Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 maj 2017

Fredagsfunderingen - världens farligaste ord!?

Detta är på sätt och vis en favorit i repris då jag pratat om det här ordet tidigare men jag väljer att återkomma till det då sjukan inte verkar gå över. Ordet är "bara" och används med fördel i sammanhanget .."men det kostar bara x kr till", eller "jag använder bara lite extra". 

Detta är speciellt tydligt med mat och förbrukningsvaror där man lätt tänker att filmjölken för 13 kronor "bara" kostar lite mer än den för 10 kr. Eller toalettpappret som kostar 34 kronor kilot "bara" kostar lite mer än den som kostar 22 kr kilot. 

Andra exempel på det kostar "bara" är olika typer av streaming tjänster för filmer, musik, böcker med mera som utgör bra värde för pengarna men inte om man har flera paralellt och använder dem lite. Även de där extra onödiga milen i bil som tillkommer när man inte tänker efter och den där lite dyrare rätten på restaurang som inte är bättre eller godare faller under kategorin "bara. 

Mitt argument här är inte att man alltid ska välja det billigaste, mitt argument är att om man väljer något som är dyrare så ska detta komma med någon form av mervärde. En filmjölk från den lokala bonden eller ett toapapper av en kvalitet som medför att man inte torkar sig med handen kan ju vara väl värt några extra kronor. Poängen är att det är inte är "bara" utan en medvetet val att lägga en extra summa på en produkt som är bättre ur någon för köparen viktig synvinkel. 

Som ett litet räkneexempel så kan vi använda filmjölken ovan. Den är "bara" 30% dyrare än motsvarande billigare produkt. Om du gör denna typ av val genomgående på butiken så kommer din matkostnad att öka med 30%. Men eftersom du använt "bara" argumentationen så kommer du inte att uppfatta att det du äter har något mervärde vilket motsvarar det extra priset. Känslan blir att du bara spenderar på livets nödtorft medan budgeten för mat är hög. 

Av denna anledning skulle jag vilja motivera "bara" till världens farligaste ord, vad har du för förslag?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar