Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
7 maj 2016

Favorit i repris - våra största ekonomiska misstag!

Här nedan följer ett inlägg som jag skrev på min gamla blogg som publicerades första gången hösten 2015. 

I ett inlägg förra veckan om vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren  skrev jag att jag skulle beskriva alla vår ekonomiska misstag i ett senare inlägg...so here goes! När man tittar på var vi befinner oss idag ekonomiskt kan man kanske få för sig att vi har gjort precis allt rätt. Så är dock inte fallet nedan har jag listat några av våra största misstag.

Riskfyllda investeringar - Efter att ha lyckats bra med några investeringar i 18-19 års åldern så fick jag hybris och sprang in i IT bubblan med full kraft. Portföljen gick ner med nästan 90% på ett par år viket säger något om risknivån.  Hade detta skötts bättre hade säkert 200 000 kr eller mer kunnat räddas.

Låna mer än nödvändigt - under en del av studietiden bodde jag hemma (med gratis hyra och mat), jobbade extra och tog ändå fullt studielån. Inga pengar lades undan detta var en fin present till mig själv att börja livet med ett större lån än nödvändigt. Nästa år blir det troligen slutbetalning av dessa lån efter 15 års avbetalning...snacka onödigt! Minst 100 000 kr i för höga lån blev det.

Slösaktighet - under student tiden levde vi upp vart enda öre även lånen men trots allt var detta inga stora pengar. Det som stör mig mer är att jag fortsatte att sätta sprätt på det mesta under de första åren i arbetslivet. Mat och dryck på restaurang och bar samt kläder var nog några av de största bovarna. Mycket pengar spenderades som bidrog begränsat till öka lyckan. Uppskattningsvis har vi på detta vis bränt 500 000 kr eller mer i onödan.

Dyra bilar - direkt efter avslutad utbildning köpte jag en nästan ny och ganska dyr bil. Efter det har vi även ägt två sportbilar och en SUV vi har även köpt för nya bilar vid senare tillfällen så sent som förra året. Värdeminskning, hög bränsleförbrukning, service och försäkringar med mera gör att detta säker kostat oss 500 000 kr

Köpa för stort hus - När vi flyttade tillbaka från USA till den svenska landsbygden så blev vi överrumplade över hur stora hus man kunde få för relativt lite pengar. Problemet är bara att allt i ett större hus kostar mer pengar.  Inklusive förlorad avkastning på kapital som nu varit bundet i huset, extra kostnader för renoveringar och uppdateringar och ökad kostnad för uppvärmning, inredning med mera har troligen kostat oss 500 000 under de 8 år som vi nu bott i huset.

Börja för sent - Trots alla dessa misstag är nog det största misstaget att börja för sent. Hade vi börjat tänka så här redan under studenttiden, sett till att komma ut i arbete så snart som möjligt och sen leva sparsamt och skapa avkastning så skulle vi ha kunnat spara många extra miljoner vid det här laget och facto redan varit pensionärer båda två. Läs gärna MMM artikel på samma ämne...detta hade jag velat åka tillbaka och visa för mig själv som 20-åring.

Den negativa tolkningen av denna är att "den där frivid42 är verkligen en idiot" den positiva tolkningen är att du behöver inte vara perfekt för att kunna sluta jobba långt tidigare än vanlig pension. Även om det är bäst att börja tidigt är det aldrig försent att börja resan mot ekonomisk frihet. I vårt fall innebär alla dessa grova misstag att vi behöver jobba ända in i 40-års åldern.

Nu vill jag höra från er, vilka är era största ekonomiska misstag genom tiderna? 

Taggar (blogg): 
2 maj 2016

Vi gör aldrig ekonomiska misstag!!!

Nu tror ni säkert att vi har fått storhetsvansinne (och ni kan säkert har lite rätt) men det är inte vad detta inlägg handlar om det handlar istället om medvetenhet om vad man vill i livet. Vi lever vårt liv långt ifrån maximalt sparsamt och det händer att vi till och med begår sådana "sparsynder" som att köpa en kaffe på stan, köpa nya kläder trots att de gamla inte har ett enda hål eller betalar för streamingtjänster och spotify. Ungefär vart tredje år sätter vi oss dessutom på ett flygplan för att flyga till en annan kontinent.

Men inget av detta är misstag och när vi väl har beslutat oss så grämer vi oss inte en sekund över kostnaden. Det är just detta som är styrkan i att bygga in effektivitet och sparsamhet i livets naturliga flöde. Att slentrianköpa något finns inte på vår karta längre men ändå kan vi från tid till annan ta beslut om att köpa något som inte är nödvändigt "bara för att" och de gångerna ser vi det inte som något misstag. Istället blir det en möjlighet att förgylla livet. 

På alla andra av livets områden gör vi misstag minst lika ofta som andra, vi råkar hälla för mycket salt i maten, bli lite onödigt arg på barnen när de är jobbiga eller tappa telefonen i golvet och snubbla i trappen....men ekonomiska misstag är förpassade till historien. 

Hur känner ni kring detta? Faller ni fortfarande dit och gör ekonomiskta "misstag" eller är även de slösaktiga besluten grundade i medvetna val? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar