Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 mars 2017

Fredagsfunderingen - Har du en normal lön?

För någon vecka sedan fick jag en kommentar från en läsare som var mycket positiv till bloggens innehåll men funderade över min använding av ordet normal/vanlig lön om min och fruns inkomster. Frågan kom från ett perspektiv av att både denna och andra ekonomibloggar skrivs av personer som tjänar (i mitt fall har tjänat) långt över snittet varför man kanske då inte kan prata om en normal lön.

Detta fick mig att fundera kring några olika begrepp och belopp. Den taxerade medelinkomsten i Sverige är cirka 20 000 kr (taxerat) och för personer i arbetsför ålder så är denna snarare 22 000 kr och för personer mitt i livet (30-50) där inkomsterna är som högst så ligger snittet på cirka 25 000 kr. I detta ingår personer som är arbetslösa,studenter, föräldralediga, sjuka, förtidspensionärer etc. Jag hittade inte någon exakt uppgift på detta men tror att dessa utgör cirka 20% totalt av befolkningen mellan 20 och 64 och i så fall så borde det innebära att snittet för dem som är anställda är någonstan mellan 25 000 och 30 000 vilket rimmar ganska väl med min uppfattning om vad personer i "vanliga" yrken så som sjuksköterskor, industriarbetare, lärare etc tjänar. Det finns okvalifiserade yrken där man tjänar mindre (främst restaurang och olika enklare serviceyrken som inte kräver utbildning) och många stora brancher så som IT där medellönen är högre. Detta är medelöner men är det detsamma som normala löner. 

När det gäller normala löner så skulle jag nog vilja sträcka ut spannet lite grann, det finns ganska stora grupper som tjänar både 40 och 50 000 kr i månaden och de är "vanliga" anställda som får månadslön. Dessa löner är ganska mycket över snittet men jag skulle fortfarande kalla dem för vanliga. I 40 års åldern har över över 20% av befolkningen en taxerad inkomst på över 40 000 i månaden. Över denna nivå så avtar lönerna kraftigt och det är bara 5% av befolkninen som tjänar över 55 000 kr. Värt att notera här är att vid cirka 40 000 kr i månaden går gränsen för statlig skatt så det kan finnas ett incitament för personer med högre inkomster att löneväxla och/eller i den mån de är egna företagare behålla pengar i företaget. Därför tror jag att det finns flera som skulle kunna ta ut mer men som anpassar sig till skattesystemet i detta avseende. 

För egen del när jag pratar om "normal lön" så tänker jag mig en nivå på mellan 25 -50 000 kr vilket är där de flesta heltidsarbetande svenskar befinner sig. Det är också niver där man genom medvetet arbete lite grann kan välja på vilken nivå man vill ligga beroende på utbildingsval och arbetsinsats. Med det inte sagt att hög lön är något mål i sig och inte minst den här bloggen bevisar att det är möjligt att leva gott på lite och jag rekomenderar alla att hitta en försörjning som matchar hur de vill leva sina liv snarare än med fokus på en viss inkomstnivå. 

Vad tänker ni om lön? Vad tjänar du själv och tycker du att det är normalt? 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar