Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 mars

Fredagsfunderingen - Att offra på kort sikt för att vinna på lång sikt..

Sedan vi blev officiella med vår identitet och har blivit intervjuvade i olika tidningar och andra medier så har vi också återkommande får frågan "vad har ni offrat". Den spontana tanken är att börja babbla nått om att vi köper färre klädesplagg, mindre utemat, avstår från kortare semesterresor med flyg, använder bilen mindre och bor i ett hälften så stort hus. 

När vi sedan tänkt ett varv till så insåg vi att vi egentligen inte tycker att vi har offrat dessa saker. Vi har i och för sig valt bort det men det är inget offer, vi tycker att det har höjt vår livskvalitet. Det rent materiella har inte varit något offer och vi är betydligt mer nöjda med vår nuvarande situation än den som vi lämnade även om vår konsumtionsnivå är lägre. Då tycker jag inte att man kan säga att vi har offrat något. 

Förra veckan fick jag dock den stora förmånen att träffa en massa trevliga läsare under en dag i Stockholm (tack allihop ni vet vilka ni är) och då medan vi pratade, stötte och blötte olika frågor så blev det tydligt var vi har "offrat". Vi har nämligen under i stort sett alla yrkesverksamma år varit OK med att göra kortsiktiga uppoffringar för att få nya erfarenheter och att utvecklas i jobbet vilket givit möjlighet till nya intressanta äventyr. Under en period för många år sedan så reste jag tillexempel väldigt mycket i tjänsten vilket senare ledde till nya kontakter vilket ledde till att vi fick bo i USA i två år. Det tidigare var inte superroligt men åren i USA ser vi verkligen tillbaka på med glädje.  

Väl hemma i Sverige igen så valde fru fri att veckopendla under några år vilket tidvis var jobbigt för oss båda inte minst efter att vi fått vårt första barn. Detta ledde dock till att hon senare kunde sluta på sin arbetsgivare med ett avgångsvederlag och samtidigt hade hon en starkare erfarenhetsbas vilket gjorde att hon snabbt kunde få ett nytt jobb närmare hemmet. (Vi bodde tidigare mer lantligt än idag och hon hade 6 minuter till jobbet under ett och halvt år...det är nästan osannoligt bra!). Senare fick jag ett roligt jobb men som innebar att jag fick vara mycket i Stockholm och en del på längre resor men jag fick också jobba med roliga intressanta människor, jag fick bättre lön och i förlängningen kunde jag också sluta med avgångsvederlag. 

Gemensamt för flera av dessa skeenden är att vi kortsiktigt har offrat något (ofta tid tillsammans) då det gett oss chansen att få något bättre i förlängningen och nu har vi ju massor av tid. Jämför det med att tillexempel acceptera en dyr och tidskrävande långpendling år ut och år in....vilket jag skulle ha väldigt svårt med. 

Hur tänker du kring uppoffringar? Vad har du offrat på kort sikt för att vinna något på lång sikt? Har det blivit som du tänkt dig eller har du ångrat dig? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar