Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 oktober 2017

Läsarfråga - vad skulle ni göra om ni en massa mer pengar?

Förra veckan fick jag frågan från läsaren Emil kring vad vi skulle göra om vi fick betydligt mer pengar än vad vi har idag (se bild)

Svaret har jag givit vid några tidigare tillfällen i olika kommentarer men tänkte att det kanske var värt ett eget inlägg svaret är ganska enkelt egentligen. Oavsett hur mycket pengar som vi skulle få så skulle vi inte ändra vårt vardagsliv på något vis alls. Vi har allt vi behöver och lite till och det är aldrig pengar som sätter gränsen för vad vi gör. Dock är det klart att vi inte skulle tacka nej till mer pengar för det ger större möjligheter. Enkelt kunna dela in detta i två kategorier: 

 1. Lite mer pengar - skulle vi få lite mer pengar säg upp till ett par miljoner skulle nog i stort sett inget förändras över huvud taget. Möjligen skulle vi betala av det sista på huset men generellt så känner jag att det bara skulle bli lite mer säkerhetsmarginal på vår nuvarande kalkyl som fria. Över tid skulle dock troligen ett lite större kapital nu leda till ett betydligt större överskott om några år då vi ju egentligen inte behöver pengarna och så kommer vi kanske ändå in bakvägen på kategori två nedan nämligen...
 2. Mycket mer pengar - om vi skulle få jättemycket mer pengar mer än några miljoner eller till och med upp åt 10. 10 eller 1000-tals miljoner så skulle vi vara stabilt inne i den kategori som jag i måndagens inlägg kallade för överflöd och då skulle vi börja titta på hur vi på bästa sätt kan återföra dessa pengar till samhället för att komma andra till gagn.
 • Troligen skulle det vara en kombination av investeringar i lokalsamhället där vi bor, kanske några stipendier. Tänker också att det skulle gå att experimentera med lite mini-boenden med låga hyror för ungdomar, äldre och studenter något som jag tycker saknas. Detta är något jag skulle vilja göra idag om jag bara hade kompentensen/intresset att lära mig...men hade vi mer pengar så skulle jag ju kunna kombinera våra pengar  med någon annans kompetens för att bygga. Kanske inrätta någon form av investeringsfond för lokala företagare som kan tillföra samhället någonting, i grunden utan avkastningskrav men om det sedan går med vinst kan det återinvesteras i andra projekt. Någon form av stiftelse.  
 • Skulle också vilja göra något i andra fattigare länder. Troligen  i Mexiko där min fru har familjeanknytning och där vi skulle kunna bidra och samtidigt besöka dom vi hjälper och se vad som behövs och vilken nytta vi eventuellt kan göra. Jag tror ganska starkt på marknadsekonomi i lite skala och tänker mig kanske framförallt att stödja lokala entreprenörer utan villkor på avkastning men där en eventuell avkastning skulle kunna inveseras i nästa projekt. Sen tror jag på utbildning (i vidare bemärkelse än bara förläsning/klassrum/skola) och skulle gärna på olika sätt vilja bidra till större lärande. Etablera bibliotek, ge tillgång till onlineresurser eller föreläsningar för dem som inte har råd eller stipendier till duktiga elever som kommer från fattiga familjer. Det gemensamma är att jag tror att det är kraftfullt att kombinera eget driv med en liten hjälp på vägen snarare än att bara förutsättningslöst dela ut bidrag. 

 

Det är kul ibland och tänka den här typen av tankar och jag måste verkligen tacka Emil för frågan. Som ni ser är det tråkiga korta svaret att om vi fick mer pengar så skulle vi inte göra något annorlunda. Det lite längre svaret är  att vi skulle försöka se om dessa pengar skulle kunna hjälpa andra. Personligen tror jag att vi i framtiden kommer att hamna i någon typ av ekonomiskt överflöd och då så kommer säkert någon del av detta ovan att förverkligas även om vi inte vinner på lotteri eller ärver någon okänd rik släkting. 

Vad skulle du/ni göra om ni hade lite eller mycket mer pengar?

Jag skulle också uppskatta om ni vill skicka fler frågor för det här är roligt och förhoppningsvis givande även för er som läser. Frågor kan lämnas i kommentarer på bloggen via twitter @farbrorfri eller på mail frivid42@outlook.com. 

Taggar (blogg): 
15 juni 2017

Mer pengar möjliggör bara större dåliga beslut...

I boken "Everyting that remains" av The Minimalists (Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemos) finns det ett avsnitt som pratar om pengar och hur inställningen till pengar förändras när man förenklar livet. Samma Minimalister har vid flera tillfällen pratat om pengar i sina podcasts och något som har fastnat hos mig är hur de menar att för den som tar dåliga beslut i sitt liv så ger mer pengar bara möjligheten att ta större dåliga beslut med andra ord gräva gropen djupare

Detta är kanske anledningen till att så många lotterivinnare slutar ännu fattigare och i en värre situation än före vinsten. Generellt är det ett dåligt beslut att spela (framförallt om man har dåligt med pengar) och när man sedan vinner så belönas detta dåliga beteende. 

Det samma gäller den unga duktiga personen som kommer ut från skolan och får ett jobb. Drar på sig lite för höga kostnader i form av boende, bil etc men räddas av att vara så duktig och snabbt kunna få lite högre lön och kanske ta några steg i karriären. När penningströmmen då blir större så finns utrymme att göra ännu större beslut vilka inte sällan leder till högre kostnader och högre skuldsättning vilket om samma person fortsätter att vara duktig räddas upp av att inkomsten återigen stigen när jobbet blir en karriär med större och större ansvar. 

Inget ont om att vara duktig och att utvecklas på jobbet, det är berömvärt utan problemet är att inte ha en plan för livet. Att inte veta var man vill komma och att efter kanske 10-15-20 eller 25 år i arbetslivet inte ha någon frihet att välja om man vill fortsätta eller slå in på en annan bana. Att ständigt höja konsumtionsribban och sedan försöka ta sig över med ständigt ökande inkomster är själva definitionen av ett ekorrhjul. Hjulet snurrar snabbare och snabbare drivet av pengar men utom din kontroll. Slutar du springa eller försöker hoppa av så skadar du dig troligen. 

Att istället börja med att fundera på hur man vill att livet ska se ut och därefter kavla upp ärmarna och jobba hårt under en tid är helt annorlunda. Då springer du helt plötsligt på en skogsstig med varierande terräng med flera olika vägar att välja på och även om du väljer att tidvis springa på i snabb takt så kan du när som helst sakta ner, vända om eller svänga av utan att du skadar dig. 

Vad tänker ni kring detta? Är mer pengar någonsin lösningan i ett trasigt system? 

Taggar (blogg): 
9 mars 2017

Vetefan om barnen ska få spela hockey?

Ni som följer bloggen vet att vi i famljen fri försöker vara ganska aktiva med skidor, skridskor, cykel mm. Samtidigt vet ni att vi är sparsamma och därför har jag vid några tillfällen fått frågan "men om barnen vill spela hockey då" och jag utgår ifrån att frågan syftar i huvudsak på att det är en sport som anses vara rätt dyr att utöva.

Det finns några anledningar till att jag INTE tycker hockey är den sport som är bäst för barnen och jag ska försöka förklara (det har väldigt lite med pengar att göra...!):

 • För det första så tyckar vi att fysiskt aktivitet inte i förstahand ska vara relaterat till organiserad idrott och tävling eftersom det egentligen är det mest narturliga i världen att förflytta sig sjäv med muskelkraft. Därför är det ju på sitt sätt en ganska knasig fråga om barnen ska få spela hockey, de gör det ju redan idag som spontanidrott på skolans rink och i kvarteret. Däremot är det ju frågan om det behöver göras i organiserad form?
 • Vår andra fundering är att hockey som idrott är något som är väldigt svårt att utöva självständigt. Barnen kan inte ens bära sin egen utrustning och ska skjutsas till träningar och matcher långt upp i tonåren. Detta är självklart negativt för oss föräldrar som behöver utstå detta men lika negativt tycker jag att det är för barnen. Jag vill att mina barn ska bli självständiga. Om dem utövar andra sporter som fotboll, innebandy, tennis, basket, baseball eller dylikt så kan de ta sin egen utrustning i ryggsäcken och cykla till träningar redan när det är 8-10 år. 

 

Jag bör nog tilllägga  att vi på intet sätt kommer hindra barnen från att utöva tillexempel hockey om de verkligen vill. Pengarna är inte ett problem i detta fall annat än att vi prioriterar om lite. Däremot kommer vi på intet sätt försöka leda in dem i detta utan kommer istället att göra vad vi kan för att göra dem entusiastiska över andra idrotter som vi tycker har flera positiva aspekter.

Hur tänker ni kring barn och idrott och andra aktiviteter?  

Taggar (blogg): 
11 november 2016

Fredagsfunderingen - Ska en sparblogg vara helt fri från marknadsföring?

Syftet med den här bloggen är att "sälja" budskapet att man inte ska försöka köpa sig lycka. Att lyckan kommer från friheten och att den som är verkligt rik är den som har små önskningar. Samtidigt drivs jag av att uppnå mål och ett sätt att mäta dessa är genom inkomst och/eller antal besökare och läsare här på bloggen. Att fler läser och kommenterar och att bloggen därmed ger lite mer inkomster gör det roligare att fortsätta och möjliggör kanske i längden att jag kan komma ut och föreläsa, prata om sparande och påverka samhället något lite i en possitiv riktning. 

Det är ingen hemlighet att jag får lite betalt för att skriva den här bloggen av tradevenue som ju har intresse av att driva trafik till sin blogg där man sedan kan öka intresset för olika bolag som möjliga investeringar. På senare tid har jag även startat ett samarbete i Lendify där jag också har investerat pengar samt har ett sammarbete med Nordnet där vi  alltid har haft våra investsterade pengar ett företag som vi är mycket nöjda med...så varför inte rekomendera det till andra. Detta är saker som jag skulle prata om här på bloggen ändå eftersom det gäller mitt sparande och investeringar.

Jag har även lagt till en flik längst upp på sidan FFF Rekommenderar där jag tipsar om några företag som jag använder mig av och tycker har en bra "pris prestanda" på sina produkter och/eller säljer produkter som i sig är positiva för möjligheten att spara pengar (till exempel cyklar och tillbehör). Jag är dock ingen bra säljare av detta och istället för att ge den normala säljpitchen som hörs på andra bloggar och poddar så är min instruktion istället "för guds skull köp ingenting"...men om du har något litet absolut behov...så kolla på dessa företag och se om det finns nått billigt. Att jag är en dålig säljare (eller att jag har väldigt bra läsare som verkligen förstår sparande) visar sig också i att väldigt få klickar på dessa länkar...och ännu färre köper något. 

Personligen har jag inget emot att bloggar/poddar tipsar och tjänster och produkter som passar på bloggen/podden. Däremot när börspodden är sponsrade av en kasinosite eller när ett poddavsnitt inriktat på sparande sponsras av den mest bränsleslukande pick-up modellen på marknaden så blir det lite skevt. 

Vad tycker ni? Kan en sparblogg sälja något eller bör den vara helt fri från marknadsföring? Är det någon skillnad på att marknadsföra investeringar och att marknadsföra produkter?

12 oktober 2016

Gyllene bojor är också bojor!

Under en tid har jag funderat på detta inlägg kring priviligier och hur dessa kan fungera som hinder för frihet. Jag började fundera på detta under sommaren publicerade Vägen till frihet ett inlägg om nya tankar kring deras frihetsplan som tidigare handlat om att helt sluta jobba och flytta till ett annat land där de nu istället funderar på att vara långlediga från jobbet men fortsätta jobba. Den planen fick mothugg från bloggaren Onkel Tom som väljer en annan väg att säga upp sig och testa livet på landet om ett år. Onkel Tom kommenterade hos vägen till frihet och skrev även ett eget inlägg i frågan

Personligen tror jag att det är lika svårt att vara "halvfri" som det är att vara "halvgravid" men det är inte det jag tänkte skriva om idag utan istället tänkte jag skriva om begreppet "Golden Handcuffs" på svenska gyllende handbojor. Detta är ett begrepp som används mer i amerikansk-engelska. Det handlar om personer ofta i ledande positionener på företag som sitter fast på grund av sina höga inkomster, optionsprogram, pensionsavtal etc som är utformade på ett sådant sätt att de är "rika" så länge de stannar men blir "fattiga" om de lämnar. Om man parallelt med detta har byggt upp en högkostnadslivsstil så har man dragit åt handbojorna ännu hårdare helt på eget initiativ. 

Problemet med gyllene handkbojor (jämfört med deras fysiska motsvarighet) är att de är rätt bekväma och att de till stor del är osynliga. Säg att ditt jobb är OK men inte mer...men du får väldigt bra betalt för att göra det..är det lättare eller svårare att gå vidare. Egentligen borde det vara lättare för en höginkomsttagare har förstås satt undan massa pengar...eller det har ju de flesta inte. Den som har satt undan pengar kanske är rätt förtjust i pengarna i sig...och "glömmer bort" vad syftet med pengarn är..nämligen frihet att göra det man vill. 

En svår situation med överbelåning och låga inkomster är självklart värre men samtidigt är situationen tydlig och i den mån personen som drabbas har möjlighet att ta sig ur den så kommer de flesta göra så gott de kan. Den omvända situationen att sitta fast i en priviligierad situation är egentligen mycket bättre men det kan faktiskt bli ett minst lika svårt om inte svårare fängelse att ta sig ur. 

OK men vad är din poäng...jo min poäng är att om syftet med pengar är frihet att göra det man vill så ska man vara uppmärksam så att man inte ovetande sitter i gyllene handbojor vilka hindrar en från att förverkliga drömmar som är långt mycket större än värdet på handbojorna Jag har själv nyligen lämnat ett välbetalt jobb med hög fast lön och möjlighet till rörlig lön beroende på arbetsinsats och företagets resultat...Jag ska inte påstå att det var ett helt självklart beslut..utan det krävde en del funderingar för att konstatera att friheten ändå är värd mer än alla pengar i världen. 

Hur ser ni andra på detta? Har ni någonsin känt att ni sitter fast i ett gyllene läge? Har ni sett andra som visar på detta beteende? 

Taggar (blogg): 
23 maj 2016

Bättre betalt = incitament för att jobba mindre?

I vårt konsumistiska samhälle utgår vi ifrån att om folk får mer pengar kommer de vilja jobba mer, men jag tänker helt tvärt om. Sedan vi började vår resa mot ekonomisk frihet på alvar för 5 år sedan så har vi lärt oss att leva på betydligt mindre pengar samtidigt som vi har fått högre inkomster. Detta gör att det idag blir betydligt mer pengar över varje månad. Samtidigt har jag så länge jag var anställd alltid varit mån om att göra ett bra jobb (även om jag inte levde för eller på jobbet) och det lönade sig i det att jag fick nya spännande uppgifter och även högre lön och lite extra rörlig lön då och då. Frun har gjort en likande resa där hon tillfälligtvis tog en lönesänkning när hon bytte arbetsgivare men genom att jobba på bra så fick hon snart ett erbjudande om att byta igen och då med en lön högre än tidigare. Allt detta gör att vi från att ha planerat att sluta jobba 2018 (för mig) och 2022 för frun nu är i en position att jag redan har slutat och just nu lutar vår prognos mot att frun ska kunna sluta redan nästa år.  

Men vänta nu borde inte mer pengar göra att vi vill jobba mer? Att min lön på några år gick upp med  35% och att min möjlighet till rörlig lön gick upp från 10% av årslönen till 20%. Att frun fick 35% högre lön när hon bytte arbetsgivare? Borde inte det ha gjort att vi ville jobba mer och längre enligt gängse accepterad praxis? Jo kanske det men vi värderar vår tid och vår frihet högre...och dessutom saknar vi absolut ingenting. Om vi skulle få 10 ggr så mycket pengar i morgon så skulle vi inte ändra speciellt mycket i våra liv...visst det är förmätet att säga att om vår förmögenhet gick från 5 miljoner till 50 att det inte skulle påverka alls...men vi skulle inte göra mycket annorlunda. Det enda som skulle hända är att frun skulle sluta jobba direkt och så skulle vi kanske börja fundera på hur pengarna kan komma andra till nytta via någon form av välgörenhet.  

Hur ser ni andra på pengar? Blir ni motiverade att jobba mer eller mindre när ni får mer pengar i plånboken? 

Taggar (blogg): 
5 januari 2016

Du är inte vuxen om du inta har koll på dina pengar!

Det finns inga ursäkter och inga undantag!!! Den som inte kan ta hand om sina pengar är inte vuxen. Nu talar jag inte om att man behöver vara någon storsparare eller ha några storslagna planer på att bli ekonomiskt oberoende, utan nu talar jag om basal intäkts och kostnadskontroll.

 • Nu under januari kommer vi få höra om ”årets fattigaste dag”…(den 24:e Januari innan lönen kommer) eftersom julen kom ju överraskande i år precis som förra året och året innan dess…Vi kommer få läsa och höra om hur man ska ta matlåda till jobbet och laga mat ur skafferi och frys samt använda kläderna som redan finns i garderoben (saker som bör vara självklart varje månad för någon som har så dåligt med pengar och kontroll att julen skapar hål i plånboken).
 • Det skämtas mycket kring fika borden om att ”det är så mycket månad kvar när lönen är slut”. Trots att månaderna är i stort sett lika långa och lönen oftast ungefär lika stor.
 • Många människor som på ytan kan verka vuxna verkar inte skämmas alls för att låna pengar av sina gamla föräldrar till allt från resor till bilreparationer trots att det nu är läge för dem att ta hand om föräldrarna inte tvärt om.

Har viss förståelse för att när man får sin första lön i livet tycker att det är fantastiskt mycket pengar. I mitt fall var min första riktiga lön 13 000 kr efter skatt vilket jag tyckte var väldigt mycket och den mentala känslan var att det var väl helt omöjligt att göra av med så mycket….det kan jag säga att det var det inte. Men eftersom lönen tenderar att ramla in efter ett visst förutbestämt mönster (typ den 25:e) och att alla månader är lika långa (+/- nån dag) så bör det inte ta så många månader innan man får koll på hur man ska budgetera en vanlig månad. När något år har gått har olika högtider passerat kanske med lite högre utgifter som följd man också fått någon obehaglig överraskning som en  lite högre än beräknad elräkning, ett fel på bilen eller några sjukdagar med lägre inkomst som följd. Ahhh tänker man då…jag behöver lite marginaler också för ibland blir det inte som man tänkt sig.

Klart! Nu vet du 99% av allt som behövs för att kunna sköta sin egen ekonomi utan att behöva som ett barn springa till Mamma och be om pengar vid minsta motgång. För kom ihåg innan du har koll på pengarna så är du inte vuxen!! 

Taggar (blogg): 
5 oktober 2015

Jodå pengar växer visst på träd!

Ibland rent bokstavligt när det till exempel växer äpplen eller körsbär på ett träd vilka man annars hade varit tvungen att betala för. Ibland mer bildligt när det gäller bär i skogen, små inkomster från sidoverksamheter eller pantburkar som kommer i din väg när du är ute på promenad. Dessa ”små påsar” av pengar kommer både i form av extra inkomster men även som besparingar där kostnader kan undvikas, det senare gäller t ex när man kan plocka mat i skogen eller reparera något kring huset själv med återvunnet material.

Problemet med dessa pengar för den som jobbar heltid är att de kommer i för små förpackningar (några kronor här och där) och att det därför tar för lång tid att spara ihop tillräckligt för att bibehålla en normal konsumtionsdriven livsstil. För den som slutat jobba och som har en grundinkomst från ett investeringskapital och dessutom låga utgifter är saker helt annorlunda. Anledningen är att man inte behöver oroa sig så mycket över hur mycket eller lite pengar man tjänar/sparar på varje grej utan man kan istället fokusera på vad man uppskattar att syssla med och om detta samtidigt ger någon liten extra inkomst/lägre kostnad så är det bara positivt. Ska ta några exempel på hur jag tänker:

 1. Jag gillar att cykla men idag behöver jag oftast ta bilen även vackra dagar för att spara lite tid, till exempel till och från jobbet. När jag har slutat jobba så kan jag njuta av en cykeltur och samtidigt spara minst 20 kr milen.
 2. Jag gillar att skriva och det är därför jag har startat den här bloggen. Idag gör jag det på den enklaste möjliga plattformen och utan någon sponsring eller övriga inkomster. Jag betalar till och med lite för att ha min domän. Efter jag har slutat arbeta så kan jag med relativt liten insats skaffa lite inkomster till bloggen vilket räcker för att täcka kostnaden för dator, bredband och telefon etc. som behövs för att driva den. Låg timpenning kommer det vara men eftersom jag älskar att skriva så är det ju bara kul att det kan bli nettoneutralt eller lite positivt.
 3. Att hugga ved 2 dagar om året är skön aktivitet och då räcker veden till hela året. Återigen dålig timpenning men som tillfällig fritidssysselsättning riktigt trevligt. Det samma med att plocka bär, frukt, svamp etc.
 4. Bär, svamp och frukt har ganska lågt ekonomiskt värde eftersom det finns många som plockar professionellt men det finns inget som går upp mot att ha egen plockade grejer. Att sedan kunna förädla till sylt, mos och marmelad och ge bort i olika sammanhang eller om skörden är god till och med sälja blir en liten bonus.
 5. Pantburkar skräpar överallt där vi bor, jag ger mig inte ut för att samla dem men om de kommer i min väg så kommer jag plocka upp dem. Dessa små pengar ska inte föraktas.
 6. Jag gillar att föreläsa och lära ut. Inte tillräckligt för att göra det till yrke men om det finns efterfrågan på tillfälliga lärare eller någon enstaka föreläsning så skulle jag kunna tänka mig att hoppa på det. Inte heller detta ger några stora pengar men en liten påse kan det bli.
 7. Den kanske sista och viktigaste penningpåsen kommer dock från kostnader som går att undvika. Den som har tid kan undvika att köpa mycket nytt och onödigt. Återvinna och ta till vara och göra underhåll på hus, bil, cyklar, trädgård etc. själv.

Ingen av dessa penningpåsar är tillräckligt stor för att leva på och därför är dem underutnyttjade av den slavande medelklassen.

För oss som snart når ekonomisk frihet så kommer dessa möjligheter allt närmare och de är långt många fler än dem jag listat ovan! Vilka kan du komma på?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar