Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 februari 2017

Lästips - Konsten att njuta av livet!

Jag läser ju väldigt mycket och det är långt ifrån allt som hittar till bloggen men nu har jag läst en bok som jag verkligen vill tipsa om. Nämligen Konsten att njuta av livet - och ändå få saker gjorda skriven av Olof Röhlander. Olof Röhlander är tidigare bordtennisspelare på elitnivå och nu en av Sveriges mest anlitade föreläsare.   

(Se även ett kort klipp från Youtube nedan för en känsla av både boken och personen bakom)

Den här boken handlar för mig väldigt mycket om att kunna njuta i vardagen, att inte vänta tills det där perfekta tillfället som ska infalla någon gång i framtiden utan njuta så gott det går här och nu. Kapitel med rubriker så som "Konsten att misslyckas", "Konsten att vara ensam", "Konsten att vara två",  "Konsten att fika" sätter verkligen tonen för den här boken som utgår ifrån att det går att hitta njutningsämnen i det mesta. 

Inledningsvis så beskriver författaren hur vi dras mellan bilden av livsnjutaren med ett grässtrå i mungipan och den superproduktiva moderna supermänniskan och att vi tror att vi behöver välja. Tesen är att det går att vara både produktiv och njuta. Att vara glad och nöjd för allt man har och samtidigt kunnna anstränga sig för en förbättring. Tesen är att vi kan njuta samtidigt som vi åstakommer något...om det så är i arbetet eller på fritiden. 

Det är svårt att helt fånga allt bra som beskrivs och de personliga exempel som författaren har i alla kapitel men boken är kort sagt väldigt läsvärd. Har du läst den? Vad tyckte du? 

Jag lånade mitt ex på biblioteket som köpte in boken efter mitt önskemål, om ditt bibliotek inte har boken och inte vill köpa in den så finns den på bokus.se (affiliate länk). Om du köper den via länken så stödjer du dessutom mina framtida projekt utan extra kostnad för dig. 

 

 

 

Taggar (blogg): 
24 februari 2017

Fredagsfunderingen - Vad är verklig levnadskonst?

Jag tror att en av våra största styrkor här i livet är att vi har förmågan att uppskatta det mesta, vilket hjälper oss med den dagliga tillfredställelsen men också på vår långsiktiga resa mot frihet . Vi uppskattar en kopp kaffe på trappen i förmiddagssolen likväl som en god champagne på en fin restaurang. Vi uppskattar landsbygden men kan också uppskatta en storstad och allt där emellan. Vi uppskattar en svensk skogssjö likväl som en tropisk strand. 

Det förvånar mig inte direkt att vi i ett överflödssamhälle utvecklar olika ganska nördiga intressen. Det kan vara Öl, Vin, Whiskey, Mat, sport, båtar, resmål etc. vilket inte är fel med det i sig.  Dock om nördigheten går ut över att kunna uppskatta det vanliga och att ta seden dit man kommer så blir det problematiskt. Vissa gånger förväxlas nörden med levnadskonstnären och livsnjutaren men där tror jag att man har helt fel.  Om man bara kan acceptera "öl bryggt på humle odlat av oskulder på en skuggig sluttning och bryggt  förhand av munkar under skottår" så gör man det onödigt svårt för sig. Att istället kunna uppskatta det nördiga när det bjuds men också kunna ta "en stor stark" med en god vän bara för att det är trevligt utan att klaga eller ens fundera på att det är blaskigt är verklig levnadskost.   

Genom att kräva "nördnivå" på allt så gör man också detta till vardag att bara äta och dricka special varor gör festen till vardag. Omvänt tycker jag det är synd för dem som inte kan uppskatta det lilla extra..som inte alls kan uppskatta en god bit mat på restaurang eller ett lite extra gott vin...speciellt om detta beror på att det gör ont i plånboken.  

Att istället kunna skilja på vardag och fest, att kunna njuta av det lilla och det spektakulära och att kunna ta seden dit man kommer och njuta bryggkaffet i fulla drag det är riktig levnadskonst...eller vad säger ni? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar