Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1400
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 juni 2016

Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?

Som jag skrev redan i morse så börjar det dra ihop sig till nya månadsköp och då kan det vara intressant att titta på hur portföljen ser ut just nu. Totalt har portföljen rört sig i stort sett sidledes de senaste månaderna men det innebär ändå att det varit stora inbördes förändringar. Det mest tydliga är MQ som tappat över 30% sedan årskiftet och där jag förra veckan beslutade att fylla på lite efter den senaste kvartalsrapporten. Bäst har Senior Housing Properties Trust (SNH) gått med i stort sett motsvarande uppgång. 

Just nu ligger Ratos, Mekonomen eller Tele 2 bäst till för nya köp baserat både på utvecklingen den senaste tiden och relativ vikt i portföljen. Sneglar även vidare på bevakninslistan och då främst Industrivärden som jag tycker ser rätt attraktiv ut på nuvarande nivå kring 130 kr per aktie. 

Utöver ovanstånde portfölj så har vi några hundratusen arbetslösa kronor som kommer att handlas för 25 000 månadsvis under hösten när inkomsterna är lägre. 

Vad tänker ni köpa?

Taggar (blogg): 
16 juni 2016

Rapport MQ - stark bruttomarginal och något svag försäljning

Idag rapporerade MQ på sitt tredje kvartal i det brutna räkenskapsåret och rapporten bjöd på lite blandad kompott. Jag har även lyssnat live på webcasten med presentation av VD och CFO och nedan är mina korta kommentarer. 

Försäljningen sjönk i jämförbara butiker mot en mycket stark Q3 förra året, huvudförklaringen för detta var en sortimentsmiss med för tunna sommar/vår kläder för tidigt på säsongen i år. 

Även rörelseresultatet var lägre och tyngdes av engångskostnader i samband med förvärvet av Joy. Varulagret ökade vilket kan öka risken för större reor under sommaren, även om bolaget själva spelade ner den risken. 

Bruttomarginalen var något bättre än föregående år 60,9 (60,1) vilket är starkt och positivt efter två kvartal med negativ utveckling. Delvis förklaras detta av att Joy som endast har egna varumärken i butik har en högre bruttomarginal än MQ som även säljer externa märken. 

Övriga nyheter i rapprten var att man väljer att lägga ner den norska verksamheten med 4 butiker för att satsa på tillväxt i Sverige där man har en starkare position. Tillväxten i Sverige handlar om att öppna fler MQ butiker men framförallt att förbättra online erbjudandet (även i butik) och på så sätt "öka butiksytan" samt integrationen och utvecklingen av Joy inom koncernen. VD Christina Ståhl har även klivit in som VD för Joy för att driva på förändringen i linje med det (bra) arbete hon gjort på MQ. 

Totalt sett är jag varken mer eller mindre positiv till MQ efter den här rapporten vilken jag tycker innehöll både bra och dåliga punkter. Marknaden var dock hård i sin dom och tryckte ner aktien 8% direkt i öppningen efter att redan ha gått dåligt i år varför jag valde att öka vårt innehav. 

Vad tycker ni andra om rapporten? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
14 mars 2016

Utdelningar - gilla men inte jaga!!

Jag är utdelningsinvesterare, inte så att jag nödvändigtvis jagar den högsta direktavkastningen men jag tycker att ett sunt bolag ska kunna dela ut delar av pengarna till sina aktieägare. Jag har stor respekt för att bolag i mogen fas delar ut 90% av vinsten medan bolag i tillväxtfas delar ut betydlligt mindre men att inte dela ut alls tycker jag säger något om synen på ägarna. 

Jag sätter dock aldrig några mål relaterade till utdelningar vare sig som andel av totalt portföljvärde eller på årsbasis ( till exempel 5% direktavkastining eller 100 tusen 2016) anledningen till detta är att jag tror att det finns en reel risk att optimera fel saker. Tycker till exempel att jag ser i ett bolag som MQ som betalar sin utdelning tidigt på säsongen att många själjer av efter det att utdelningen betalats och att kursen då går ner betydligt mer än vad som motsvaras av utdelningen. Det kan man förståss göra och sedan investera pengarna i ett annat utdelande bolag säg Gjensidige och sen ett tredje säg Tele2. På detta vis får man 3 utdelningar på samma år. Dock oftast en sämre avkastning eftersom kursen drivs ner efter utdelningstillfället (ofta mer än utdlningen) när många jagar vidare. Vill man sedan köpa tillbaka samma aktie som man hade i början av året så får man göra det till en betydligt högre kurs senare när nästa utdelning närmar sig och utdelningsjägarna flockas. 

Så vad jag skulle rekomendera de flesta där ute är titta gärna ut fina bolag som också betalar ut pengar till sina aktieägare men "jaga" inte utdelningarna det bästa med utdelningar i fina bolag är att de kommer varje år..år efter år och du behöver inte göra någonting...annat än möjligen köpa mer aktier ett par veckor efter utdelingsutbetalningen när utdelningsjägarna säljer:-). Sätt mål för hur mycket du ska spara och investera och ha en strategi för vad du vill investera i sätt dock inte mål att xx kr i utdelning ska inräknas under det kommande året det kan lätt leda till knasigt beteende. 

Hur tänker ni kring utdelningar och jakt av dessa?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar