Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 april

Hur vi hanterar kassaflödet under uttagsfasen?

Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify som nämns i detta inlägg!

Sedan snart ett år tillbaka så befinner vi oss i uttagsfasen (dvs vi lever av vårt kapital) och därmed så blir det viktigare än tidigare att hantera likviditet och kassaflöde. Medan vi arbetade och sparade 60-80% av lönen så var detta i stort sett en ickefråga men nu är det viktigt för vår känsla av ekonomiskt frihet och trygghet. 

Vi tog förra våren beslutet att ha två årsutgifter kontant på konto eller i förväntade extrainkomster. Beräkningen börjar med två vanliga årskostnader på 240*2 = 480 000 kr. Till det  lägger vi till förväntade extrautgifter och drar bort förväntade  inkomster och kostnadsposter som inte påverkar kassaflöde (värdeminskning på bil i detta fall). Vårt uppskattade behov av kontanter under de kommande två åren är då 520 000 kr. 

Under samma period förväntar vi oss (minst) 160 000 kr i utdelningar och ränta från våra investeringar och vi har 370 000 kr (120 + 250 tkr) på konto vilket är totalt 530 000 kr och täcker detta behov allt enligt plan. 

Det skär dock i mitt investerarhjärta att behöva ha så mycket pengar på konton som genererar i det närmaste noll varför analysen tar ytterligare ett varv och vi tittar på vad vi har för förväntat ränta och amortering från vår Lendify portfölj. Dessa summarar till 90 000kr vilket ger en bild enligt nedan. 

Denna visar ett överskott av "kontanter" under perioden på cirka 100 000 kr vilket gör att vi nu valt att sätta in ytterligare 95 000 kr hos Lendify och vår investering summerar nu totalt till 250 000 hos dom. Tanken är att investera dessa nya pengar direkt i lån (troligen via låneportföljer på andrahandsmarkanden) och att sedan stoppa återinvesteringen i vår manuella portfölj så att vi får ett kassaflöde gradvis under de kommande två åren istället för att ha en stor summa kontanter stående inaktiva redan idag. 

Vad tänker ni andra kring detta? Hur hanterar ni ert kassaflöde? Eller är det en ickefråga likt det var för oss tidigare? Har ni testat Lendify?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar