Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1411
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 december 2016

Lendify - Skulle nog ha valt Autoinvest.....

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Det kan säkert verka som att en person som jag som är fri att disponera det mesta av sin tid skulle ha all tid i världen för att kolla börsen och övriga investeringar och det skulle kanske vara sant om detta var mitt enda intresse men så är inte fallet. Dessutom har vi 3 små barn som kräver en del och min ambition är att även sköta den absoluta majoriteten av hushållet nu när frun i knappt 200-dagar till är familjeförsörjare. (Sen hoppas jag att vi ska bli jämstälda igen:-). Å sen finns det finns så vansinningt mycket annat jag vill hinna med!! 

Som jag sa om i mitt senaste inlägg om Lendify så har en oväntad sak hänt med mina investeringar och det är att förvånansvärt många  låntagare betalar tillbaka sina lån i sin helhet redan efter en kort tid (någon månad). Detta har fortsatt denna månad med ett till lån som betalats tillbaka (vilket innebär att 3 av de 6 ursprungliga lånen nu betalats tillbaka i sin helhet). Om jag vill vara fullinvesterad behöver jag därför hela tiden själv söka nya lån att investera i. Funderar därför på om jag borde ha valt autoinvest istället? För närvarande ser portföljen ut som följer dessutom ligger två lån i väntan om att fulltecknas. Jag har valt att öka löptiderna något i de nya lånen för att se om det bidrar till att omsättningen blir lägre. 

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har ni valt Autoinveste eller manuell investering?

Taggar (blogg): 
7 december 2016

Oväntade utfall i Lendify-experimentet..

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify.  

Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. 

Tiden går verkligen snabbt! Nu har det gått två månadskiften sedan jag påbörjade det här experimentet. Läs alla tidigare inlägg här vid om intresse finns

Min huvudsakliga oro när detta började var förstås att låntagarna inte skulle betala tillbaka men så här långt har problemet som jag har upplevt varit precis det omvända. Eftersom detta är lån med rörlig ränta så går de också när som helst att lösa i förtid och flera låntagare har valt att göra detta. Det innebär att jag båda det första två månaderna har varit tvungen att hitta nya placeringsmöjligheter vilket ju är en liten uppgift. Personligen tycker jag att det här är rätt kul men om man vill ha ett bekvämt sparande så antar jag att den automatiska placeringsalternativet av detta och andra skäl är att föredra. 

Lendify fortsätter samtidigt att förbättra sin plattform och dessa grafer uppskattar jag mycket för att få översikt över placeringarna. 

Uppskattar också att man nu får en översikt över vilka betalniningar man har att förvänta sig månadsvis istället för som tidigare behöva gå in på varje lån. 

Generellt tycker jag utvecklingstakten på Lendify´s plattform är imponerande. Allt var inte perfekt från början men när man ser en ständig förbättring blir man lite gladare för varje dag som går.  Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har du redan lånat ut via dem eller funderar du på det? Om inte vad är det som håller dig borta? 

Taggar (blogg): 
28 november 2016

Lendify - Några vanliga frågeställningar!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Sedan jag började köra mitt Lendifyexperiment så har jag fått en del frågor kring olika styrkor och svagheter för upplägget. Svaren nedan kommer inte från Lendify utan är min helt egna tolkning av hur det fungerar så påpeka gärna om något är felaktigt eller bör förtydligas. 
 

  • Det är jobbigt att ha vissa investeringar på en annan platform! - Många tycker att det är omständigt att dessa investeringar måste göras på en annan platform och det kan jag hålla med om. Å andra sidan så lyckas Lendify hålla lägre kostnader för sin tjänst genom att inte iklä sig ett skal där de behöver betala andra för distribution. De har också byggt en stabil och lättfattlig plattform för investeringarna och med bankid inloggning så det är relativt smidigt. Jag tror ändå att i förlängningen så skulle man nå fler potentiella långivare om detta var integrerat i till exempel Nordnet och/eller Avanzas platform.
  • Kan man lösa (sälja) lån i förtid? - Det är svårare att fylla lån med lång löptid vilket är lätt att förstå och vad jag förstod på eventet i oktober så tittar Lendify på möjligheterna för en andrahandsmarknad men det finns inte idag. Det är svårt att veta vad som händer om ett par år och på 10 år kan mycket förändras. När man binder pengar på lång sikt på ett sparkonto så finns vanligen en förutbestämd straffavgift för tidiga uttag men dessa är ändå möjliga. För närvarande är det inte möjligt att komma ur en investering i förtid. 
  • Hur fugerar lånet, betalas det tillbaka i sin helhet efter låneperioden? - Många förstår inte att detta är ett annuitetslån (det vill säga det betalas tillbaka med samma belopp månadsvis under hela löptiden, mer ränta i början..mer amortering i slutet). Detta motverkar delvis "inlåsningseffekten" eftersom lånet betalas tillbaka löpande och skapar ett kassaflöde månadsvis vilket kan återinvesteras eller användas till annat. 
  • Vad händer om inflationen återkommer? - lånen har rörlig ränta och om inflationen kommer upp så höjer riksbanken styrräntan vilket i sin tur påverkar utlåningräntan och avkastningen på investeringen. 
  • Har inte Svenskarna för mycket lån? Är det etiskt korrekt att låna ut pengar? - Det stämmer att svenskarna är hårt belånade och det finns säkert personer som inte ska låna alls...skulle de följa råden på den här bloggen skulle det nog finnas färre kunder. Samtidigt finns det en marknad för blankolån och här får låntagaren möjlighet att låna förmånligare samtidigt som andra personer får möjlighet att investera sina pengar och få del i den avkastning som annars skulle ha tillfallit banker och finansinstitut. Ökad konkurrens på det här bankområdet är sannolikt bra för kunderna i längden. 
  • Är det inte osäkert med ett nytt tillgångsslag? Lån är alltid behäftade med viss risk.  Blankolån är dock inte ett nytt tillgångsslag det är möjligheten för privatpersoner att investera direkt i dem som är ny. 
  • Risken är svårbedömd, tänk om Lendify går i konkurs? - Lånen delas in i riskklasser och man får även veta via platformen vad lånen ska användas till. Lendify har tillstånd från finansinspektionen som betalninsinstitut vilket innebär att deras processer är granskade. Man tog även in mer kapital i sommras och jag utgår ifrån att de nya investerarna har tittat på vad de investerar i. Detta är ingen garanti mot konkurs men borde vara en viss garanti mot oegentligheter eller felaktig bokföring. Om det värsta skulle hända och Lendify går i konkurs så finns forfarande lånedokumentationen kvar och avtalet är fortfarande giltigt. Lendify har nu också säkrat ett avtal med Lindorff som kliver in och tar över om det värsta skulle hända. 

 

Sammantaget tycker jag att Lendify är intressant och därför var jag beredd att investera 5% av vårt eget kapital. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Detta var de frågor och funderingar som jag har fått hittills, vad mer undrar ni kring Lendify, peer-to-peer lending eller mitt experiment?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar