Kan du tänka dig att flytta tex för att spara pengar? 

9 februari

Fredagsfunderingen - Den här veckan är jag hemmafru!

Då var det äntligen dags för en fredagsfundering igen...det var allt för länge sedan sist. Detta är en typ av inlägg som jag försöker skriva de flesta veckor som är mer av den frågande typen snarare än att jag har en färdig åsikt som jag vill driva. Den här gången handlar det om hur vi bäst stukturerar upp vårt liv och vår tid som fria, vi tänker göra ett litet experiment men vad tycker ni?

Något som vi lagt märke till sedan vi båda blev fria att disponera vår tid förra sommaren är att det i vissa avseenden inte blev så mycket tid över som man skulle kunna tro. Delvis handlar det om att vi nu tar tag i andra saker där  hemma och det är ett evighetsprojekt där tiden aldrig räcker till allt man skulle kunna göra. Till en del handlar det om att vi nu arbetar med sådant vi verkligen gillar och då vill man aldrig sluta och återigen så känns det aldrig där heller som tiden riktigt räcker till. Barnen får ju mycket mer tid nu men som är väl kännt så är det ju aldrig tillräckligt. Hushållssysslor finns det ju försås också precis som tidigare. 

(Olika men minst lika viktiga delar av livet och friheten)

Vi känner helt enkelt att vi skulle vilja gör mer men inte riktigt hinner allt. Nu när vi är våra egna chefer så kan vi ju inte skylla på någon annan utan det gäller att prioritera och organisera på ett vis som gör att vi kan göra det vi vill och känna att tiden räcker bättre. Vi har kännt att vi står lite på varandra hemma ibland när alla är i köket samtidigt men också det omvända när ingen har tvättat för vi tror att den andra nog har gjort eller kommer göra det. Eftersom vi numera har gott om tid så har det aldrig blivit någon kris men eftersom vi gillar när saker är effektiva så kommer vi försöka organisera oss lite annorlunda framöver:

Vi har nämligen beslutat oss för att vi ska ha växelvis "hemmavecka" och "arbetsvecka".  Även fortsättningsvis kommer vi båda arbeta med våra egna projekt alla veckor men när det blir en konflikt mellan vad hemmet kräver och vad vi vill göra utöver så är det tydligt vem som tar detta.

  • Den som har "hemmavecka" är ansvarig för att tänka ut vad vi ska äta, se till att tvätten blir gjord och att huset blir städat samt att barnen blir hämtade från skola/dagis paralellt med sina egna projekt.
  • Den som har "arbetsvecka" lämnar barnen på skola och dagis men ska sedan kunna räkna med att arbeta ostört från 8-16 och ska kunna boka in möten, telefonsamtal eller helt enkelt bara sitt ostört och skriva, redigera bilder, läsa eller vad man vill.

Tanken är inte att detta ska bli en "tvångströja" utan mer att det ska vara en viljeriktning för att göra uppdelningen lite tydligare. Vi kommer även fortsättningsvis att äta frukost och middag tillsammans hemma alla dagar och vi kommer även fortsättningsvis ha alla helger och lovdagar lediga tillsammans. 

Vi genomför den här förändringen med start denna vecka och tanken att vi ska testa det fram till sommaren...och sen utvärdera! Vad tänker ni om detta...har ni testat något liknande...är det bra elle bajs? 

27 oktober 2017

Fredagsfunderingen- Borde vi byta bil?

Om du är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

För cirka tre år sedan köpte vi en mycket bra bil som funkade perfekt för våra dåvarande behov. Rent praktiskt skulle vi idag klara oss helt utan bil men på grund av att vi har vissa intressen som fungerar bättre om vi har bil så fortsätter vi att äga bil. Frågan är dock om det är denna bil eller om vi bör byta till något mindre och billigare? Är relativt övertygad om att vi skulle ha köpt en mindre familjebil om vi hade valt idag...kanske en Skoda Octavia kombi eller liknande. 

(Vår nuvarande bil är en VW Caddy 7-sits från 2011 (köpt av oss 2014). Den är väldigt bra när vi ska åka på semester eller när vi ska köra grejer till återvinningen eller hem från byggmarknaden. Oftast är den dock för stor/dyr för våra behov)

För närvarande lutar vi nog mest åt att behålla vår bil men det stör mig inte så lite att den kostar oss 500 kr i månaden bara i skatt när vi en vanlig månad (när vi inte är på semster) kör kanske 30 mil. Den binder också en del kapital då den har ett marknadsvärde på kanske 50 tkr mer än vad vi skulle lägga om vi köpte en bil idag. Sen kostar ju allt lite extra med en större bil, däck, service, försäkring och bränsle står ju i propotion till hur mycket plåt som förflyttas. Nedan har jag försökt sammanfatta de huvudsakliga för och nackdelarna enligt mig. 

Vad tycker alla ni smarta människor där ute? Borde vi byta bil till en som vi hade köpt idag..eller bör vi behålla den vi har och köra den i 10 år eller mer tills den har gjort sitt?

Taggar (blogg): 
20 oktober 2017

Fredagsfunderingen - Sitter vi i samma soffa men ser olika filmer?

På film och i  TV-serier och böcker (även i verkligheten ) finns det massor av exempel på personer som är "lyckade och framgångsrika" men absolut inte lyckliga. 

I vissa fall är anledningen till olyckan framgången i sig med någon som har klättrat ända till toppen men inte har några vänner kvar. Området spelar nästan ingen roll om det är företagsledare, entreprenörer, musiker eller skådespelare. I många fall handlar det ju om personer som är framgångsrika just för att de har offrat allt. Musikern som tagit alla spelningar, alla radiointervjuer och alla resor och som tillsist efter år av slit lyckas få en stor hit som spelas över hela världen. Eller företagsledaren som alltid var bäst i skolan, gick flera utbildningar paralellt och gradvis tog större chefsansvar redan i mycket unga år. Personer som har många ja sägare runt omkring sig när det går bra...men möjligen väldigt få riktiga vänner och i vissa fall knappt någon kontakt med sin familj. 

(Vägen till lycka..går den verkligen via hörnkontoret eller toplistorna? Eller är den helt enkelt en cykeltur över Leksandsbron?)

På senare tid har det slagit mig att jag alltid tänkt när jag sett denna typ av filmer att det är intressant att se dessa på ytan intelligenta och duktiga personer göra så konstiga val. Hur kan en karrär var viktigare än familj, vänskap och kärlek och i vissa fall även den egna hälsan? Hur kan ytlig framgång vara viktigare än lycka.

När jag filosofierat och funderat kring detta så har jag kommit fram till att det finns personer som börjar i andra änden. För dem är det viktigaste som finns att nå framgång, inom idrott, musik eller karriär och i relation till detta som är det viktigaste så tycks andra uppoffringar som små. Tror ingen skulle uttrycka det som att framgång är viktigare än lycka men i realiteten så agerar man så. Skulle tro att det är vad som populärt kallas "vinnarskalle". 

När jag kommit fram till detta så inser jag också att olika människor ser olika filmer även om de sitter bredvid varandra i samma soffa. Den som prioriterar framgång ser en person som uppnått det viktigaste men gjort vissa nödvändiga uppofringar för att nå det. Medan den som likt mig är lyckofokuserad ser en person som gjort konstiga val för att ta sig till en upphöjd position utan värde då den inte ger lycka. 

Eller vad tror ni? Finns det olika grundläggande synsätt? Eller är det bara en mognadsfråga? 

6 oktober 2017

Fredagsfunderingen - utgifter som svider?

För många år sedan så berättade min kusin att hon några dagar före sitt bröllop hade åkt fast för fortköring. Det var mycket att tänka på och hon hade missat en skylt och där stod polisen och ville ha 2000 kr. I vanliga fall hade detta känts som en stor och framförallt onödig utgift men nu hade hon tagit det med en axelryckning därför att under de här dagarna kring bröllopet gjorde de av med väldigt mycket pengar och i relation till det kändes böterna nästan obetydliga. 

(Ibland går det upp ett ljus:-)

Det finns många andra exempel på detta beteende så som olika tillbehör valda i samband med köpet av en ny lägenhet, hus eller bil. Plötsligt när bilen kostar flera hundra tusen så känns det fullt rimligt att betala 5 000 kr för en USB-ingång eller 10 000 för en speciell färg på klädseln. En annan färg på kaklet i den nya lägenheten känns som om det är värt flera tiotalstusen när ändå flera miljoner ska ut för att betala för boendet. 

Normalt har jag en ganska stor distans till pengar och kan sätta saker i perspektiv men på senare tid har jag märkt att det finns några områden där detta även drabbar mig. Vi har gjort ett antal mindre renoveringar och inredningsprojekt hemma som var för sig kostat väldigt lite pengar men som gjort att vår månadsbudget varit lite högre de senaste månaderna. En färgburk, några hyllor till källaren en vintage-soffa och vips så har det gått åt några tusen extra den månaden. På något vis är dessa kostnader så små så att de går i den vanliga budgeten och därmed känns de tunga.

Hade vi däremot satt av en större summa i en separat budget för att göra en större renovering (säg 100 tusen för ett badrum) så hade jag inte alls på samma sätt kännt att detta var jobbigt då detta är "andra pengar". På samma vis vet jag att jag tyckte det var bra mycket jobbigare när vi för ett par år sedan blev tvunga att laga bilen för sammalagt 12 000 kr...mycket jobbigare än när vi köpte samma bil för 195 000...

Får inse att jag helt enkelt inte gillar att pengar far iväg på småsaker. Å andra sidan är denna typ av utveckling av hemmet troligen de bäst spenderade pengarna. Att utveckla hemmet med små medel. Att måla om fönsterfoder, att sätta upp hyllor för bra förvarig i källaren och att fixa en soffa som gör vardagsrummet till en härligare plats för familjen höjer vår livskvalitet mycket för små pengar. 

Är väldigt medveten om denna tendens och jobbar med att motverka den hos mig själv men den finns ändå där. Tror att det har att göra med att när man gör de där större grejerna så får man något nytt...en bil..ett badrum. Medan de där mindre utgifterna utvecklar det man redan har..men gör ingen riktig skillnad. Detta trots att "skillnad per krona" är bra mycket högre på denna typ av utgift. 

Har ni några liknande ologiska beteenden när det gäller pengar? Finns det delar i budgeten som ni behandlar annorlunda utan riktig anledning? Känns vissa utgifter jobbigare än andra? 

Taggar (blogg): 
29 september 2017

Fredagsfunderigen - Undantaget är inte regeln!

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

För några veckor sedan tweetade jag ut att jag varit på föräldramöte på skolan och nästan 90% av föräldrarna kom med bil. Det var så många bilar att det blev parkeringskaos vid skolan med bilar överallt. Detta trots att vi bor i ett område där relativt många har gång/cykelavstånd till skolan. Inlägget fick mycket mer spridning (retweets) än mina inlägg brukar få och många gillade. Det var också en del kommentarer kring olika anledningar till varför enskilda personer möjligen hade tagit bilen.

Grejen är att jag i princip höll med om alla dessa invändningar - någon kanske kom direkt från jobbet, någon annan kanske skulle vidare direkt och hämta byggmaterial, någon har skadat benet etc. Det handlar inte ens om att enskilda föräldrar väljer att ta bilden - det gör vi också ibland. Problemet blir istället att när bilen är norm så tänker man inte efter. Istället för att det bara är dom få som har en ursäkt som tar bilen så är det nära nog alla. Det blir parkeringskaos, utsläpp och mindre motion som effekt. Vissa hade en giltig ursäkt...men många andra gick bara på vana och tog slentrianmässigt den "två ton tunga rullstolen" istället för att använda den bra mycket effektivare muskelkraften. 

Min pappa sa ofta "en gång är ingen gång, två gånger är en vana" och jag reflekterade nog inte så mycket på vad det betydde då. Det var bara "en sån där grej som vuxna säger". I efterhand så har jag dock sett genialiteten i detta uttryck. För mig handlar det om att bygga bra vanor som bas, men att inte bry sig så mycket om enstaka avsteg till exempel att:

  • gå eller cykla så ofta som möjligt och ta bilen i undantagsfall.
  • laga den mesta maten hemma och från grunden men ibland är det bekvämt med lite halvfabrikat och det är gott och äta ute nån gång ibland.
  • oftast ha en termos i ryggsäcken men den gång den glömdes hemma ta den där koppen kaffe på stan som man så behövde för att vakna till.
  • röra på sig varje dag men inte tycka det är så illa en där dagen när man faktiskt bara har suttit inne. 

(Vad i h...ete...kaffe i pappmugg skulle inte den där farbror fri vara sparsam?)

De goda vanorna hjälper dig att vara hälsosam, sparsam och miljövänlig och de enstaka avstegen betyder ganska lite i sammanhanget och kan många gånger tillochmed blir en hälsosam ventil...men då är det viktigt att komma ihåg vad pappa sa...

Hur tänker ni andra kring detta? Hur ser era vanor ut? Tillåter du dig själv enstaka avsteg utan att känna dig dålig?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar