Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 juni 2016

Fredagsfunderingen - Fastighetsskatt och marknadshyra räddningen för stad och land?

I ett land som är så besatt av jämlikhet så är det ett mysterium för mig hur fastighetsskatten kunde tas bort. Det finns inget som har så tydliga fördelnigspolitiska fördelar som att dem som bor stort och dyrt betalar en skatt baserat på detta. Visst man kan alltid hitta något exempel på en pensionär som bor på en skärgårdsö och där taxeringsvärdena gått upp men det är undantaget som bekräftar regeln. En återinförd fastigheteskatt skulle ha fördelningspolitiska fördelar, och om man kombinarar den med sänkt skatt vid försäljning av bostad så skulle den säkert också har fördelar för rörligheten på marknaden. 

Det samma gäller marknadshyror som är så avskydda. I realiteten så låser dagens hyressystem in bostäder som aldrig byter ägare. Det blir omöjligt för någon som inte redan har ett stort kapital att flytta in till "stan". Om hyrorna istället skulle vara marknadsanpassade så skulle en 1:a kosta dubbelt så mycket i innerstaden som i förorten och 3-5 ggr så mycket som på landsbygden. 

Och här kommer jag till min andra poäng, skulle inte fastighetsskatt och marknadshyror också kunna vara en möjlighet för landsbygden och småstäder. Helt plötsligt skulle det finnas en ännu mer tydlig skillnad i levnadsomkostnader mellan staden och landet. Även företag skulle påverkas eftersom lönerna i staden behöver vara högre för att betala den högre levnadskostnaden och differensieringen mellan stad och land skulle bli större. Vissa företag/funktioner kommer så klart ändå att finnas i staden men för den som kan hitta en smart sätt att flytta ut valda delar skulle kunna spara stora kostnader med bibehållen eller ökad levnadsstandard för de anställda. 

Har inte hittat någon svensk motsvarighet men CNNmoney har på sin webplats en "Cost of living calculator" där man kan jämföra kostnader i olika delar av landet. Som exempel visar det sig här att om man flyttar från New York City till Portland Oregon (även det en ganska stor och mycket trevlig stad) så kan man leva samma livsstil med en inkomst på 28 000 USD per år som det krävs 50 000 USD i New York. Hur ser detta ut om man i Sverige flyttar från Stockholm till Falun, Skellefteå eller Skövde? 

Vad tror ni att införandet av fastighetsskatt och marknadshyror skulle ha för effekt? Skulle det differensiera landet? Skulle det vara (mest) positivt eller negativt? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar