Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 maj 2016

Fredagsfunderingen - Är du medelklass?

När jag började skriva den här bloggen så visade det sig att min definition av "medelklass" inte delades av alla. Vissa delar upp mellan de olika klasserna beroende på inkomst, andra på "bakgrund och bildning" och i internationella sammanhang så handlar det ofta om finansiell förmögenhet (exklusive bostad). 

  1. Om man utgår ifrån inkomst så skulle en mycket stor del av den Svenska befolkningen räknas som medelklass.
  2. Om man utgår ifrån "bakgrund och bildning" så blir det en mindre del och dessutom andra personer för då räknas helt plötsligt den lågavlönade men högutbildade bibliotikarien in medan den högavlönade byggnadsarbetaren inte är medelklass längre. Många i Sverige idag är högutbildade men har föräldrar som inte är det och vissa av dessa räknar inte sig själva som medelklass trots att de har goda inkomster och hög utbildning. 
  3. Om man utgår från finansiell förmögenhet (exklusive boende) så är medelklasssen i Sverige i stort sett obefintlig då vi är vansinigt duktiga på att låna pengar och inte fullt så bra på att spara. Delvis förklaras detta av att vi är vana vid att inte behöva spara för "pappa staten tar hand om oss" samt att vissa menar (felaktigt) att det är omöjligt att spara på grund av höga skatter.   

 

När jag använder begreppet medelklass så utgår jag från den första definitionen eftersom jag tänker att det är den gruppen med hyfsade inkomster som har möjlighet att påverka sitt liv. (Den gruppen som denna blogg i första hand riktar sig till) Även om man inte har sparat en krona till idag så har man möjlighet att påverka framtiden om man börjar idag.  Alla som tillhör den översta kategorin av medelklass bör också kunna ta sig in i den andra (utbildning är inte alltid viktigt däremot bildning) och tredje med några års arbete. 

Vad är din definition av medelklass? Vilken klass tillhör du? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar