Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 februari

Fredagsfunderingen - Vad gör "det kostar bara spöket" med din ekonomi?

Det finns en företelse som troligen är den viktigaste orsaken till att nästan ingen är eknomiskt fri och det är "det kostar bara spöket". Det smyger sig in i alla delar av våra liv från de små besluten vilken frukost vi ska köpa, vilket toalettpapper vi väljer  till de stora när vi väljer kakel till nya badrumet eller bilmodell. 

Det kostar bara spöket är luringt därför att det tar så fantastiskt mycket pengar ur folks budgetar men det ger inget tillbaka. Anledningen är att "det kostar bara" är ett så svagt argument för att spendera mer pengar än nödvändigt. 

Härom veckan smög det sig tillockmed in hos familjen fri. Vi börjar planera för ett nytt badrum på övervåningen och olika materialval och tillvägagångssätt diskuteras. Vi kommer behöva använda oss av hantverkare för att göra en del av jobbet...men helt plötsligt känns det ju "så bekvämt om de bara göra allt"...och så skulle det ju vara trevligt med "just en sån där toalettstol". Som tur var så kände vi igen spöket och motade det i grind. Vi pratade med entreprenören som nu förstår att vi vill göra ett bra men inte överdrivet dyrt bygge och berättar för oss vad som tar mycket tid och vad som tar mindre. Vi har även insett att vi nog kan göra vissa saker själva (typ rivning) som är en del timmar men där inte samma nivå av kvalifikation krävs. Sammantaget så hade "det kostar bara" i detta fall kunnat kosta oss uppåt 30% extra på priset och i efterhand hade vi nog inte vetat exakt vad vi fick för pengarna.

 

  • I detta exempel från vårt eget liv så tror jag att spöket utnyttjar att vi människor har svårt att relatera till stora summor som flera hudra tusen och helt plötsligt verkar inte några 10'tal tusen kronor ytterligare spela någon roll. Bilköp är också ett sånt område där tillockmed den som vanligtvis är sparsam helt plötsligt tänker att 30 tkr för den lite större motorn och 20 tkr för en annan färg på klädseln är helt rimligt. 
  • Det andra området där spöket kan smyga sig in är med små utlägg. Att äta havregrynsgröt till frukost eller smaksatt filmjölk verkar obetydligt när det skiljer några kronor. Men väl över en livstid när man lägger dubbelt så mycket på frukost i 50 år så blir det rätt mycket pengar. Generellt så är mataffären lurig när det gäller detta där varje enskild vara är rätt billig och mat är en nödvändig kostnad. Samtidigt kan ovanan att hela tiden välja det lite dyrare alternativet öka kostnaden för mat markant. I vissa fall utan märkbar skillnad i kvalitet eller upplevelse. Hur mycket är det tillexempel värt att torka sig med silkesmjukt vitt papper i rumpan?

Visst verkar det lite löjligt att tänka på sånt här men fundera då på vad det innebär att ständigt lägga 20-60% mer på allt i livet och varför det är så många som har för mycket månad kvar när lönen är slut..och samtidigt inte tycker att de har köpt nått speciellt alls. Motsatsen till "det kostar bara spöket" är dock inte att alltid avstå eller välja det billigaste alternativet utan det är att väga pris mot värde vid olika inköp. Många gånger tror jag att denna extra runda av analys kommer innebära att man väljer det billigare/enklare alternativet men i vissa fall kommer man också välja det dyrare. Då kommer det dock vara för att man ser ett verkligt ökat värde i produkten "Den här filmjölken är mycket godare och gör att jag startar dagen med ett leende". 

Var brukar "det kostar bara" spöket smyga sig in hos dig? Vad har du för tekniker för att motverka det, eller tycker du kanske att det är en rätt trevlig bekantskap som ska välkomnas in? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar