Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
24 augusti 2016

Generositet - en annan form av tillväxt!

Sommaren fortsätter här hos familjen FFF, vi har fortfarande semester men nu kombinerat med inskolning och skolstart för baren och vi fortsätter att fixa hemma i huset. Den här veckan har det varit en duschkabin som åkt in och nu förbereder vi för fullt för leverans av diskmaskin senare i veckan. Mer om detta senare men för idag tänkte jag prata lite om generositet en form av tillväxt som inte räknas. 

Under sommaren har vi fått massor av hjälp från släkt och vänner när vi har flyttat, både rent fysiskt med flytten och saker där omkring men även med barnvakt. Vi har även haft en del möjligheter att bjuda igen med mat, hotellnätter och så annordnade vi en ganska stor kombinerad inflyttnings- och 40-årsfest i början av Augusti. Något som har slagit mig är hur generositet fortplantar sig och hur den bara verkar växa.

Jag ska ta ett litet exempel för att visa hur en sån här generositetskedja kan fortplanta sig. Vi har en granne som har möjlighet att köpa jättefin fisk från en odling som generöst undrade om vi ville köpa vid nästa leverans. Vi sa gärna men bara två kilo för vi har ingen stor frys. Dagen efter kom grannen mitt emot och undrade om vi ville ha ett fryskåp som blivit över hemma hos henne. Vi tackade ja och kånkade hem det...tyvärr visade det sig att det inte fungerade utan hade gett upp under den tid det stått oanvänt så vi bar ut det igen med tanken att ta det till tippen nästa dag. Vi var fortfarande mycket glada över att grannen varit så generös och att det inte riktigt blev som vi tänkt oss gjorde inte så mycket. Grannen såg dock att vi bar ut skåpet igen och undrade om hon inte skulle ringa sophanterinsbolaget för att hämta den istället (vilket hade kostad pengar för henne) självklart sa vi att nej vi kör den till tippen..och återigen tack för att du tänkte på oss...vi är ändå glada även om det inte blev som det var tänkt. Ett par dagar senare ringer det på dörren och grannen står där med några brödbullar och en rulltårta som hon bakat som tack för hjälpen (inte något som behövts eller som vi räkat med men självklart uppskattat). Senare samma kväll åker vi hem till svågern och svägerskan och tar med brödbullarna och halva rulltårtan dit och de blir också glada...två dagar senare kommer en kusin till frun förbi och vi bjuder på resten av rulltårtan, han och dottern blir också glada och nöjda.

Som ni ser ovan (även om det är ett litet exempel) så kan generositet fortplanta sig i flera led och växer! Märk också hur det som hänt ovan då det i huvudsak handlar om tjänster och gentjänster inte givit någon tillväxt varför det inte "räknas" som värdeskapande i vårt samhälle.   

Detta är bara ett exempel på hur generositet har fortplantat sig i vårt liv under sommaren och jag ser fram emot att det kommer fortsätta även framgent! Har ni några andra liknade exempel? 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar