Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 december 2016

Stora förändringar av portföljen står för dörren!

I närtid kommer jag göra en ganska stor omstöpning av vår aktieportfölj för att vara fullt transparent har jag nedan försökt skriva lite om hur jag tänker kring detta och vad som föranleder dessa förändringar. 

Min övertygelse är att det inte finns EN strategi som fungerar för att skapa bra avkastning. Istället tror jag att flera strategier kan fungeras om de anpassas till personen och förutsättningarna. Min tro är också att man har mycket lite att vinna på att spendera tid med det dagliga bruset på börsen utan det är de långsiktiga trenderna som betyder något och dem ser man bättre med lite distans. (Nedan portföljen per 7:e December - 2016)

När jag hade ett reguljärt arbete så var min tid begränsad och därmed höll jag min insats på börsen på en rimlig nivå. Dock sedan jag har blivit fri så har jag fått ett oönskat beteende att lägga på tok för mycket tid med börsen och det dagliga bruset av nyheter. Detta trots att jag egentligen är långsiktig och väldigt sällan gör några affärer baserat på den information som jag sitter och läser eller tar del av på annat sätt. På grund av detta kommer jag göra ganska stora förändringar i portföljen 

  • Kommer sälja av flera mindre innehav då detta bör kunna hjälpa mig att spendera tid med annat. (Har i inget fall ändrat min långsiktiga syn på dessa bolag men det handlar om hur det passar oss just nu)
  • Lägga till Kinnevik i portföljen och därefter kommer  Kinnevik, Investor och Ratos forma basen i portföljen och utgöra cirka 50% tillsammans. 
  • Utöver det skapa 3 lika stora kluster av bolag inom de brancher som jag tror är mest framtidssäkra nämligen Livsmedel, Energi, Boende. Dessa kommer utgöra resterande 50% av portföljen i 9 bolag.  
  • Med dessa 3 + 8-9 = 11-12 bolag i portföljen SLUTA titta på börsen dagligen och istället fokusera mer kraft på att läsa, skriva, utveckla boendet, laga mat, baka kanske föreläsa och/eller podda eller vad som faller mig in. Kort sagt sådant som är roligt och/eller adderar värde. 

Storleken på formerna nedan indikerar storlek på innehav (slutpunkt sommar 2017). Detta är ingen exakt vetenskap utan en indikativ ambition. Utöver denna portfölj så ska vi då ha cirka ett års utgifter i likvida medel hos SBAB och motsvarande drygt 3 månader placerade hos Lendify.  

Ut ur portföljen blir då preliminärt SJR, MQ, Northwest Healthcare REIT, Mekonomen, Tele 2, Millicom, Aktia 

Om du vill följa detta i realtid så rekommenderar jag att du signar upp dig hos Nordnet (affiliate länk)och följer via Shareville  men i efterhand kommer jag kommentera vad som händer i portföljen här på bloggen. Tanken är att den nya portföljen ska ta form under de kommande 2-4 veckorna. 

Är du nöjd med din portfölj eller planerar du några större förändringar framöver? 

Taggar (blogg): 
8 december 2016

Småförändringar i portföljen - ränta, valuta och energipriser!

Som vanligt är det ungefär lika roligt att kolla på min portfölj som det är att kolla på färg som torkar. Vissa bolag har i och för sig rört sig rätt mycket men om man tittar på totalen så är det en fortsatt positiv trend men långsamt som en snigel så som det ska vara.

Månadsköpet föll på Investor som väntat och värdet är nu uppe i en försvarbar nivå nu blir det ett innehav bland många som får mer pengar när jag tycker att det blir bra lägen. 

Har även gjort ett för mig ovanlig avyttring när jag minskade innehavet i Hafslund med 10% efter att aktien gått starkt. Det är vårt största innehav med god marginal och jag tror fortsatt på bolaget men tyngden i portföljen blev tillsist för stor så då blev det en liten försäljning på margnalen. Hafslund gynnas av högre energipriser och högre ränta varför de har gått upp relativt mycket på senare tid. Efter försäljningen finns det nu knappt 30 tusen i likvider på depå, som kommer investeras inom kort. Får se vad det kan bli för kul..kanske Axfood. 

Mina REITs är tvärt om mot Hafslund känsliga för ränteuppgång varför de har gått ner en del efter Trumpsegern samtidigt som dollarn har förstärkts mot kronan vilket delvis motverkar fallet. Om kurserna går ner ytterliggare så kan det tänkas att det blir köp framöver. Lendify experimmentet fortsätter som beskrivet i inlägget från igår.

Lite pengar ligger och skrotar på ett konto hos SBAB och ger 0,7% ränta...dessa pengar är på väg in på börsen men med en takt på 25 tkr i månaden så tar det en stund. I januari får jag dessutom avgångsvederlag från min tidigare arbetsgivare motsvarande 6 månadslöner...så det kommer påfyllning snart....tack för det. Kommer nog kännas konstigt att få sin högsta inkomst någonsin ett år efter avslutat värv. 

Som välkänt för dom av er som regelbundet läser bloggen så har jag mina investeringar hos Nordnet och Lendify. Om ni inte redan använder dom kan jag varmt rekomendera att ni går in och registrerar er som användare och ser vad de har att erbjuda om ni sedan väljer att fortsätta som kunder är ju helt upp till er. Om ni gör det och använder mina länkar ovan så får jag en liten summa som tack för detta. Om ni undrar vad målet med detta är för Farbror Fri så tipsar jag om att ni går in och läser detta inlägg om hur jag ser på min mission framöver. Sammanfattat kan dock sägas att alla eventuella inkomster återinvesteras i att göra bloggen bättre och att förhoppningsvis kunna komma ut och föreläs i framtiden.   

Hur har era portföljer utvecklats den senaste månaden efter Trump, Opecmöten med mera? Tråkigt hoppas jag:-)

Taggar (blogg): 
24 november 2016

#uppesittarkväll - minst, sämst eller alternativ?

Då var det dags för månadssparande igen. Jag brukar inte personligen sitta uppe på natten för att sätta över pengar (pengarna finns faktiskt redan på depån sedan en tid tillbaka) men däremot så brukar jag köpa aktier månadsvis varför det blir aktuellt att titta på köplägen vid den här tiden. Denna gång tycker jag det är svårt att hitta köplägen men jag har hittat några alternativ.

  • Minsta - mitt minsta innehav för närvarande är Investor och det innehavet är så litet att det egentligen inte platsar i portföljen på nuvarande nivå. Kursen har dessutom backat litegrann i den allmäna uppgången så det kan mycket väl vara så att det är en gäng nya Investor som ska köpas. 
  • Sämsta - under den senaste månaden har min amerikanska REIT Senior Housing Properties Trust gått tillbaka kraftigt (-18%) men samtidigt har dollarn stärkts så nedgången i kronor räknat är inte lika stor. Detta innehav är känsligt för räntor precis som andra fastighetsbolag. För ett år sedan stod dock kursen mycket lägre än nu baserat på förväntan om högre ränta så det kan finnas nedsida både i aktiekursen och kanske även i dollarn. 
  • Alternativet - som nog är välkänt vid det här laget så kör jag ett experiment i samarbete med Lendify och jag kan se hur denna typ av placering blir mer attraktiv i gällande läge. Det är svårt att se att så mycket aktier är köpvärda. Lånen är med rörlig ränta (därmed bättre än till exempel preffar i en miljö där räntan är på väg upp). Eftersom blankolånen är annuitetslån så får man dessutom ett månatligt kassaflöde av ränta och amorteringar vilket gör att det går att vikta över till mer aktier löpande vid ett senare tillfälle om det känns mer attraktivt.  Det är jättesmidigt att öppna ett konto med hjälp av Bankid och testa med så lite som några hudralappar så om du inte redan är investerare så gå in idag och kolla plattformen.

Vad blir det då för mig...? I skrivandestund lutar det åt Investor helt baserat på att det är mitt just nu minsta innehav och att jag tycker att värderingen är rimlig. Vi får dock se...återkommer med en uppdatering när investeringen är gjord!

Vad investerar ni i denna månad? Vad tror ni om framtiden, har riskerna ökat med Trump vi rodret i USA eller är det glada dager att vänta? 

18 oktober 2016

Håll dig till strategin IDIOT!

Min övertygelse är att det finns många investeringsstrategier som kan fungera väldigt bra. Det viktiga är att man väljer en strategi utifrån en övertygelse och sedan är konsekvent. Självklart måste strategin vara verklighetsförankrad men förutom det så tror jag att man kan vara framgångsrik på en mängd olika sätt. 

Sedan den senaste portföljuppdateringen så har jag fått erkänna att jag inte har varit så duktig på det här området. Jag lämnade (tillfälligt) min strategi på två vis. Till att börja med så slutade jag att investera månadsinsättningarna och istället hade jag samlat på mig kontanta medel på depån. Strategin är annars att sätta in 25 000 kr i månaden och att köpa i det bolag som jag finner mest köpvärt...inte försöka tima marknaden. Dock har jag på senare tid gjort detta lilla avsteg och helt plötsligt kändes det jobbigt att köpa...men också jobbigt att inte köpa. 

Så i fredags vinstvarnade Eltel och jag tyckte på ytan att det var en överraktion i kursen (ned -40%) och helt plötsligt hade jag impulsköpt aktier för cirka 25 tusen (inte mycket pengar men ändå) och jag mådde riktigt dåligt. Jag hade ingen övertygelse i aktien...vet inte ens riktigt vad de håller på med..)annat än att någon från dem var hemma hos oss och fick igång bredbandet efter flytten).  Jag är ingen nervös investerare...men nu hade jag ont i magen.

Då tog jag två beslut. 

1. På måndag morgon sålde jag Eltel (oavsätt hur aktien går). Har ingen aning om hur aktien kommer gå framgent men jag har ingen övertygelse och då ska jag inte äga den.

2. Jag investerar kvarvarande likvider på kontot (valet föll på fler Axfood och sen ett första köp i Investor).

Ordningen återställd och magen är lugn! Så här ser portföljen ut efter dessa förändringar...

Hur ser du på strategi? Lyckas du alltid vara konsekvent? 

Taggar (blogg): 
13 oktober 2016

Portföljuppdatering - arbetslösheten minskar med hjälp av Lendify!

Denna månands portföljuppdatering visar varför man inte ska lämna sina principer, jag har nämligen något för hög portföljarbetslöshet just nu och har samtidigt svårt att se vad jag ska köpa för pengarna. Återigen är vi i ett läge där alla aktier (som jag har intresse för) känns dyra....och helt plötsligt på grund av insättningar och några mindre försäljningar så råkar jag ha cirka 80 tkr i depån som är arbetslösa.  

Samtidigt påbörjade jag ju i september mitt Lendify experiment så pengarna är i arbete även om de inte är på börsen. Vilket faktiskt är väldigt possitivt att ha som alternativ just nu när börsen känns generellt dyr. Ska blir kul att se de första amorteringarna och räntebetalningarna via Lendify komma in i slutet av månaden.  

Eftersom dessa pengar faktiskt är i arbete känns  det just nu är OK att ligga med lite likvid på depån. Den dag som vi får lite marknadspanik  kanske jag passar på att köpa lite mer i något existerande innehav eller lägger till Investor som numbera är ensamt på bevakningslistan

Hur hög är din portföljarbetslöshet? Vad skulle du investera i just nu om du hade 100 tkr? 

Taggar (blogg): 
29 september 2016

Varför jag (o)gillar investmentbolag...

Om en vän eller släkting skulle vilja komma igång med sitt sparande och börja investera så skulle jag troligen förslå "billiga indexfonder" och/eller investmentbolag. Det är ett bra sätt att få riskspridning till en låg kostnad samtidigt som det inte sätter så höga krav på den enskilde att förstå specifika verksamheter eller bolag. 

Samtidigt är jag långt ifrån övertygad för egen del av några olika anledningar

  1. Tycker det är roligt att förstå vad företagen sysslar med och i ett investmentbolag där man får 10-20-30 olika innehav är det svårt att hålla koll på alla dessa. 
  2. Det finns oftast några surdegar eller brancher/bolag som jag inte tror på...jag får så att säga några problembarn på köpet med de fina bolagen som jag egentligen vill köpa (detta kan ibland motiveras av substansrabatten)
  3. Bolagen kan över tid förändras utan att jag har inflytande över detta, de väljer att köpa in nya bolag, sälja andra och ökar i vissa existernade innehav etc. Detta kan sakta men säkert nästan omärkligt tillsammans med börsutvecklingen helt ändra balansen inom bolaget. Det är inte alls säkert att man 5 år senare har ens i närheten av det man från början köpte. Detta kan förstås ske även i rörelsedrivande bolag men är mer ovanligt och när det sker är det oftast väldigt tydligt. 

För närvarande har jag ett investmentbolag/privateequity i portföljen nämligen Ratos och har länge sneglat på att lägga till Industrivärden eller Investor. Ska inte sticka under stol med att dessa är de bolag som jag oftast känner mig mest osäker på...tycker det är mycket svårt att bedömma den sammanvägda marknadssituationen för de olika innehaven vilket gör att när aktierna går ner eller upp är det mycket svårare att avgöra om detta är den nyckfulla "Mr Market" eller om det är något i den verkliga underliggande marknaden vilket jag tycker är mycket lättare att bedömma i mina direktägda bolag. 

Vad tycker ni? I vilken utsträckning har ni investmentbolag i porföljen? Varför/Varför inte? 

6 september 2016

Byte i bevakningslistan - Industrivärden mot Investor?

Min inställning är naturligt lite motvals och jag blir orolig när helt plötsligt hela världen börjar tro på något. Tvärt om försöker jag hitta värde där många andra inte ser något och därför ha jag länge haft Industrivärden (det utskällda investmentbolaget) på min bevakningslista. Jag har varit sugen på att köpa många gånger men har alltid hittat bättre köplägen i andra bolag vaför det slutligen inte blivit något och nu börjar jag tveka. 

Nu har helt plötsligt alla börjat älska Industrivärden och Fredrik Lundberg ska komma in som någon sorts mesiasfigur och magiskt göra detta investmentbolag till något helt nytt och spännande. Vipps är substansrabatten utsuddad och de senaste 6 månaderna har aktien gått upp 20% utan att så mycket nytt har hänt (ja jag vet att korsägandet håller på att upplösas och att SCA ska bli ett helt nytt bolag genom att skifta ut skogen...men har något verkligen hänt som ökar värdet på Industrivärden?)

Under samma tid har Investor stått och stampat och handlas allt jämt till substansrabatt. Investor har på många sätt en mer intressant portfölj med de helägda bolagen (Patricia Industries) och EQT utöver de noterade innehaven. De har exponering mot industri, läkemedel/hälsovård, teknologi vilket till hög grad saknas i min portfölj. En direktavkastning på cirka 3% är i lägsta laget i min smak...men man kan kanske inte få allt..

Som jag sa i fredagens inlägg så tycker jag att något saknas i porföljen kanske skulle Investor vara den pusselbit som saknas?

Vad tycker ni andra? Hur ser ni på Investor/Industrivärden och övriga investmentbolag på börsen? Är det nått att ha? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar