Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 september 2016

Varför jag (o)gillar investmentbolag...

Om en vän eller släkting skulle vilja komma igång med sitt sparande och börja investera så skulle jag troligen förslå "billiga indexfonder" och/eller investmentbolag. Det är ett bra sätt att få riskspridning till en låg kostnad samtidigt som det inte sätter så höga krav på den enskilde att förstå specifika verksamheter eller bolag. 

Samtidigt är jag långt ifrån övertygad för egen del av några olika anledningar

  1. Tycker det är roligt att förstå vad företagen sysslar med och i ett investmentbolag där man får 10-20-30 olika innehav är det svårt att hålla koll på alla dessa. 
  2. Det finns oftast några surdegar eller brancher/bolag som jag inte tror på...jag får så att säga några problembarn på köpet med de fina bolagen som jag egentligen vill köpa (detta kan ibland motiveras av substansrabatten)
  3. Bolagen kan över tid förändras utan att jag har inflytande över detta, de väljer att köpa in nya bolag, sälja andra och ökar i vissa existernade innehav etc. Detta kan sakta men säkert nästan omärkligt tillsammans med börsutvecklingen helt ändra balansen inom bolaget. Det är inte alls säkert att man 5 år senare har ens i närheten av det man från början köpte. Detta kan förstås ske även i rörelsedrivande bolag men är mer ovanligt och när det sker är det oftast väldigt tydligt. 

För närvarande har jag ett investmentbolag/privateequity i portföljen nämligen Ratos och har länge sneglat på att lägga till Industrivärden eller Investor. Ska inte sticka under stol med att dessa är de bolag som jag oftast känner mig mest osäker på...tycker det är mycket svårt att bedömma den sammanvägda marknadssituationen för de olika innehaven vilket gör att när aktierna går ner eller upp är det mycket svårare att avgöra om detta är den nyckfulla "Mr Market" eller om det är något i den verkliga underliggande marknaden vilket jag tycker är mycket lättare att bedömma i mina direktägda bolag. 

Vad tycker ni? I vilken utsträckning har ni investmentbolag i porföljen? Varför/Varför inte? 

6 september 2016

Byte i bevakningslistan - Industrivärden mot Investor?

Min inställning är naturligt lite motvals och jag blir orolig när helt plötsligt hela världen börjar tro på något. Tvärt om försöker jag hitta värde där många andra inte ser något och därför ha jag länge haft Industrivärden (det utskällda investmentbolaget) på min bevakningslista. Jag har varit sugen på att köpa många gånger men har alltid hittat bättre köplägen i andra bolag vaför det slutligen inte blivit något och nu börjar jag tveka. 

Nu har helt plötsligt alla börjat älska Industrivärden och Fredrik Lundberg ska komma in som någon sorts mesiasfigur och magiskt göra detta investmentbolag till något helt nytt och spännande. Vipps är substansrabatten utsuddad och de senaste 6 månaderna har aktien gått upp 20% utan att så mycket nytt har hänt (ja jag vet att korsägandet håller på att upplösas och att SCA ska bli ett helt nytt bolag genom att skifta ut skogen...men har något verkligen hänt som ökar värdet på Industrivärden?)

Under samma tid har Investor stått och stampat och handlas allt jämt till substansrabatt. Investor har på många sätt en mer intressant portfölj med de helägda bolagen (Patricia Industries) och EQT utöver de noterade innehaven. De har exponering mot industri, läkemedel/hälsovård, teknologi vilket till hög grad saknas i min portfölj. En direktavkastning på cirka 3% är i lägsta laget i min smak...men man kan kanske inte få allt..

Som jag sa i fredagens inlägg så tycker jag att något saknas i porföljen kanske skulle Investor vara den pusselbit som saknas?

Vad tycker ni andra? Hur ser ni på Investor/Industrivärden och övriga investmentbolag på börsen? Är det nått att ha? 

Taggar (blogg): 
20 juni 2016

Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?

Som jag skrev redan i morse så börjar det dra ihop sig till nya månadsköp och då kan det vara intressant att titta på hur portföljen ser ut just nu. Totalt har portföljen rört sig i stort sett sidledes de senaste månaderna men det innebär ändå att det varit stora inbördes förändringar. Det mest tydliga är MQ som tappat över 30% sedan årskiftet och där jag förra veckan beslutade att fylla på lite efter den senaste kvartalsrapporten. Bäst har Senior Housing Properties Trust (SNH) gått med i stort sett motsvarande uppgång. 

Just nu ligger Ratos, Mekonomen eller Tele 2 bäst till för nya köp baserat både på utvecklingen den senaste tiden och relativ vikt i portföljen. Sneglar även vidare på bevakninslistan och då främst Industrivärden som jag tycker ser rätt attraktiv ut på nuvarande nivå kring 130 kr per aktie. 

Utöver ovanstånde portfölj så har vi några hundratusen arbetslösa kronor som kommer att handlas för 25 000 månadsvis under hösten när inkomsterna är lägre. 

Vad tänker ni köpa?

Taggar (blogg): 
20 juni 2016

Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?

Så drar det ihop sig till ny månadsinvestering. Som vanligt har 25 nya fräscha tusenlappar kommit in på kontot (denna gång finns pengarna redan på depån).  

Denna månad gör vi enligt vår vanliga process och jag anser att Ratos, Mekonomen eller Tele 2 som redan finns i portföljen ser mer köpvärda ut än för en månad sedan och även Industrivärden som jag fortsätter att snegla på i  bevakningslistan ser relativt attraktivt ut på nuvarande värdering. 

Hur ser det ut för er? Vad köper ni denna månad? 

24 maj 2016

Ratos, Aktia, SJR eller Industrivärden - vad köper du denna månad?

Så drar det ihop sig till ny månadsinvestering. Som vanligt har 25 nya fräscha tusenlappar kommit in på kontot (denna gång i huvudsak från utdelningar).  

Denna månad gör vi enligt vår vanliga process och jag anser att Ratos, Aktia och SJR som redan finns i portföljen ser mer köpvärda ut än för en månad sedan och även Industrivärden som finns på bevakningslistan ser relativt attraktivt ut på nuvarande värdering. 

Hur ser det ut för er? Vad köper ni denna månad? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar