Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 juli 2017

Nu är Fru Fri, fri som en fågel!!

För ett par år sedan under ett av mina uppdrag som konsult fastnade jag för en artikel i Dagens Industri som handlade om vikten av sociala relationer. Jag fastnade särskilt för bilden i artikeln som illustrerade detta (se bild) där en kontorsråtta satt i en fågelbur och under buren pågick ett helt annat liv där folk strosade runt och såg ut att ha ett himla trevligt socialt liv. Jag och mina kollegor skrattade mycket åt det här och vi började kalla oss själva för burfåglar som då och då blev utsläppta på socialt liv utanför jobbet. Jag har tänkt på det här i efterhand och konstigt nog var det först när vi faktiskt insåg att det fanns en möjlighet att bli ekonomiskt oberoende som jag också började känna mig fast och låst av en arbetsgivare, innan tänkte jag inte så mycket på det.

De senaste två åren (när jag har varit väldigt nära) har i perioder känts otroligt långa men nu när jag blickar tillbaka så känns det förstås som att de åren svischat förbi väldigt snabbt. En del har frågat oss om vi har försakat eller ångrat något under den här tiden som vi har hållit på med den här planen och nej, jag kan inte komma på något. Vår sparsamhet och hur vi lever (som på ytan inte skiljer sig märkvärt från andra) har ju växt fram under många år så det har blivit en sån naturlig del av vår vardag. För oss handlar det inte om att vi väljer bort saker och ting utan det handlar om att vi nogsamt väljer ut vad vi vill göra och på vilket sätt. Det här har också gjort att vi alltid känner oss väldigt nöjda med vad vi gör och vi uppskattar mycket mer det vi har och det vi gör, istället för att drömma oss bort om vad vi inte har eller vad vi inte har upplevt. En sak kan jag i och för sig komma på och det är att jag ibland har önskat att vi kom på det här tidigare men nu när målet är här så spelar ju det ingen roll längre.

Nu stundar en lång härlig semester och vad jag kommer att sysselsätta mig med i höst det tar vi vid något annat tillfälle. Idag firar vi att den här burfågeln blir utsläppt på riktigt! Vill du följa min fortsatta frihetsresa så håll koll framförallt på min Instagram @enkelboning.

Vi ses till hösten!

 

Taggar (blogg): 
6 februari 2017

Hjälp Fru Fri att välja bra bolag till sin portfölj!

Tidigare inlägg om Fru Fri´s utmaning hittar du här. 

 

Hej, Fru Fri här med en uppdatering kring min utmaning. 

 

Då har jag påbörjat min resa mot att bli lite mer intresserad av aktier och jag måste säga att det går bra, trots att det har gått så kort tid så är jag positivt inställd och hör och häpna, tror till och med att jag kan börja gilla det. :-)

 

Fick tips här på bloggen att börja lyssna på Unga Aktiesparares podd #Pratapengar, jag har börjat från början och är nu inne på avsnitt nummer 10. Den här podden är riktigt bra för en novis som mig och programledarna Philip och Niklas förklarar på ett bra sätt och de är också roliga att lyssna på.  Eftersom jag har avsnitt #10 (Vägen till första miljonen) färskt i minnet så passar jag på att rekommendera det. Det är ett väldigt bra avsnitt som belyser ekonomiskt oberoende och den frihet det ger.  

 

När det gäller aktierna så har det inte hänt så mycket rent praktiskt, jag har begärt en flytt av mitt IPS innehav från Nordea till Nordnet (affiliate länk) där jag hade en depå sen tidigare som nu ska få komma till användning. Har alltid varit lite skraj förut och tänkt att man måste kunna så mycket om aktier och bolag men om det är något som jag har tagit med mig från #pratapengar så är det att man måste börja testa för att lära sig. Så snart pengarna finns tillgängliga på Nordnet ska jag göra mina första egna aktieköp

 

Baserat på intresse och kunskap tänker jag mig att investera i fem bolag, ett industribolag, ett detaljhandelsbolag, ett energibolag , ett fastighetsbolag och någon IT konsult.

 

Eftersom jag vet att det finns många duktiga, pålästa och aktieintresserada personer som läser bloggen så undrar jag nu vilka tips ni har på bra bolag i ovanstånde brancher? Motivera gärna varför just de bolagen är intressanta! 

9 januari 2017

Fru Fri avslöjar en hemlighet och utmanar sig själv!

Fru Fri här, jag har våndats lite över det här inlägget eftersom  det avslöjar något om mig och FFF. När det gäller vår gemensamma ekonomi så tar vi besluten tillsammans och sätter upp gemensamma mål för framtiden osv. Vi drar åt samma håll och har samma grundvärderingar när det gäller våra pengar och hur vi sköter vår ekonomi. Men en sak skiljer oss åt, jag är totalt ointresserad av aktier och börsen! 

 

Jag läser förstås inläggen som Farbror Fri skriver här på bloggen och jag gläds åt makens humor och inlevelse men jag måste erkänna att inläggen som handlar om våra aktieinnehav och annat som händer på börsen är de absolut tråkigaste (förlåt FFF ;-) ) .  Som sagt mitt intresse kring det här området är på botten och jag skäms för det, det handlar ju om våra besparingar…Jag har i mitt snart 40-åriga liv aldrig köpt en aktie själv! Tyvärr tror jag att det här är ett ganska vanligt scenario i de flesta familjer, att männen kanske är mer intresserade och de som sen utför analysen och aktieköpen. Jag vill inte längre vara del av den statistiken. 

 Varför är jag så ointresserad av just aktier? Jag är en bild- och formmänniska i själ och hjärta och aktier är ju raka motsatsen, en massa fakta, grafer, alla siffror, analyser och min bild av investeraren som en ganska tråkig man i mörk kostym. Konstigt att jag går på den myten av investeraren,  jag om någon vet ju att den inte  myten inte är sann eftersom min man oftast går runt i slitna jeans och en välanvänd fleecetröja :-).

 

 

Eftersom aktier och övriga investeringar är en viktig del av det som möjliggör vår frihet så har jag nu bestämt mig för att ta tag i det här under det kommande året. Jag har bestämt mig för att jag ska lära mig hur det funkar (hjälpligt, förvänta er inga ingående analyser) och förhoppningsvis bli lite mer intresserad. Målet är att jag i slutet av året ska kunna ta mig igenom ett helt inlägg som handlar om vårt aktieinnehav med mer kunskap, glädje och intresse. Jag kommer att återkomma med inlägg hur jag kommer gå tillväga med att välja aktier. Första steget blir dock att starta en depå hos Nordnet (affiliate länk) och begära överföring av min IPS från storbanken för att börja bygga en portfölj med lite "lekpengar".   

 

Så kära kunniga läsare vad säger ni, är det kört för mig att bli intresserad eller finns det hopp? Jag tar gärna emot era tips och råd på hur det här ämnet kan bli roligt!

 

13 december 2016

200 dagar kvar till frihet, Fantastiska Fru Fri påbörjar sin nedräkning!!

Mitt senaste inlägg handlande lite om en del våndor och förhoppningar kring ett eventuellt nytt jobb. Jag kan nu meddela att jag inte blev erbjuden det jobbet. Först blev jag lite besviken eftersom jag såg många möjligheter men jag tror att besvikelsen bottnade mest i att jag kanske trodde att det skulle vara roligare och mer stimulerande där än vad det är i det uppdrag jag har idag. Alltså att gräset skulle vara grönare på andra sidan. 

Efter en tankevända till ser jag nu tusen gånger fler möjligheter med att bli fri! Jag känner mig nu också mest lättad att det inte blev av, det betyder ju att jag nu kan börja nedräkningen på riktigt! Idag har jag 200 dagar (ca. 120 arbetsdagar) kvar till friheten och möjligheten att fritt få välja vad jag vill göra. "Driven" är ett populärt ord i min bransch och jag är så lycklig att jag snart äntligen kommer att få vara få vara "drivande" åt mig själv och inte åt någon annan! 

Både jag och FFF känner också lättnad över att vi snart kommer att kunna leva ett mer öppet liv. Vi har ju valt att inte vara helt öppna mot vår omgivning i hur vi lever och vad vi gör så länge som jag har ett "vanligt" arbete, att jag blir fri kommer göra att den här dörren succesivt kan öppnas under nästa år och vi kommer att kunna vara mer öppna och ärliga i vår omgivning och kanske inspirera några fler på vägen. :-) 

Så nu avrundar jag till nästa inlägg och jag låter den här gamla dängan få illustrera känslan. 

Nu är det bara upploppet kvar!! 

Taggar (blogg): 
3 november 2016

Fantastiska Fru Fri är Frustrerad och vill ha din hjälp!

Idag kommer ännu ett inlägg från Fantastiska Fru Fri som är frustrerad och vill ha era råd och tips! 

 

Hej Fru Fri här igen! 

 

Jag är så nära målet att bli fri men aldrig har det känts så långt bort.  Varje kväll lägger jag mig med en stor suck av vetskapen att jag nästa dag ska åka och jobba igen, på morgonen vaknar jag med en stor suck. Jag börjar tycka synd om min underbara man som måste stå ut med mina suckar och mitt muttrande.

 

 I normala fall är jag en positiv person men har på sistone känt mig som en riktig gnällkofta hemmavid, på jobbet håller jag masken förstås för ingen där vet ju min plan. Tror att den största delen av min frustration bottnar inte i jobbandet i sig, när jag väl är på jobbet är det trots allt helt okej arbetsuppgifter och kollegorna är trevliga. Tror snarare att min frustration beror mest på att jag helst av allt vill stanna hemma och påbörja mina projekt hemmavid. Känner ett litet sting av avundsjuka när Farbror Fri sätter på kaffebryggaren på morgonen och börjar planera upp sin dag, vetskapen om vad vi kan åstadkomma som ett team gör ännu mer att jag bara vill säga upp mig och påbörja egna projekt. Men just ja, vi behöver de här sista slantarna som jag ska tjäna in de kommande 8 månaderna för att kunna bli fri. Jag biter ihop!

 

Det har dykt upp en annan grej också som satt griller i mitt huvud. Har varit på en anställningsintervju för ett annat jobb som dök upp via en kontakt . Det har ett väldigt intressant och roligt innehåll med fokus på småföretagande i regionen, där tror jag att jag skulle kunna skapa ett bra kontaktnät och få erfarenheter som kan hjälpa mig i mitt framtida fria liv.  Det finns nog goda chanser att jag blir erbjuden jobbet med start i mitten av januari men jag misstänker att lönen är mycket lägre än den jag har idag vilket skulle innebära fler jobbmånader innan jag kan bli fri. Har inget att ta ställning till ännu men vill vara klar i tanken om det blir något.

 

Någon som har några goda råd så här på upploppet? Känner du likadant? Om du fick välja mellan att jobba 8 månader i ett OK jobb jämfört med 12-14 månader i ett roligt jobb vad skulle du välja? 

Taggar (blogg): 
4 oktober 2016

Gästinlägg från Fru Fri - Tankar om ekonomi och frihet...del 1.

Idag har jag ett gästinlägg från min Fantastiska Fru som kommer skriva en serie på 3-4 inlägg här på bloggen om frihet och ekonomi. Första inlägget nedan är en presentation. Hoppar ni gillar det och kommentera gärna vad ni vill höra mer av. 

 

Hej all bloggläsare jag heter Fru Fri! 

 

Jag har alltid varit av den förnuftiga sorten när det gäller val av studier och arbete och jag har mest gått på förnuft istället för känsla. Det var med andra ord ganska naturligt att jag efter samhällsvetenskapligt program på gymnasiet valde att studera företagsekonomi på högskolan eftersom "det var mest troligt att det skulle ge ett jobb".  Mycket riktigt så hade mitt förnuft ganska rätt. Efter min utbildning så har jag alltid haft jobb, i olika branscher och företag och om jag ska hitta någon röd tråd i mitt brokiga arbetsliv så är det i globala företag och koordinerande roller.  Ironiskt nog blev det aldrig inom företagsekonomi.

 

Trots att jag alltid varit en uppskattad kollega på jobbet och alltid fått höra att jag gör ett bra jobb,  har jag alltid känt mig på helt fel plats och aldrig riktigt hittat någon mening med mina arbeten.  Redan under mitt första "riktiga" jobb  började jag fundera på om det var så här livet skulle se ut, stiga upp, klä på mig, gå till jobbet, gå hem från jobbet osv. 5 dagar i veckan.  En arbetsmyra som arbetade åt någon annan. Här någonstans väcktes mina första tankar om att få vara fri och inte vara i någon annans bojor dag ut och dag in.  Det som jag har uppskattat och uppskattar allra mest med ett "vanligt" jobb är kollegorna, är det något jag har gillat med mina arbetsplatser så är det alla roliga och positiva kollegor som jag har omgett mig med! 

 

 Med den plan vi har idag så är jag väldigt nära att vara fri en arbetsgivares bojor, att kunna bli min egen och få göra sånt jag drömmer om i min egen takt. Nu när det börjar närma sig (ca. 9 månader kvar) så är det med skräckblandad förtjusning,  äntligen kommer jag att få välja med känslan och hjärtat i de "arbeten" jag åtar mig.  Samtidigt som det känns otroligt kul och spännande så är det också lite skrämmande. Skrämmande  eftersom jag inte riktigt vet hur det kommer, det blir en helt ny situation att förhålla sig till. Ser dock att det har gått väldigt bra för min man så det ska nog inte vara något problem för mig. Ofta när jag sitter på jobbet skickar han (lite elakt) bilder till mig där den röda kaffekoppen figurerar. ;-)

 

Så vad är mina hjärtesaker och vad vill jag i frihet ägna min "fri"tid åt? Allt som har med färg och form att göra. Jag driver sedan några år tillbaka en hobbyverksamhet (väldigt liten skala) tillsammans med min syster inom återbruk och design. Jag är en loppisfantast som gillar utmaningen att försköna med små medel och skulle vilja lägga mer tid på det och även lära mig mer om renovering så att vi kan applicera det på vårt hus. Mitt fotointresse skulle jag vilja bygga vidare på, utveckla och finslipa det så att jag kanske ta några uppdrag eller fota åt FF kanske ;-) när andan faller på. Jag tycker om att sy och har en hel del idéer i mitt huvud som jag bara längtar efter att få ta tag i. Jag ser fram emot att min kreativa sida som älskar färg och form äntligen ska få ta det utrymme som det förtjänar!  

 

Det var en bit av mig, kommer kanske mer inom kort. Ge gärna tips på vad ni skulle vilja veta mer om.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar