Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 juni 2017

Lyssningstips - dumma människor är farligare än banditer!

Inlägget nedan innehåller en annonslänk. 

En podd som jag lyssnar på då och då är "The Voluntary Life" vilken drivs av Jake Desyllas - entreprenör, ekonomiskt fri och författare till ett par böcker inte minst Job Free som jag skrivit om här tidigare. Boken Job Free är en stark rekomendation för den som har intresse för ett friare liv. Den kanske finns på ditt bibliotek men annars kan du använda min affiliate länk och köpa den fraktfritt från bokus

I det senaste avsnittet som var riktigt intressant diskuteras hur dumma människor kan vara farligare än banditer. Detta då de både skadar andra och sig själva genom sitt beteende men samtidigt är de så mycket mindre förutsägbara. Diskussionen handlar också om att dumma människor kan finnas inom alla samhällsklasser, utbildningsnivåer etc eftersom dumhet i detta fall inte handlar om intelligens eller bildning utan i detta fall handlar det om socialt beteende. 

Vet inte om jag helt och hållet håller med om allt i detta resonemang men likväl väldigt intressanta tankar. Lyssnar gärna på avsnittet (som du finner här eller i din podcatcher) som bara är cirka 10 minuter långt och återkom och gärna med dina kommentarer och funderingar! 

Taggar (blogg): 
23 januari 2017

....och vinnarna är!

Förra veckan körde vi en vecka med boken Job Free  här på bloggen och mängden och kvaliten på kommentarer var fantastisk. Det höjer kvaliten på bloggen och jag är mycket tacksam för alla kommentarer. Det är det roligaste som finns med dessa tankar som finns ute i läsekretsen och statistiken visar även att en och annan som normalt inte besöker bloggen har hittat hit! Jag har fått blodad tand och kommer nog köra några typer av temaveckor även framöver.... 

Tyvärr har jag bara 3 böcker att ge bort och dessa tillfaller: 

 • Fredrik Lyreskog (som skrev den första kommentaren)
 • Albin (som med sina funderingar tydligast visade att han nog skulle ha nytta av boken)
 • Magnolia (som kom starkt på slutet och hade intressanta kommentarer på alla dagarna)

Maila mig adressuppgifter på frivid42@outlook.com så skickar jag böckerna så snart som möjligt. 

För er som får boken så skulle jag vilja att ni läser den och att ni sedan (om ni inte absolut behöver den) ger den vidare till någon fler som ni tror skulle kunna ha nytta av detta budskap..eller ännu hellre gör som jag och donera ditt ex till det lokala bibliteket på det viset kan ännu fler få detta till del. För er som inte vann finns boken att köpa på Adlibris (jag har inget samarbete med dem men hittade den inte på andra svenska online butiker). Vad jag vet finns den ännu inte på några svenska bibliotek...

Återigen tack alla som kommentarade, det är ni som gör bloggen. Nu ny veckan nya möjligheter att bli Job Free! 

 

Taggar (blogg): 
20 januari 2017

Fredagsfunderingen - Job Free - vilken väg ur ekorrhjulet väljer du?

Den här veckan har varit lite ovanligt här på bloggen då vi spendera 6 dagar med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig ur ekorrhjulet vilka enligt författaren är:

Idag tänkte jag fundera lite kring hur dessa olika metoder eller vägar samverkar och vem de kan tänkas passa. 

Som redan välkänt är vi i famljen fri extremsparare men jag tror inte att det är den enda vägen som skulle ha kunnat funka för oss. Däremot så är jag av den övertygelsen att ett ekonomiskt tankesätt och att bara spendera på det som är viktigt är nära nog nödvändigt för alla dessa vägar. Det är också sant att oavsätt väg så finns det ett element av att man kan tänkas behöva spendera lite pengar för att tjäna pengar. Extremspararen har det lättare med ett välbetalt jobb, detta kan tänkas kräva utbildning eller speciella kläder...kanske i något fall en respektabel bil. Samma gäller avjobbaren som behöver se till att vara anställningsbar om än inte på heltid och kanske inom ovanliga områden som musik eller konst men detta kommer kräva vissa kostnader...ingen hyr in en gitarist utan gitarr...För livsstilsföretagaren och startup företagaren så kan det handla om att våga satsa på företagen i uppstartsfasen.  

Dock krävs det alltid balans och att "jag behöver en bil" eller "jag behöver snygga kläder till jobbet" eller "vi behöver marknadsföra vår produkt" får aldrig följas av "och därför får det kosta vad det kosta vill..." den vägen till frihet är sällan eller aldrig möjlig. Extremspararen måste kunna spara, Avjobbaren måste kunna leva på lite för att fortsätta sin livsstil, Livsstilsföretagaren måste hyfsat snabbt till lönsamhet medan Startup företagaren behöver visa både tillväxt och lönsamhet för att få ett bra pris på sin verksamhet. 

Risk är också intressant att fundera över innan man väljer väg. Författaren Jake Desyllas bedömmer att möjligheten att lyckas är högst för extremsparare och att sedan sannolikheten går ner. Jag tror att detta stämmer rent matematiskt men den individuella risken varierar nog rätt mycket från person till person. Det varierar också mycket från situation till situation. Vår startpunkt var tillexempel att vi båda hade OK jobb och bra inkomster det gjorde att vi kunde se framför oss att "vänta" 5-10 år på att bli fria och extremsparande passade för oss. Någon annan kanske har en fullkomligt ohållbar situation på jobbet och vill göra något mer direkt och då kanske Avjobbning är en bättre väg och mindre riskfylld då det passar situationen. För en entreprenörstyp så kan det nog kännas nära nog oöverstigligt att vara anställd i 10 år bara för att bli fri...och därför är troligen livsstilsföretagande eller startup en lägre risk för denna typ av person/situation även om den skulle vara högre risk för mig. 

Det är också intressant hur dessa olika varianter samspelar.

 • Extremspararen börjar med att bygga upp ett kapital för att bli fri..men med frihet vid en tidig ålder så följer mycket tid och många kommer starta någon form av verksamhet med den tiden...kanske ett livsstilsföretag eller en startup..
 • Avjobbaren och livsstilsföretagaren har mycket gemensamt då de kommer behöva jobba lite resten av livet bara det att den ena säljer sin tid till en arbetgivare medan den andra gör det samma genom en egen verksamhet. De har också en hel del gemensamt med extremspararen då de ofta behöver vara duktiga på att leva på lite för att få ekvationen att gå ihop. Det är också troligt att många av dessa bygger upp ett litet kapital som trygghet om än inte tillräckligt för att leva resten av livet. 
 • Den som väljer att att starta ett företag för att sedan sälja det står efter en eventuell försäljning ofta på samma punkt som extremspararen nämligen med ett större kapital som sedan ska investeras på något smart sätt för att leva på resten av livet. Det är ju också troligt att hen vid det tillfället om det infaller vid relativt unga år..har drivet att starta något mer..kanske ett livsstilsföretag den här gången? 

Slutligen vill jag säga att jag tycker att den här boken är läsvärd som en överblick över de olika metoderna. Då det är en överblick så dyker den inte riktigt djupt i något ämne. Det är en bra introduktion till olika metoder för den som sedan vill djupdyka in i den väg som passar dem och jag har under veckan tipsat och några böcker inom respektive ämne men det finns självklart fler. Kanske har du några att rekommendera? 

Det finns fortfarande chans att vinna ett ex av boken (jag har köpt in tre för detta syfte) genom att kommentera på detta eller någon av de tidigare inläggen i serien. Intressanta inspel och kommentarer som utmanar på ett konstruktivt sätt kommer premieras. 

 

Vad är era reflektioner efter den här veckan? Vilken väg till frihet känns mest attraktiv för dig? Har du ändrat uppfattning under veckan eller står du kvar där du stod när vi började? 

  19 januari 2017

  Vinn boken Job Free - Dag 5 Startups!

  Detta är dag fem i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

  Den fjärde och sista metoden för att lämna ekorrhjulet är Startups. Skillnaden på detta och ett vanligt företag är att en startup ska vara startad med tanken att entreprenören tids nog ska kunna stiga av och sälja företaget. Efter att företaget är sålt så ska entreprenören sedan kunna leva på det kapitalet och vara fri resten av livet. Detta är troligen den metoden som har högst risk för att misslyckas men också högst potentiell avkastning. 

  När vi pratar startups så kan vi kanske komma att tänka på olika typer av internetbolag som säljs för miljardbelopp men det kan vara mycket mindre än så och inom helt andra brancher. Det kan vara ett litet nichat bolag (vad författaren Jake Desyllas startade och sedemera sålde) som inte betingar några fantasisummor men väl tillräckligt för entreprenören att sedan leva ett gott liv på avkastningen. Tanken är att entreprenören sedan ska leva på avkastningen på det kapitalet så på det sättet påminner det om planen för extremspararna även om metoden för att få ihop kapital ser helt annorlunda ut. 

  Likt extremsparande kan detta också bli en väldigt lång väg till frihet. Att starta något i år och sälja det nästa år händer inte ofta så det handlar om att i många år bygga upp något som tillsist har ett betydande värde för någon annan som är beredd att betala för detta. Fördelen här är att man får bygga upp sin egen verksamhet inom något som man då också förhoppningsvis är intresserad av och att man bygger kompetens inte bara inom det specifika området men även i att starta, driva och bygga företag vilket kan återanvändas i senare projekt. Nackdelen är att det inte går att räkna på hur lång tid det kommer att ta för att bli fri och det är större risk att den dagen faktiskt inte kommer (jämfört med samtliga av de andra tre metoderna). 

  Detta är nog den metod av de fyra som jag har svårast för med min mentalitet samtidigt är jag väldigt imponerad av personer som gör denna resa. Troligen är det osäkerheten i att kunna förutse utfallet som jag har svårt för. Även om jag inte är någon extrem riskminimerare så vill jag kunna beräkna möjliga utfall med någon form av säkerhet vilket är i stort set omöjligt med startups. 

  DET FINNS FORTFARANDE MÖJLIGHET ATT VINNA ETT EX AV BOKEN (TOTALT TRE FINNS) FÖR DEN SOM KOMMENTERAR OCH KOMMER MED INTRESSANTA FUNDERINGAR OCH UTMANINGAR! 

  Imorgon blir det summering, annalys och fredagfundering som sig bör. Häng med!

  18 januari 2017

  Job Free - Dag 4 Livsstilsföretagande!

  Detta är dag fyra i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

  Livsstilsföretagande kan beskrivas som att skapa ett företag som med minimal egen insats kan finansiera den valda livsstilen. Många jobb som kan skötas i huvudsak online faller in här då det då också blir delvis platsoberoende vilket innebär att företagaren kan bosätta sig på en annan plats i världen eller ägna sig åt en oändlig resa med nya platser hela tiden. Många kombinerar denna livstil med en grundläggande sparsamhet vilken innebär att inkomstkravet från verksamheten blir mycket mindre. 

  Denna metod beskrivs bland annat i den populära boken "4 hour work week" av Tim Ferriss och visst låter det lockande men det kräver också en hel del. Först måste men hitta en niche där man kan ta bra betalt så att det blir några pengar och det räcker ju inte heller att inkomsten kommer en månad eller ett år utan man måste bygga en eller flera verksamheter med förmågan att finansiera livsstilen länge, helst hela livet. Möjligen passar denna metod bäst för någon som först haft ett vanligt yrke eller företag och sedan märker att man har utvecklat en väldigt specifik kompetens i en smal niche där man kan ta mycket bra betalt. En speciell nichad programvara eller konsulttjänst (få men väldigt dyra timmar) alterantivt någon form av e-handel är exempel som tas upp i boken. 

  Precis som i det två tidigare kapitlen så har författaren både träffat människor  som gjort denna resa. Det ger mer djup och exempel på olika sitationer där detta är relevant som alternativ. Detta kan också vara något som personer gör efter att de, via extremsparande eller försäljning av en startup, blivit ekonomiskt oberoende. Då de vill fortsätta att jobba med något som intresserar dem med bibehållen frihet. I det senare fallet är ju risken låg då den huvudsakliga tillgången är en själv och behovet av inkomst är litet. Denna metod påminner om unjobbing med den skillnaden att det görs i bolagsform och att grund tanken i denna metod handlar mycket om att hitta sätt att outsourca mycket av jobbet till andra på smarta sätt.   

  Personligen skulle jag nog ha varit för feg för att satsa på detta utan att redan ha sparat ett stort kapital men jag tror att det finns personer för vilka detta tillvägagångsätt passar utmärkt. Inte minst unga entreprenörer som kan utnyttja sin kunskap kring den digitala ekonomin för att bygga affärer som tidigare inte var möjliga. 

  Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Startups" eller "företag som startas med intention att sälja". Häng med!   

  17 januari 2017

  Kommentera och vinn boken "Job Free" - Dag 3 Avjobbning!

  Detta är dag tre i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. Idag är det då dags för unjobbing eller avjobbning som jag själv har valt att översätta det till.

  Avjobbning är en metod som likt extremsparande oftast kräver ett visst mått av sparsamhet men där personen i fråga väljer att kliva ur ekorrhjulet omedelbart och skapar sig en inkomst på en hobby eller intresse alternativt jobbar halvtid, säsongsvis eller på annat sätt mindre för att frigöra tid för sin verkliga passion. 

  Detta är en mer riskfylld metod en extremsparande på så vis att man inte bygger upp någon förmögenhet innan man väljer att slå sig fri. Det är å andra sidan en metod när man blir fri snabbare genom att leva på mindre och därmed ha behov av mindre inkomst. Självklart kan ju även "avjobbaren" välja att bygga upp en buffert innan man tar steget för att trygga livsstilen något mer men på det stora hela är denna metod ändå beroedende av en aktiv inkomst under hela arbetslivet.  Det finns en bok på ämnet UnWorking skriven av Clark Vanderventer, denna har jag inte läst (ännu) men kanske har någon annan läst denna? 

  Även i detta kapitel har författaren massor av exempel på personer som lever detta liv från böcker och personliga möten. Dessa exempel målar bilden mer tydligt av avjobbaren som vad jag skulle kalla för levandskonstnärer. Personer som självalt är mångsysslare och kan leva på lite men som trivs med livet. Många gånger kan det vara konstnärer eller musiker som väljer att slå sig fria. Ett exempel pratar om en person som under en längre tid hankat sig fram på ströjobb som musiker men som längtar efter ett fast jobb som musiklärare...efter ett antal år inser han att detta kanske inte kommer hända men eftersom det är musiken som är hans liv så väljer han att fortsätta att hanka sig fram (avjobba) som en livstil och är mycket nöjd med detta.

  På många sätt tycker jag att detta tillvägagångssätt är lika mycket en sinnestämning som det är en strategi. En person kan ha ströjobb och se sig som ett offer och vilja ha fulltid..medan en annan kan se det som det bästa som finns...den senare är en avjobbare! Hade vår startpunkt sett annorlunda ut när vi satsade på friheten på allvar för drygt 5 år sedan så skulle dettta mycket väl ha kunnat vara jag. 

  Fortsätt att kommentarera och diskuttera dessa inlägg för chansen att vinna ett av tre ex av boken som jag ger bort denna vecka. Intressanta, diskuterande och utmanande inlägg kommer belönas! 

   

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet livsstilsföretagande! Häng med!   

   

  16 januari 2017

  Vinn boken Job Free - Dag 2 Extremsparande!

  Detta är dag två i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. 

  Dagens ämne är något som ligger min varmt om hjärtat nämligen extremsparande. Detta är också den metod som troligen är genomförbart för flest personer. Definitionen av extremsparare är i detta fall någon som sparar 50% eller mer av sina inkomster och som planerar att göra detta under cirka 10 år för att sedan vara finansiellt fri resten av livet. 

  Detta är metoden med lägst risk men också metoden som kräver mest tålamod med resultatet. Du behöver diciplin för att genomföra de livsstilsförändringar som krävs för att leva på lite (livet i sig kan vara minst lika bra och i många fall till och med bättre..men förändringen kräver en medveten insats). Du behöver också ha förmågan att hålla ut i upp till 10 år inför frihet. För den som vill fördjupa sig i detta området så är Jacob Lund Fiskers Early Retirement Extreme den självklara boken och Mr Money Mustache den självklara bloggen som jag båda skrivit om tidigare flera gånger. 

  Författaren tar många intressanta exempel på personer som gått den här vägen från böcker och personliga möten. Detta adderar djup och gör att man får mer förståelse för hur olika personer tänker och agerar för att spara pengar utan att sänka sin livskvalitet. Extremsparare är ofta mer akademiska och praktiska och försöker ta bort känsloargument kring boende, transport, mat och  övrig konsumtion. Pengar är inget mål i sig utan ett verktyg för att nå frihet och därmed är inte heller olika typer av "skrytprodukter" för att visa sin förmögenhet intressanta för den här skaran. Detta är helt klart en beskrivning där vi som själva är och har varit extrem sparare känner igen oss. 

  En viktig poäng med extremsparande (och något som gör att det kanske inte passar alla) är att extremspararna är intresserade av ett designa ett liv med permanent lägre materiella önskningar. Det handlar alltså inte om att leva fattigt en period för att sedan börja bränna pengar igen. Detta innebär också att de flesta extremsparare svarar på frågan "vad skulle du göra om du vann 25 miljoner" med att de inte skulle ändra så mycket i sina liv..alternativt att de skulle starta en välgörenhetsstiftelse...detta då de inte längre har några större behov att fylla. 

  Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

   

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Unjobbing" eller Avjobbning som jag själv översatt dett till. Häng med!   

  15 januari 2017

  Job free dag 1 - möjlighet att vinna boken under kommande veckan!

  Veckan som kommer tänkte jag spendera med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

  Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig till finansiell frihet vilka enligt författaren är:

  • Extreme Savings  (Extremsparande = måndagens ämne)
  • Unjobbing (Avjobbning = tisdagens ämne)
  • Lifestyle business (Livsstilsföretagande = onsdagens ämne)
  • Startups (Företag som startas för att säljas = torsdagens ämne)

  Under veckan som kommer tänker jag publicera ett inlägg om dagen kring var och en av dessa metoder och på fredag blir det funderingar och diskussion kring hela konceptet. 

  Denna bok som publicerades för första gången 2016 kom precis i rättan tid för mig. Under mina år som extremsparare så hade jag bytt de vanliga "konsumisktiska skygglapparna" mot "extremspar skygglapparna" eftersom det var den väg som vi valt för att nå friheten. När jag väl var fri så börjar jag dock se saker lite annorlunda och jag tycker att den här uppdelningen av olika vägar fram till större frihet är väldigt intressant. Ska sägas att de flesta nog kommer välja någon form av kombination av flera vägar ovan eller att de kommer att tillhöra olika faser i livet för samma person.

  Utan att gå händelserna för mycket i förväg så tycker jag att detta är en väldigt bra bok. Kort koncis men med tillräckligt många verkliga exempel för att den ska kännas förankrad och samtidigt knappt ett onödigt ord. Därför har jag beslutat att köra en tävling den kommande veckan.

  Den som kommenterar på ett eller flera inlägg den kommande veckan har möjlighet att få ett av totalt tre ex av boken . Bra frågor, analyser och konstruktivt ifrågasättande kommer premieras!

   

  Trevlig söndag på er och hoppas ni hänger med på en spännande vecka om flykten från ekorrhjulet! 

  Blog Archive

  Blog Archive
  2018 (25)

  Taggar