Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 oktober 2016

28-minuter som kan förändra ditt liv!!

Tidigare har jag skrivit om  världens bästa bok Early Retirement Extreme  skriven av Jacob Lund Fisker och på samma tema världens bästa blogginlägg The ridiculously simple math behind early retirment av Mr Money Mustache. Nu har det kommit en föreläsning i samma anda (möjligen till och med bättre)

Mannen bakom Mr Money Mustache, Pete Adeney, gjort ett framträdande som även filmats. Det handlar om varför man ska se till att så snart som möjligt frikoppla arbete från pengar, varför lycka är det enda rimliga målet i livet och inte minst hur vi gemensamt kan rädda världen. 

Klicka på den här länken och lyssna intensivt i 28 minuter, detta kan bokstavligen förändra sättet du ser på ditt liv! 

Taggar (blogg): 
21 juni 2016

Veckans Lästips! - Världens bästa blogginlägg?

De två skribenter som mest påverkat min syn på ekonomi och på tidig pension är Jakob Lund Fisker (författare till boken och bloggen Early Retirement Extreme som jag rekomenderat tidigare) och Mr Money Mustache (mrmoneymustache.com). Av dessa två är det Jakob forskaren och filosofen som skriver ganska komplicerat med en akademisk ton. Medan MMM skriver mer lättsamt och skämtsamt. Möjligen är MMM  lättare att relatera till för många eftersom han hela tiden haft familj, bott i hus och äger bil det vill säga lever ett liv mer likt den vanliga västerländska medelklassen. 

Det som är gemensamt för båda två är att de bevisar att det går att leva ett spännande, roligt och aktivt liv utan att det behöver kosta en massa pengar. De har även på ett effektivt sätt kunnat  peka på en del av det som är konstigt i vår tid. Hur vi ser på konsumtion och hur vi människor nästan verkar anstränga oss för att vara maximalt ineffekiva i vår använding av pengar. 

MMM har skrivit massor av intressanta, läsvärda och roliga inlägg men det som jag ständigt återkommer till och som mest påverkat min syn på pengar och möjligheter kopplade till dem är "The shockingly simple math behind early retirement" . Inläget är en genomgång över hur viktigt "sparandegraden (eng savingsrate) är för möjligheten att gå i tidig pension. Nedan ett exempel plockat från inlägget med någon som sparar 64% av inkomsten och som då behöver jobba i nästan 11 år innan friheten är möjlig. 

years_to_retirement

Working years vs. Savings Rate (screenshot from networthify.com)

 

För vissa kan detta verka som fullkomligt hokus pokus, pension handlar väl bara om ålder...just nu går vi vid 65 och i framtiden vid 75 om politikerna för bestämma. Värt att betänka då är att vi i vårt nuvarande pensionssystem sätter undan cirka 16-20% av inkomsterna som en genomsnitt. Det skulle enligt ovan motsvara 37-41 yrkesverksamma år = att en "vanlig svensk" förväntas börja jobba vid 25 år och sedan jobba fram till mellan 62-66 år. Vilket är väldigt nära sanningen. På precis samma sätt fungerar det om man sparar mer.

Den multiplikativa effekten av att kunna leva på mindre, lägga undan mer och avkastningen på det kapital som investeras gör att högre sparandegrad har en enorm påverkan på antalet år man måste jobba. Tror inte så många funderar på detta men skulle tänka mig att de flesta intuitivt skulle svara att om man ökar sitt sparande från 40% av inkomsten till 80% av inkomsten så skulle tiden till pension halveras men istället går den från 22 år till knappt 6 år. Detta blogginlägg öppnade min ögon för denna enorma effekt och fick oss att lägga in många extra växlar i sparandet. 

Kort sagt jag rekomenderar verkligen att ni läser detta inlägg av MMM! 

Vad tycker ni är MMM´s inlägg världens bästa på ämnet eller finns det något annat som kan konkurrera? 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
1 mars 2016

Men den där FFF är väl inte pensionär...han rör ju på sig!

På den här bloggen beskriver jag mig som pensionär, det är mycket för att utmana de gängse uppfattningarna som säger att det är svårt eller omöjligt att gå i pension tidigt i detta land då vi i själva verket troligen som folk har det bättre än någonsin och med större frihet att välja olika vägar i livet än i någon tidigare historisk period.

 

Det handlar till största delen om att visa på olika möjligheter, säga till den svenska medel- och arbetarklassen (alla med “riktiga” jobb) att om du bara vill så kan du leva på lite, spara mellanskillnaden och bli fri. Du kan men du behöver inte för vi lever i ett fritt land men läs på vad andra gör och ta dina egna beslut. Gå inte i den överdrivna kommersialismens ledband eller i politikernas välmenande bojor och klaga på att någon annan måste lösa detta och att det är fel på “systemet” och “livet är så hårt nu förtiden”.

 

Till viss del handlar det också om att se om vi i Sverige har vad Mr Money Mustache och Early Retirement Extreme kallar för internet retirement police vilka jag vill jaga fram ur buskarna. Det vill säga dem som tycker att en pensionär inte får göra annat än att ta sin medicin på rätt klockslag,  sitta på stranden, dricka paraplydrinkar  eller spela bridge: För vilka minsta tillstymmelse till arbete, och ännu värre betalt sådant, skulle vara ett tecken på att man inte alls är pensionerad eller eknomiskt fri.

 

Min egen definition och varför jag betecknar mig som fri är att jag är övertygad om att jag och min familj kan bibehålla vår nuvarande levnadstandard resten av livet utan att jag gör något arbete för pengar igen så länge jag lever. Min definition exkluderar dock inte att jag kommer att göra något sådant arbete på egna villkor och därför att viljan sätter in.

 

Jag har bland annat av vissa fått kritik för att jag skriver den här bloggen (istället för min gamla frivid42) och att jag här får lite betalt för att skriva...men varför inte...jag gillar att skriva. Uppskattar att läsa mycket och en del av det jag lär mig tror jag mig kunna vidarebefordra till läsarna här, och min resa från vanliga konsument till FFF med jättestora sparsamhetsmuskler tror jag kan intressera och inspirera andra.

 

Bloggande är inget man blir rik, inte ens de “kända” bloggarna lever på sin blogg utan för dem handlar det om att bygga ett varumärke som sedan göra att de kan sälja annat (musik, fotokurser, mat, föreläsningar, kläder, smink, böcker listan är oändlig).

 

Jag är ekonomiskt fri och behöver inte ta några uppdrag för att tjäna pengar, däremot kommer jag inte per definition tacka nej till att få betalt för att göra något som jag tycker är kul ändå. Troligen kommer jag inom de närmaste åren göra 100-tals olika saker som skulle kunna betecknas som arbete, vissa av dessa kommer kosta mig pengar, andra kommer vara neutrala, vissa kommer spara pengar och ett litet fåtal kommer jag troligen att tjäna lite pengar på! Inget av dessa förändrar den grundläggande förutsättningen att jag är pensionerad. Men nu är jag trött på att skriva...tror jag tar med mig lunchen till skidbacken idag igen….nu när jag har jobbat en hel halvtimme.


Vad tycker ni är jag pensionerad/fri eller fuskar jag? Hur ser du på frihet? Varför vill man bli fri, för att sitta i solen med en paraplydrink varje dag i 40 år eller för att man vill förverkliga projekt?  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar