Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 oktober 2016

Det ska vara lätt att göra rätt...

Detta är ett uttryck som jag har hört politiker använda sig av och då handlar det vanligen om att göra det lättare att ta kommunala transportmedel medan man gör det svårare för bilar eller förpackningsåtervinningen där det nuvarande systemet är utskällt då det är enklare för den som bara slänger allt i samma påse än den som faktiskt gör som man borde och återvinner förpackningar. Den senare behöver då själv transportera sina förpackningar till en station (ofta långt från hemmet) medan "miljöboven" får allt sitt avfall hämtat i stort sett vid dörren. 

Även om man kan tycka vad man vill om politiken så kan man tillämpa samma tankesätt hemma vilket möjliggör både bättre hälsa och ekonomi, jag ska ta två exempel men ni kan säkert komma på fler. 

  • Bil vs. Cykel - Många säger sig vilja cykla (och gå) mer men sen blir det bilen för det mesta ändå. Anledningen tror jag att det vid varje enskillt tillfälle känns enklare att ta bilen. Inte minst för att den är bekväm och ombonad, kanske har den stått inne i sitt eget lilla hus och är varm. Det är också vanligt att man har en bil som är nyservad och i toppskick (något som kostar multum) medan en brusten bromsvajer eller punkterat däck på cykeln får stå i månader. Om man istället vänder på steken. Ställ cyklarna under tak i garaget eller carporten, se till att de alltid är i funktionellt skick. Vi har själva nyligen gjort om hemma så att cyklarna står i garaget vid  utfarten istället för i trädgårdsförådet just för att det ska bli ännu enklare att cykla vid ännu fler tillfällen. 
  • Mat hemma vs. hämt-/utemat -  På samma sätt är det med hämt/utemat som många säger sig vilja dra ned på så väl av hälsoskäl som av ekonomiskt skäl. Men vad händer sen "men vi har ju inget hemma", och i valet mellan att först köa på mataffären och sen sätta igång och laga mat hemma så verkar hämtmaten eller restaurangen som ett smidigare alternativ. Om man däremot ser till att ha mat hemma alltid (framförall i frys och skafferi sånt som har lång hållbarhet).Pastasås, Risrätt, fisk, kött eller pizza kan svängas ihop på mindre än 30 minuter hemma och då är den både godare, hälsosammare och billigare än den man hämtar på väg hem på fredag. Denna metod för maten har vi tillämpat länge och vanligen kan vi laga minst 10 rätter med det som finns hemma utan en tur till butiken. 

Det finns massa andra områden där detta kan tillämpas, vill du promenera mer..se till att ha bra skor...och göm bilnyckeln. Vill du äta mer frukt och grönt köp hem (frysta grönsaker är bra på vintern och som back-up för att aldrig vara utan). Vill du inte fastna med telefonen lägg undan den när du är hemma...etc.

Vilka övriga exempel kan du komma på där detta skulle kunna vara effektivt?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar