Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 november 2016

Lendify - Några vanliga frågeställningar!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Sedan jag började köra mitt Lendifyexperiment så har jag fått en del frågor kring olika styrkor och svagheter för upplägget. Svaren nedan kommer inte från Lendify utan är min helt egna tolkning av hur det fungerar så påpeka gärna om något är felaktigt eller bör förtydligas. 
 

  • Det är jobbigt att ha vissa investeringar på en annan platform! - Många tycker att det är omständigt att dessa investeringar måste göras på en annan platform och det kan jag hålla med om. Å andra sidan så lyckas Lendify hålla lägre kostnader för sin tjänst genom att inte iklä sig ett skal där de behöver betala andra för distribution. De har också byggt en stabil och lättfattlig plattform för investeringarna och med bankid inloggning så det är relativt smidigt. Jag tror ändå att i förlängningen så skulle man nå fler potentiella långivare om detta var integrerat i till exempel Nordnet och/eller Avanzas platform.
  • Kan man lösa (sälja) lån i förtid? - Det är svårare att fylla lån med lång löptid vilket är lätt att förstå och vad jag förstod på eventet i oktober så tittar Lendify på möjligheterna för en andrahandsmarknad men det finns inte idag. Det är svårt att veta vad som händer om ett par år och på 10 år kan mycket förändras. När man binder pengar på lång sikt på ett sparkonto så finns vanligen en förutbestämd straffavgift för tidiga uttag men dessa är ändå möjliga. För närvarande är det inte möjligt att komma ur en investering i förtid. 
  • Hur fugerar lånet, betalas det tillbaka i sin helhet efter låneperioden? - Många förstår inte att detta är ett annuitetslån (det vill säga det betalas tillbaka med samma belopp månadsvis under hela löptiden, mer ränta i början..mer amortering i slutet). Detta motverkar delvis "inlåsningseffekten" eftersom lånet betalas tillbaka löpande och skapar ett kassaflöde månadsvis vilket kan återinvesteras eller användas till annat. 
  • Vad händer om inflationen återkommer? - lånen har rörlig ränta och om inflationen kommer upp så höjer riksbanken styrräntan vilket i sin tur påverkar utlåningräntan och avkastningen på investeringen. 
  • Har inte Svenskarna för mycket lån? Är det etiskt korrekt att låna ut pengar? - Det stämmer att svenskarna är hårt belånade och det finns säkert personer som inte ska låna alls...skulle de följa råden på den här bloggen skulle det nog finnas färre kunder. Samtidigt finns det en marknad för blankolån och här får låntagaren möjlighet att låna förmånligare samtidigt som andra personer får möjlighet att investera sina pengar och få del i den avkastning som annars skulle ha tillfallit banker och finansinstitut. Ökad konkurrens på det här bankområdet är sannolikt bra för kunderna i längden. 
  • Är det inte osäkert med ett nytt tillgångsslag? Lån är alltid behäftade med viss risk.  Blankolån är dock inte ett nytt tillgångsslag det är möjligheten för privatpersoner att investera direkt i dem som är ny. 
  • Risken är svårbedömd, tänk om Lendify går i konkurs? - Lånen delas in i riskklasser och man får även veta via platformen vad lånen ska användas till. Lendify har tillstånd från finansinspektionen som betalninsinstitut vilket innebär att deras processer är granskade. Man tog även in mer kapital i sommras och jag utgår ifrån att de nya investerarna har tittat på vad de investerar i. Detta är ingen garanti mot konkurs men borde vara en viss garanti mot oegentligheter eller felaktig bokföring. Om det värsta skulle hända och Lendify går i konkurs så finns forfarande lånedokumentationen kvar och avtalet är fortfarande giltigt. Lendify har nu också säkrat ett avtal med Lindorff som kliver in och tar över om det värsta skulle hända. 

 

Sammantaget tycker jag att Lendify är intressant och därför var jag beredd att investera 5% av vårt eget kapital. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Detta var de frågor och funderingar som jag har fått hittills, vad mer undrar ni kring Lendify, peer-to-peer lending eller mitt experiment?

15 november 2016

Lendify - återigen fullinvesterad!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten

Förra veckan skrev jag om mina erfarenheter efter första månads-återbetalningen från låntagarna via Lendify. Personligen tycker jag att jag lär mig mycket av att göra denna typ av experiment "på riktigt" då det för min del så funkar det ganska dåligt att sitta vid sidlinjen och läsa om hur en tjänst fungerar och mycket bättre när jag faktist får prova själv. Att se att 4 av 6 betalare kom i tid, att en låntagare betalade tillbaka hela sitt lån i förtid och att den sista låntagaren var försenad gjorde att jag satte mig in bättre i hur tjänsten fungerar. Lite på samma vis som när jag började investera i aktier på 90-talet och lärde mig både av framgångar och misstag. 

Det återbetalda lånet, amorteringarna  och räntan på de kvarvarande lånen är nu återinvesterade och efter detta så består portföljen av 7 lån med en genomsnittlig ränta på 5,7% och en genomsnittlig löptid på knappt 3 år.

Vår investering via Lendify motsvarar knappt 5% av vårt placeringsbara kapital och det är ingen riskfri investering. Risken är dock inte korrelerad med börsen och konstruktionen med annuitetslån gör att man får ett kassaflöde varje månad som man kan välja att behålla i kontanter eller investera i nya lån vilket är en tilltalande konstruktion. 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Vad har du för erfarenheter av Lendify eller andra liknande tjänster? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar