Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1452
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 maj 2016

Ställa rätt frågor - kaffe?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att ställa rätt frågor och de potentiella besparingar som man kan få genom att ställa rätt frågor. Det handlar om alla områden i livet men idag ska vi ta ett litet exempel nämligen kaffe.

Nivå 1 (sparande upp till 100%) - Behöver jag verkligen dricka kaffe? Uppskattar jag det?

Nivå 2 - (sparande upp till 75%) Behöver jag köpa kaffe när jag är ute på stan eller räcker det med att dricka hemma och på jobbet?

Nivå 3 - (sparande upp till 50%) Vilket typ av kaffe ska jag välja? Kapslar eller brygg kaffe? Vilken typ av bryggare ska jag välja? Ska jag dricka svart eller med mjölk och/eller socker? 

Nivå 4 - (sparande upp till 20%) Var kan jag få bästa priset på det kaffe jag har valt? Hur snabbt kan jag stänga av bryggaren? Om jag väljer att dricka kaffe på stan kan jag få någon form av klippkort eller rabatt? Är det billigare på kafé A jämfört med kafé B? 

För egen del har jag i nivå 1 tagit beslutet att jag tycker om att dricka kaffe och skulle gissa att jag dricker 5 svarta koppar per dag i snitt. Om jag väljer att dricka dessa  på den stora amerikanska kafékedjan så blir kostnaden för 5 koppar bryggkaffe 165 kr om dagen. Om jag istället väljer det vanliga kafét på hörnet så blir kostnaden istället 100 kronor. Om jag väljer att brygga hemma i en kapselmaskin så blir kostnaden cirka 15 kronor och om jag köper vanligt bryggkaffe till ordinarie pris och använder i min perkulator eller mockabryggare (som inte kräver engångsfilter)  så blir kostnaden 3 kronor om dagen för 5 koppar. Om jag köper samma kaffe när det är erbjudande så kan jag få ner kostnaden till 2 kronor om dagen. För att ytterligare effektivisera bryggandet kan jag snabbt hälla upp kaffet i en termos och stänga av bryggaren så snart kaffet är klart vilket sparar energi men besparingen handlar om mycket små pengar. 

Poängen här även om detta är ett nästan löjligt litet exempel jämfört med valet av bostad eller transportmedel är att det är i de två första nivåerna som den stora besparingen avgörs. Att hitta rabatter är aldrig en dum idé men det är inte vad som avgör utan det som avgör är de initiala besluten kring om man vad man ska konsumera och på vilket sätt. Ska jag dricka kaffe och i så fall om man tycker att det är OK att köpa detta på stan?

Hur tänker ni kring dessa frågor? Kan ni se hur detta kan vara användbart i era liv? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar