Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 september 2017

Spara-på-spara är viktigare än ränta-på-ränta..

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

På senare år har ränta på ränta effekten fått ett uppsving  och mycket uppmärksamhet troligen inte minst då börsen har gått starkt ett tag och den verkligen är imponerande när avkastingen är hög dock skulle jag vilja påstå att det finns en effekt som är ännu viktigare om målet är frihet och det är spara, på spara på spara effekten. Det är så att sparande kan ge oväntad stor effekt på din frihetsresa då effekten kommer i tre nivåer: 

  • Den första sparnivån handlar om att välja rätt produkt till rätt pris eller att välja att helt avstå.  Det kan handla om allt från golvsåpa till bilar och här handlar det om att hitta en produkt som fungerar och som samtidigt är prisvärd. När det gäller bil handlar det om att hitta den där bilen som fukar bra men som med 50% lägre inköpspris och 25% lägre bränsleförbrukning etc. I såpa exemplet handlar det om att köpa en produkt som funkar men som samtidigt inte är överprissatt även här kan man genom att köpa til bra priser spara både 25-50% på helt jämförbara produkter. 
  • Använd lagom mycket - i nästa steg handlar det om att inte överanvända de produkter man har skaffat. Att bara använda bilen när det är nödvändigt ger en ytterligare effekt på de initiala besparingarna. Samma med såpa, tvättmedel eller andra förbrukningsartiklar att använda det sparsamt i lagom doser. Inte ovanligt kan detta utan någon större förändring spara ytterliggare lika mycket som beslutet att välja rätt produkt. Tips här är att testa att använda en halv disktablett i maskninen (det blir oftast lika rent..i vissa fall renare), att hälla upp handdiskmedel i pumpflaska för lättare dossering eller att använda locket på golvrengöringsmedlet som mätkopp för att inte ta för mycket. 
  • Sparade pengar räcker längre - den tredje och mest bortglömda effekten av sparandet är att när detta blivit en livsstil och när man vet vilka produkter som är kostnadseffektiva och använder lagom mycket av dem så kan man leva på mindre. Det betyder att man kan leva längre på de sparade pengarna vilket i förlängnlingen innebär att man blir ekonomiskt fri snabbare. 

(Fri som en fågel...det är målet)

När du väl har börjat spara så står det ju dig självklart fritt att investera det som du sparar och använda "ränta-på-ränta" till din fördel under de år som du accumulerar kapital för att sedan leva på. Att däremot spara små summor och lita på att bara "ränta-på-ränta" ska göra jobbet riskerar att bli en långdragen historia. Visst mycket små sparade belopp kan bli imponerande summor över tid..men vad hjälper det dig att du blir rik och fri till din 120 års dag? Om du vill bli fri måste det gå snabbare än så och då kan inte ränta-på-ränta ensamt göra jobbet. 

Vad tänker ni om ränta-på-ränta vs. spara på spara? Vad har störst möjlighet att göra dig fri?

Taggar (blogg): 
28 mars 2017

"Ni bara låsas vara fattiga" 2 - den efterlängtade uppföljaren!

I förmiddags publicerade jag ett inlägg på bloggen som hette "Ni bara låtsas att vi är fattiga" vilket drog igång en liten debatt på twitter. Jag hade tänkt mig detta som ett skämtsamt inlägg då vi egentligen har det väldigt bra i familjen. Dessutom förstår jag mycket väl vad det är barnen uppfattar som "fattigt" och att detta egentligen har att göra med timing  än att vi har eller gör få saker. 

Jag borde dock ha förstått att detta skulle ta lite fart för det finns ingen som engagerar som barn, å kastar man dessutom in lite ovanliga livsval så brukar det dra igång lite. Därför tänkte jag skriva en liten uppföljare med några exempel på hur vi tänker. 

Till viss del så tvingas ju barnen att följa med på våra livsval men så är det ju i alla familjer, skulle vi inte vara överens och skilja oss så drabbar det barnen och skulle vi välja ett liv med karriär  skulle det också drabba dem men på ett annat vis. Vårt livsval eller andra livsval behöver inte vara negativa för barnen men de får lika fullt följa med på föräldrarnas resa vare sig de vill det eller inte...fram till det att de är vuxna. 

Det känns samtidigt som att vissa som läser bloggen och som inte har träffat oss ser framför sig att våra barn går klädda i lump, får äta uteslutande potatis och havregryn, får underhålla sig med en pinna och ett buntband och att vi bor i en håla i marken. Så är dock inte alls fallet:

Att älsta sonen uppfattar oss som "fattiga" kommer just nu troligen av att vi flyttat in i ett hus med lite äldre standrad. Eftersom vi inte vill renovera snabbt (och dyrt) så låter vi detta ta tid varför vårt hus som strukturellt är jättebra har lite gamla tapeter och små omoderna badrum. En annan grej är att vi inte åker utomlands om vi inte kan vara borta länge då vi tycker att det är svårt att försvara resor tvärs över jorden med mindre än att vi kan vara borta några månader (detta ur ekonomiskt, tidsmässigt och miljömässigt perspektiv) och eftersom vi flyttade förra året så är det nu 3 år sedan vi gjorde vår senaste resa vilket är längre än det brukar vara. Äldsta sonen som är 8 år har dock varit 1 år utomlands sedan han föddes så när vi reser så gör vi det ordentligt. 

I övrigt så har våra barn bra cyklar, TV-spel, studsmatta, fotbollar, vinterleksaker, skidor, skridskor med mera för att ha en givande fritid. Vi köper också varje år säsongskort i den lokala skidbacken så att vi kan göra något roligt på helgerna med hela familjen. Barnen har också varit på lekland, vattenland, cafe och restaurang med mera kanske inte lika ofta som viss andra barn men de är inte heller helt utan. Självklart finns det barn som har ännu mer grejer och som gör dyra saker varje helg men jag uppfattar inte att våra barn saknar något, snarare har dom det väldigt bra. De har allt de behöver materiellt och mer därtill snart två  fria föräldrar som har gott om tid för dem då de helt styr sina "arbetstider". 

Hur ser ni på detta med barn och konsumtion? Hur ser ni på att barnen "tvingas" leva med föräldrarnas livsval? 

Taggar (blogg): 
10 februari 2017

Fredagsfunderingen - dags för varannan vecka-livet?

Hoppas att ingen satte morgonkaffet i vrångstrupen nu....nej vi ska inte skilja oss! Vi fortsätter att vara ett superbra team och jobbar ihop bättre och bättre för varje dag som går. Just nu är det möjligen lite smärtsamt på spurten mot fruns frihet, vad är väl 140 dagar kan ni kanske undra och det är ju självklart ingenting men friheten hägrar nu så nära...man känner lukten, smaken och ser mållinjen i horisonten...det är härligt att snart vara framme men samtidigt rätt kämpigt att inte vara där ännu!

Därför tänkte jag spendera denna fredagsfundering med hur vi kan tänka oss livet efter sommaren, när vi har haft ett lågt gemensamt sommarlov och barnen är tillbaka på dagis och skola/fritids (troligen kommer de vara där ännu mindre efter sommaren men vi får se hur vi gör).

En tanke som har slagit mig är att jag, även om jag tycker att det verkar vara väldigt jobbigt att leva som skilda föräldrar, finns en klar fördel med det livet och det är att man vanligen har varannan vecka att disponera helt som man själv vill. Vår fundering är nu om vi skulle kunna tillämpa detta utan att vara skilda. Inte så att vi inte kommer vara hemma tillsammans morgon och kväll men snarare att jag och frun alternerar att ta fullt ansvar för lämning, hämtning, mat, tvätt och städ. Detta tar bara några timmar per dag men det binder upp dagan och ibland är det svårt att göra lite "större saker" som att träffa någon en hel dag eller sitta och skriva på en bok eller liknande. Mitt första år som fri har på så sätt varit perfekt för en bloggskribent för korta inlägg har passat perfekt i planeringen kring det andra runt barnen och hemmet. 

Vi har nog tänkt denna tanke helt full klart även om vi har diskuterat det gemensamt så har vi väl inte beslutat oss om hur vi ska göra...men vi är attraherade av tanken att ta "varannan vecka" under hösten.

Eftersom vi är fria så kan vi ju ändra på detta igen om det inte funkar? Vad tror ni bra eller bajs?

Taggar (blogg): 
13 december 2016

200 dagar kvar till frihet, Fantastiska Fru Fri påbörjar sin nedräkning!!

Mitt senaste inlägg handlande lite om en del våndor och förhoppningar kring ett eventuellt nytt jobb. Jag kan nu meddela att jag inte blev erbjuden det jobbet. Först blev jag lite besviken eftersom jag såg många möjligheter men jag tror att besvikelsen bottnade mest i att jag kanske trodde att det skulle vara roligare och mer stimulerande där än vad det är i det uppdrag jag har idag. Alltså att gräset skulle vara grönare på andra sidan. 

Efter en tankevända till ser jag nu tusen gånger fler möjligheter med att bli fri! Jag känner mig nu också mest lättad att det inte blev av, det betyder ju att jag nu kan börja nedräkningen på riktigt! Idag har jag 200 dagar (ca. 120 arbetsdagar) kvar till friheten och möjligheten att fritt få välja vad jag vill göra. "Driven" är ett populärt ord i min bransch och jag är så lycklig att jag snart äntligen kommer att få vara få vara "drivande" åt mig själv och inte åt någon annan! 

Både jag och FFF känner också lättnad över att vi snart kommer att kunna leva ett mer öppet liv. Vi har ju valt att inte vara helt öppna mot vår omgivning i hur vi lever och vad vi gör så länge som jag har ett "vanligt" arbete, att jag blir fri kommer göra att den här dörren succesivt kan öppnas under nästa år och vi kommer att kunna vara mer öppna och ärliga i vår omgivning och kanske inspirera några fler på vägen. :-) 

Så nu avrundar jag till nästa inlägg och jag låter den här gamla dängan få illustrera känslan. 

Nu är det bara upploppet kvar!! 

Taggar (blogg): 
29 januari 2016

Nu är jag faktiskt FRI…


Nu är jag faktiskt FRI…


Ironiskt nog tror jag att intensiteten på nya inlägg här på bloggen kommer gå ner något de närmaste veckorna när jag är fri…för det kommer finnas så mycket jag vill göra.

Jag vill också påminna om ett gammalt inlägg kring hur jag ser framför mig att tiden nu framöver kommer se ut. Samt åter igen fråga er läsare.

Vad skulle du göra om du var fri?

 
Taggar (blogg): 
11 december 2015

Fredagsfunderings - Vad skulle du göra om du var fri?

Först av allt tack för all respons på förra veckans fredagsfundering jag uppskattar så mycket att få veta lite mer om er läsare och överraskas och hedras denna gång precis som den förra av att ni är så många fantastiska människor som tar er tid och läser det jag skriver. Samt ett stort tack för alla lyckönsningar och frågor kring mitt inlägg igår om att jag nu bara har en månad kvar till frihetenFortsätt gärna att gå in och lägg till kommentarer, jag kan garantera att jag läser var enda en med stor glädje och behållning! En kommentar är den bästa julklappen jag kan få!

Med tanke på kommentarerna igår så kom jag att tänka på att jag borde fråga er vad ni skulle göra om ni blev fria. Själv har jag beskrivit min tid efter friheten som nedan. Storleken på paj bitarna indikerar min nivå på intresse för olika saker.

2750 timmar - Efter friheten

Vilka projekt på lång och kort sikt är det ni skulle ta tag i, vilka färdigheter skulle ni vilja utveckla, eller skulle ni kanske vilja sitta i soffan med en kopp kaffe?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar