Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
7 februari 2017

Vad hände med mysigt och hemtrevligt?

Det har skämtats en del om svenskens fokus på hemmet som spegel av den egna identiteten. Det putsas och fejas, målas och fixas, hadlas och piffas massor på TV och nästan lika mycket i våra hem. Att vilja trivas hemma är nog viktigt för de flesta utom några utpräglade nomader men att vi sak fixa och dona så väldigt mycket och köpa så mycket grejer tror jag endast kan förklaras av att det finns marknadsföring från företag som tjänar på denna trend. 

Det finns också en trend att se boendet som en investering varför man inreder det på ett sätt så den är "säljbar" snarare än efter egen smak. Det kan finnas en viss logik i detta om man håller sig strikt till det och försöker göra en "bostadskarriär" genom att fräscha upp och sälja bostäder för att byta upp sig till bättre läge eller större för att bilda familj. Dock så kombineras dock detta förnuft ofta med "känsla" av den sämre sorten då man väljer onödigt exklusiva material och "inne grejer" till inredningen vilket är sådant som aldrig går att få tillbaka vid en försäljning.

En annan trend som växer sig starkare och starkare är att "byta kök" eller "byta badrum". För 20 år sedan och tidigare så var det i stort sett ingen som gjorde detta. Det kan hända att man satte upp nya tapeteter i köket eller bytte blandare för att denna var gammal eller utdaterad. Att "byta kök" betyder att man river ut allt (även det som är fullt fungerande och ofta inte särskilt gammalt eller slitet) bara för att man vill ha något nytt ungefär som när man köper en ny tröja i årets modefärg...fast en tröja för flera hundra tusen.... Närbesläktat med detta är när inredningsbutiker annonserar "inred med vårens favoriter" eller "så här ska julen se ut i år" och gör hemmet till en modeaccessoar. 

Vid lite olika tillfällen så har jag sett bostadsannonser från 70 och 80-talen och på den tiden så såldes hus ofta med argument som hemtrevligt, mysigt och praktiskt. Detta har bytts ut mot "ljust, fräscht och öppenplanlösning" vilket i stort sett är raka motsatsen. Ett boende som funkar bra på mäklarbilder och visningar men som sedan visar sig vara rätt opraktiskt när man bor i det.

Som ett litet sidospår är det så det fungerar med många av dagens produkter. Ljud och bild utrustning är ofta utvecklad för att imponera i en (stor) butikslokal vilket gör att ljudet/bilden många gånger blir påträngande i hemmiljö där produkten ska användas och kläder ska främst se bra ut på bilder och i butik medan funktion för dig som konsumet är mindre viktigt...för du ska ju ändå köpa en ny tröja nästa vecka eller hur? 

Hur gör vi då med vårt hem? För det första så har vi valt en plats som passar oss utmärkt med cykel/gång avstånd till det mesta vi behöver en del av släkten på nära håll. Vi har även valt ett lagom stort hus för vår familj utan massa spillyta men inte heller så trångt så att vi inte får plats allihop. Bra förvaring i källare gör att vi kan bo på färre bostadskvadratmeter. Detta hus har även en känslomässig koppling till fruns familj men hade det inte varit rätt för oss hade vi ändå inte köpt det..så när det gäller dessa grundförutsättningar så har förnuftet fått styra. 

När det gäller inredning så har vi hittils inte gjort så väldigt mycket sedan vi flyttade in utöver att se att allt fungerar som det ska. Installerat diskmaskin, duschkabin, braskamin etc så att det praktiska fungerar. Över tid kommer vi helt klart att göra ganska mycket förändringar allt från att bygga väggar för att ge barnen varsitt rum, bygga ett nytt badrum etc. Väldigt mycket av det vi planerar att göra kommer vi dock kunna göra själva och vi kommer att välja de lösningar som kräver minst ingrepp i huset som från början är väldigt bra. Sen kommer vi använda oss av färg, begagnade möbler (sånt vi har, sånt vi får och sånt vi köper) för att inreda och här kommer ledorden vara HEMTREVLIGT, MYSIGT och PERSONLIGT. Detta är vårt HEM...inte ett försäljningsobjekt eller ett showroom. 

En rolig sak som jag kan avrunda med är att när grannarna var inne hos oss och drack glögg i julhelgen så var deras första reaktion när de kom in i hallen "Vad mysigt det är här!" Man vet ju aldrig om de säger det bara för att vara snälla och vi inreder ju för oss själva inte för andra..men om det första ordet man kommer på när man ser på vårt hem är mysigt då är i varje fall jag nöjd. 

Hur ser ni andra på ert boende? Vad vill ni att det ska uppfylla för kriterier? Bor du i ett investeringsobjekt eller ett hem? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar