Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 oktober 2017

På besök i Nordnet Talks..

Inlägget innehåller en reklamlänk till Nordnet. 

I måndags fick jag chansen till ett samtal med Alexander Gustafsson på Nordnet om frihet, enkelhet och investeringar. Många kanske redan har sett det då det publicerades på nordnetbloggen och youtube men om någon har missat det så publicerar jag nedan lite söndagstittning från youtube. 

 

Om du är nyfiken på portföljen som vi pratar om i inlägget så finns den här. 

Alla våra aktieinvesteringar görs via Nordnet med vilka jag också har ett affiliate sammarbeteDet som lockar mig med deras platform är framförallt de låga kostnaderna men även deras innovationskraft som givit oss sharville.se. 

Ha en fortsatt trevlig helg! 

20 februari 2017

Låna 400 000 kr gratis!?

Den låga räntan driver en del konstiga företeleser och det är lätt att låna stora belopp för den som vill. Vi har relativt låga lån men ändå 600 000 kvar på vårt hus. Eftersom vi har så små lån så har vi nästan inga möjligheter att få ränterabatt från banken (konstigt nog för vi borde vara en lågriskkund med under 30% belåning) men så är det. Därför är vår rörliga ränta nära listpris vid senaste betalning 1,65%. Detta innebär en kostnad på 9 900 kronor om året innan ränteavdrag. (600 000 * 1,65% = 9 900).

Eftersom vi även är Private Banking kunder hos Nordnet (affiliate) så har vi möjlighet att låna för 0,99% men då måste vi låna minst 1 000 000 och lånet får högst uppgå till 50% av husets värde (vi köpte för 18 månader sedan för 2 miljoner och sedan dess har vi gjort några förbättringar och marknaden har snarare stärkt än försvagats så det borde inte vara några problem). Det betyder att med Nordnets lån skulle vi få samma räntekostnad (1 000 000 *0,99% = 9 900) men med ett lån som är 400 000 kr högre.  

Dessa skulle vi sedan kunna lägga på ett sparkonto och få 0,5-1% ränta eller ta högre risk och placera på börsen eller hos Lendify (affiliate)? Nu är inte jag någon stor fan av att ta stora risker i sparandet men det som egentligen lockar i detta upplägg är att så snart frun inte längre jobbar så kommer det troligen att vara svårare för oss att få nya lån. Säg om vi skulle vilja bygga ännu en uthyrningsstuga på tomten eller göra något annat intressant projekt som kräver lite kapital. Därför skulle vi troligen ta dessa 400 000 extra vilket med nuvarande räntenivå blir "gratis" och lägga dessa på ett sparkonto med låg säker ränta?

Detta skulle ge oss lite högre flexibilitiet framgent, med rörlig ränta och möjlighet att amortera när som helst kan jag inte se att det finns någon egentlig risk med detta men kanske är det något jag missar? Vad tycker/tror ni? 

Taggar (blogg): 
6 februari 2017

Hjälp Fru Fri att välja bra bolag till sin portfölj!

Tidigare inlägg om Fru Fri´s utmaning hittar du här. 

 

Hej, Fru Fri här med en uppdatering kring min utmaning. 

 

Då har jag påbörjat min resa mot att bli lite mer intresserad av aktier och jag måste säga att det går bra, trots att det har gått så kort tid så är jag positivt inställd och hör och häpna, tror till och med att jag kan börja gilla det. :-)

 

Fick tips här på bloggen att börja lyssna på Unga Aktiesparares podd #Pratapengar, jag har börjat från början och är nu inne på avsnitt nummer 10. Den här podden är riktigt bra för en novis som mig och programledarna Philip och Niklas förklarar på ett bra sätt och de är också roliga att lyssna på.  Eftersom jag har avsnitt #10 (Vägen till första miljonen) färskt i minnet så passar jag på att rekommendera det. Det är ett väldigt bra avsnitt som belyser ekonomiskt oberoende och den frihet det ger.  

 

När det gäller aktierna så har det inte hänt så mycket rent praktiskt, jag har begärt en flytt av mitt IPS innehav från Nordea till Nordnet (affiliate länk) där jag hade en depå sen tidigare som nu ska få komma till användning. Har alltid varit lite skraj förut och tänkt att man måste kunna så mycket om aktier och bolag men om det är något som jag har tagit med mig från #pratapengar så är det att man måste börja testa för att lära sig. Så snart pengarna finns tillgängliga på Nordnet ska jag göra mina första egna aktieköp

 

Baserat på intresse och kunskap tänker jag mig att investera i fem bolag, ett industribolag, ett detaljhandelsbolag, ett energibolag , ett fastighetsbolag och någon IT konsult.

 

Eftersom jag vet att det finns många duktiga, pålästa och aktieintresserada personer som läser bloggen så undrar jag nu vilka tips ni har på bra bolag i ovanstånde brancher? Motivera gärna varför just de bolagen är intressanta! 

24 januari 2017

Uppesittarkväll - nyheter från fru fri, börsfasta och tankar kring månadens investeringar!

Inlägget nedan innehåller affiliate länkar.

Den senaste månaden har varit lite ovanlig för mig. Jag har nämligen valt att helt undvika att titta på börsen på dagarna. Ibland när jag har fått någon fundering kring ett bolag har jag snabbt kollat något nyckeltal eller liknande men då under tiden som börsen var stängd så att jag inte drogs in i bruset. Jag har inte heller tittat på DI´s börsmorgon eller EFN börslunch eller likande. 

Samtidigt har frun börjat bli lite mer intresserad och frågar och bolag och utdelningsaktier med mera. Hon har öppnat depå hos Nordnet och skickat in begäran om överföring av sin IPS för att börja handla lite aktier i utbildningssyfte. 

Bakgrunden till att jag kollat mindre på börsen är att jag känner att börsen kan bli som en drog. Det rör sig och "blippar och bloppar" likt ett flipperspel. Det är nyheter i parti och minut men i själva verket så är det oftast mycket väsen för ingenting för den som är långsiktig och byter aktier ungefär lika sällan som man byter bostad. Min känsla är att om man tittar för mycket på börsen så kan man missa vad som händer i den verkliga världen där bolagen agerar.  Av den anledningen ser ochså portföljen ut precis som tidigare.

Men nu är det uppesittarkväll och dags att föra över nya pengar till depån och börja fundera på vilka bolag det kan vara intressant att fylla på i. Det är dessutom en roliga dag ekonomiskt för att jag kommer få min högsta inkomst någonsin en enskild månad när jag får mitt avgångsvederlag utbetalt så här ett år efter jag slutade. 

Det som ligger närmast till hands för mig är nu att köpa mer i någon eller några av våra investmentbolag Investor, Ratos eller Kinnevik som har för låg vikt i portföjen jämfört med vad som är tänkt som slutpunkt. Jag lutar dock åt att vänta med köp till efter Q4 rapporterna. Eftersom jag redan är ägare så kan jag vara nöjd om rapporterna är starka och kursen går upp men skulle motsatsen vara sant så kan jag vara nöjd med att ha pengar på sidlinjen för att passa på att köpa. Framförallt tror jag att en sänkt utdelning från Ratos (vilket jag räknar med) kan sänka kursen tillfälligt och då skulle jag vara köpare av något 1000 tal aktier ytterligare. Även Kinnevik där VD-byte pågår skulle kunna komma med någon överraskning för att rensa surdegar inför ny VD. Investor rapporterar först av dessa och där förväntar jag mig inte några stora överrasningar men jag klarar av att vänta till 31/1 ändå. 

Om du är sugen på att öppna en depå hos Nordnet för att börja investera i aktier och fonder eller låna ut till andra privatpersoner via Lendify. Använd gärna mina affiate länker så får jag en liten summa för att fortsätta driva den här bloggen och andra projekt..detta utan extra kostnad för dig. Tack för din support!! 

Hur gör ni denna uppesittarkväll? 

10 januari 2017

Portföljen är klar - för nu!

Innan jul skrev jag om att jag ville göra om portföljen så att den tar lite mindre av min tid och samtidigt kanske förbereda den lite bättre för uttagsfasen. Nu är portföljen klar för "nu" vilket innebär att jag inte planerar att titta på den förrän i slutet av januari. Ända undantaget från detta är om jag via annan media får veta att någon större börskrasch (typ kinafrossa, trumpfrossa, brexitfrossa eller liknande inträffar) då jag kommer gå in och använda mina likvider för att öka upp i vissa av mina innehav som fortfarande är underviktade jämfört med min målnivå (framförallt de tre investmentbolagen) 

Lagom till denna månads uppesittarkväll får jag dessutom min största löneutbetalning någonsin då jag får mitt avgångsvederlag från tidigare arbetsgivare så nya likvider in då. En del av dessa ska självlart sättas i arbete. För närvarande är fördelningen 79 % aktier hos Nordnet (affiliate), 4% investeringar i privatlån hos Lendify (affiliate) och 17% likvider fördelat mellan depå hos Nordnet och sparkonto hos SBAB. 

Jag letar även efter en spelare i den här positionen (lampan nedan) för att kompletera "Energilaget". Förnyelsebar energi, gärna med exponering utanför norden, ska vara utdelande...några förslag från er läsare? 

Nu kan ni förhoppningsvis inte räkna med några fler portföljuppdateringar före den 24:e och uppesittarkvällen...Dock kommer bloggen fortsätta att leva och det kommer troligen bli en hel del kring "personligt entreprenörskap" och "att ta sig ur ekorrhjulet". Kommer även en bokutlottning framgent men återkommer om det inom kort:-). Dessutom blir det mer från Fru Fri....

Hur går det för er med portföljerna, några stora förändringar inför det nya året eller samma samma?

Taggar (blogg): 
20 december 2016

Stora förändringar av portföljen står för dörren!

I närtid kommer jag göra en ganska stor omstöpning av vår aktieportfölj för att vara fullt transparent har jag nedan försökt skriva lite om hur jag tänker kring detta och vad som föranleder dessa förändringar. 

Min övertygelse är att det inte finns EN strategi som fungerar för att skapa bra avkastning. Istället tror jag att flera strategier kan fungeras om de anpassas till personen och förutsättningarna. Min tro är också att man har mycket lite att vinna på att spendera tid med det dagliga bruset på börsen utan det är de långsiktiga trenderna som betyder något och dem ser man bättre med lite distans. (Nedan portföljen per 7:e December - 2016)

När jag hade ett reguljärt arbete så var min tid begränsad och därmed höll jag min insats på börsen på en rimlig nivå. Dock sedan jag har blivit fri så har jag fått ett oönskat beteende att lägga på tok för mycket tid med börsen och det dagliga bruset av nyheter. Detta trots att jag egentligen är långsiktig och väldigt sällan gör några affärer baserat på den information som jag sitter och läser eller tar del av på annat sätt. På grund av detta kommer jag göra ganska stora förändringar i portföljen 

 • Kommer sälja av flera mindre innehav då detta bör kunna hjälpa mig att spendera tid med annat. (Har i inget fall ändrat min långsiktiga syn på dessa bolag men det handlar om hur det passar oss just nu)
 • Lägga till Kinnevik i portföljen och därefter kommer  Kinnevik, Investor och Ratos forma basen i portföljen och utgöra cirka 50% tillsammans. 
 • Utöver det skapa 3 lika stora kluster av bolag inom de brancher som jag tror är mest framtidssäkra nämligen Livsmedel, Energi, Boende. Dessa kommer utgöra resterande 50% av portföljen i 9 bolag.  
 • Med dessa 3 + 8-9 = 11-12 bolag i portföljen SLUTA titta på börsen dagligen och istället fokusera mer kraft på att läsa, skriva, utveckla boendet, laga mat, baka kanske föreläsa och/eller podda eller vad som faller mig in. Kort sagt sådant som är roligt och/eller adderar värde. 

Storleken på formerna nedan indikerar storlek på innehav (slutpunkt sommar 2017). Detta är ingen exakt vetenskap utan en indikativ ambition. Utöver denna portfölj så ska vi då ha cirka ett års utgifter i likvida medel hos SBAB och motsvarande drygt 3 månader placerade hos Lendify.  

Ut ur portföljen blir då preliminärt SJR, MQ, Northwest Healthcare REIT, Mekonomen, Tele 2, Millicom, Aktia 

Om du vill följa detta i realtid så rekommenderar jag att du signar upp dig hos Nordnet (affiliate länk)och följer via Shareville  men i efterhand kommer jag kommentera vad som händer i portföljen här på bloggen. Tanken är att den nya portföljen ska ta form under de kommande 2-4 veckorna. 

Är du nöjd med din portfölj eller planerar du några större förändringar framöver? 

Taggar (blogg): 
19 december 2016

Nordnet och Lendify!

Baserat på att jag själv använder både Nordnet och Lendify så har jag inlett samarbeten med dem. Om du använder någon av länkarna nedan för att starta ett konto hos någon av dem så får jag en lite summa för detta. 

Nordnet - Jag använder mig av Nordnet för alla mina investeringar. Det jag uppskattar är först och främst de låga kostnaderna, den stabila plattformen samt Nordnets innovativa känsla där jag tycker att shareville är en av de bästa delarna men även poddarna (Sparpodden, Feminvest och FillorKill) är roliga att lyssna på. 

Lendify - Verkar inom branchen peer-to-peer lending. Det vill säga man kopplar samman långivare och låntagare och ersätter på så sätt banken.  Jag använder Lendify föra att få avkastning på ett alternativt sätt utanför börsen (Läs gärna mer om mina äventyr hos Ledify här) Gillar att de tillsammans med ett antal andra aktörer utmanar storbankernas dominans. 

Taggar (blogg): 
21 november 2016

Sparsamma investeringar - en nybörjarguide!

(Jag har ett samarbete med Nordnet och nedan finns en affiliate länk, jag har varit kund hos Nordnet i över 10 år och alltid varit nöjd med deras tjänster varför vi inlett detta samarbete)

För den som möjlighen har missat det så är det här en spar-/snålblogg och inte i huvudsak en "aktieblogg". Min övertygelse är att vägen till ekonomiskt frihet och att kunna styra sitt liv för de allra flesta går genom sparsamhet och effektiv användning av resurser. 

En angenäm bieffekt av att vara mindre ineffektiv än medelsvensson är ju dock att man får en massa pengar över och dessa pengar bör investeras och det finns ingen anledning att betala för mycket för dessa investeringar.  

Om du är ointresserad av börsen så kan jag inte annat än rekommendera dig att köpa fonder med låga (eller inga) avgifter och att köpa löpande över tid.

 • Huvudsaken är att hålla sig borta från Storbankernas fonder som tar betalt för aktiv förvaltning men i realiteten är indexkramare
 • Det kan finnas kapital (tillexempel bundet i kollektivavtalad tjänstepension) som inte går att flytta ifrån storbanken men då går det ändå att hitta deras "bästa" vilket oftast betyder billigaste fonder. Dessa har vanligen en avgift på 0,2-0,4%. Det är inte gratis men fullt acceptabelt. 
 • För övrigt kaptal eller nytt sparande så starta en depå hus en nätmäklare. Både Nordnet och konkurrenten Avanza har fonder som är helt avgiftsfria. Billigare än så kan det inte bli! Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en depå så använd gärna denna länk

 

Om du är intresserada av att lära dig lite mer om börsen så finns ju allid möjligheten att bygga en egen portfölj av aktier. 

 • Med nuvarande avgifter så är det inte särskilt avskräckande Om du är nybörjare och har mindre kapital än 80 000 kr kan du handla helt gratis! Billigare än så kan det inte bli! För oss med lite större kapital så börjar prislistan för aktieaffärer på 1 kr... Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en portfölj så använd gärna denna affiliate länk
 • När du får ett lite större kapital och transaktionerna börjar ha en kostnad kan det vara värt att tänka efter lite kring sina affärer. Varje gång man köper och säljer uppstår en kostnad så håll antalet affärer till ett minimum. För egen del brukar det röra sig om 1-2 affärer i månaden.
 • Var uppmärksam på courtageklasser och välj den som passar dig. Nordnet har mycket transparent information kring vid vilka belopp som de olika klasserna är mest lämpliga...kolla uppmärksamt. Man kan byta en gång i månaden så det är värt att fundera över om det är något annat på gång under den närmaste 30 dagars perioden innan man ändrar sitt val. 

Om du inte har några sparade pengar så kan det vara en bra ide att skapa en buffert. Vad som är en lagom buffert beror på vilka kostnader man har men låt säga en eller ett par månaders utgifter kan vara en lagom start. Dock när man börjar få riktigt bra koll på ekonomin behövs ingen separat buffert men väl lite pengar som inte ligger på börsen. För egen del har jag valt att större delen av dessa pengar på ett sparkonto hos SBAB där jag förnärvarande får 0,7% ränta. Räntan är dock inte hvudsaken utan att jag har tillgång till pengarna smidigt med inloggning via bankID, fria överföringar och bankgaranti. Lite ränta är ju trevligt men huvudsaken med dessa pengar är att det är tillgängliga. Har även placerat en del pengar hos Lendify som är en mer riskfylld placering än bankonto med insättningsgaranti men där konstruktionen med annuitetslån gör att jag får ett kassaflöde månadsvis samt en risk som är okorrelerad med börsen.

Det går att optimera dessa val i oändlighet men i slutändan är det bara tre saker som är viktiga.

 1. Sänk dina kostnader (långt) under inkomsterna så att du kan komma igång med ett sparande.
 2. Det bästa tillfället att starta ett sparande var för 10 år sedan...den näst bästa är idag...kom igång..starta en depå...för över din första 1 000 lapp.  
 3. Gör rimliga investeringar med rimliga avgifter...låt inte prefektionsförlamning hindra dig från att komma igång.  

Vad tycker du? Vad är det som avskräcker dig från att börja? 

Taggar (blogg): 
11 november 2016

Fredagsfunderingen - Ska en sparblogg vara helt fri från marknadsföring?

Syftet med den här bloggen är att "sälja" budskapet att man inte ska försöka köpa sig lycka. Att lyckan kommer från friheten och att den som är verkligt rik är den som har små önskningar. Samtidigt drivs jag av att uppnå mål och ett sätt att mäta dessa är genom inkomst och/eller antal besökare och läsare här på bloggen. Att fler läser och kommenterar och att bloggen därmed ger lite mer inkomster gör det roligare att fortsätta och möjliggör kanske i längden att jag kan komma ut och föreläsa, prata om sparande och påverka samhället något lite i en possitiv riktning. 

Det är ingen hemlighet att jag får lite betalt för att skriva den här bloggen av tradevenue som ju har intresse av att driva trafik till sin blogg där man sedan kan öka intresset för olika bolag som möjliga investeringar. På senare tid har jag även startat ett samarbete i Lendify där jag också har investerat pengar samt har ett sammarbete med Nordnet där vi  alltid har haft våra investsterade pengar ett företag som vi är mycket nöjda med...så varför inte rekomendera det till andra. Detta är saker som jag skulle prata om här på bloggen ändå eftersom det gäller mitt sparande och investeringar.

Jag har även lagt till en flik längst upp på sidan FFF Rekommenderar där jag tipsar om några företag som jag använder mig av och tycker har en bra "pris prestanda" på sina produkter och/eller säljer produkter som i sig är positiva för möjligheten att spara pengar (till exempel cyklar och tillbehör). Jag är dock ingen bra säljare av detta och istället för att ge den normala säljpitchen som hörs på andra bloggar och poddar så är min instruktion istället "för guds skull köp ingenting"...men om du har något litet absolut behov...så kolla på dessa företag och se om det finns nått billigt. Att jag är en dålig säljare (eller att jag har väldigt bra läsare som verkligen förstår sparande) visar sig också i att väldigt få klickar på dessa länkar...och ännu färre köper något. 

Personligen har jag inget emot att bloggar/poddar tipsar och tjänster och produkter som passar på bloggen/podden. Däremot när börspodden är sponsrade av en kasinosite eller när ett poddavsnitt inriktat på sparande sponsras av den mest bränsleslukande pick-up modellen på marknaden så blir det lite skevt. 

Vad tycker ni? Kan en sparblogg sälja något eller bör den vara helt fri från marknadsföring? Är det någon skillnad på att marknadsföra investeringar och att marknadsföra produkter?

7 november 2016

Portföljuppdatering - mycket brus och lite rörelse!

(Jag har ett samarbete med Nordnet och nedan finns en affiliate länk, jag har varit kund hos Nordnet i över 10 år och alltid varit nöjd med deras tjänster varför vi inlett detta samarbete.)

Den senaste tiden har det kommit en hel del bolagsrapporter och det betyder att det blir lite större rörelser på börsen. Den här rapport perioden tycker jag att det varit lite mer nervöst och små besvikelser gör att aktier går ner kraftigt och små positiva överaskningar gör istället att det rusar upp. Detta gör sammantaget att min portfölj som är relativt väl diversifierad rör sig sidledes. Jag har även fått lite hjälp av den svenska valutan som förtillfället är svag vilket har höjt värdet (i svenska kronor) på mina Amerikanska, Kanadensiska, Norska och Finska innehav. (Vissa pratar om valutarisk...jag skulle vilja kalla det valutamöjlighet:-)

Månadens aktieköp blev i Kopparbergs och Millicom som gått relativt dåligt den senaste månaden. Min syn på bolagen långsiktigt har inte alls förändrats och därför är det ju lite rea så värt att öka lite. 

Med aktiehandel precis som med allt annat så är jag kostnadsmedveten och av den anledingen gör jag relativt få affärer och därför väljer jag Nordnet för dessa. De har en stabil platform som jag alltid varit mycket nöjd. Kundservicen har varit bra när jag varit i kontakt med dem och jag gillar dessutom deras tjänst "Shareville" där man kan följa andras verkliga portföljer i realtid (följ gärna våra portföljer där). Om du är nybörjare och har mindre kapital än 80 000 kr kan du handla helt gratis! Billigare än så kan det inte bli! För oss med lite större kapital så börjar prislistan för aktieaffärer på 1 kr... Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en portfölj så använd gärna denna affiliate länk.

Hur går det för era portföljer just nu? Har ni märkt av svallvågorna någonting eller är det segling i medvind?

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar