Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 mars

Lysningstips - Bigger Pockets Money

Behövs det verkligen en ny ekonmi podcast? Det kan man verkligen fråga sig men sen kommer det en ny och man inser att det finns nya perspektiv att ta in och nya format som förmedlar nya budskap. 

En relativt ny amerikans podcast som jag gillar är Bigger Pockets Money som leds av Mindy Jensen och Scott Trench det som gör denna så intressant är först att värdarna själva är ekonmiskt oberoende men fortsätter att arbeta med sådant som de tycker är kul men också att de har en härlig dynamik. För egen del gillar jag verkligen detta koncept med två värdar som själva är väldigt insatta och engagerade i ämnet. Kul också med en podd med en kvinnlig och en manlig värd där båda tar lika mycket plats! 

Länken ovan är till Youtube men podden finns självklart också i alla podcatchers. Detta är avsnitt två där Mindy invervjuad Scott.

Hoppas ni gillar! Vad är annars era favoriter?  

Taggar (blogg): 
17 maj 2017

Financial wellness..vad är det för nått?

Idag släpps ett avsnitt av podden Epic wellness & busness podden där undertecknad återigen får möjlighet att prata om mina hjärte frågor kring ekonomi och sparsamhet som nyckeln till frihet. 

Denna podd har en lite annan inriktning än traditionella ekonomipoddar och skiljer sig också från podden "andra sätt" där jag var med förra veckan. Om jag ska våga sammanfatta vad den här podden handlar om så är det hur vi kan prestera i arbetslivet men samtidigt må bra. Den tar ett helhetsperspektiv och tittar på allt från arbetsmiljö till träning, mat och ekonomi (financial wellness). Jag har lyssnat på alla avsnitten och tyckte speciellt avsnitten med Ola Wallström och Lars Erlman var intressanta. 

Avsnittet där jag var med hittar du här tack så mycket till Anna Järphammar och Sophie Resare för möjligheten att vara med i er podd! 

Lyssna och återkom sedan med kommentarer, är budskapet tydligt och vad tar du med dig från en sån här podd? 

 

Taggar (blogg): 
16 maj 2017

Farbror Oskar har varit på utflykt...

Idag sitter jag hemma vid datorn för första gången i riktig lung och ro på ett tag. Det har varit så mycket roligt så jag klagar inte utan tackar min lyckliga stjärna för allt kul som hänt den senaste dryga veckan. 

Först var det föreläsning hemma i Leksand förra måndagen och i samband med det beslutade jag att nu blir vi officiella med våra identiteter. Sen har det rullat på och förra onsdagen publicerades en tidigare inspelad intervju i  podden Andra Sätt som ledde till en diskussion där bland annat Onkel Tom och Miljonärinnan30 skrev sina kommentarer på sina respektive bloggar. Det är roligt att vi kan ha den här diskussionen och min reflektion är att jag och dessa två herrar är ganska lika varandra praktiskt och filosofiskt men trots detta så kan vi tänka ganska olika i enskilda frågor. För mig är detta ännu ett syfte med frihet att kunna utveckla sin egenhet. 

Så här ser han ut föresten den där "Farbror Fri" aka Oskar Lindberg. 

Igår vad det sedan föreläsning med #aktiekullorna i Borlänge och det var ett härligt gäng! Nästan så att de två timmar som vi hade på oss inte räckte till för den diskussion som följde med spännande frågor till mig och inte minst frun angånde frihet, sparsamhet och investeringar. Tackar för inbjudan Anja! 

Igår publicerades också en artikel i online magasinet livewellstockholm där jag pratar financial wellness något som var nytt för mig Tack Anna för den chansen!! 

Det kommer mera, nu öppnar vi upp konversationen om ekonomi! 

 

Taggar (blogg): 
27 januari 2017

Fredagsfunderingen - Bok, Podd och/eller Föreläsningar...vad tycker ni?

För familjen kommer 2017 att bli ett tudelat år och det är mycket möjligt att vi kommer att sätta upp mål i början av året som egetligen bara sträcker sig fram till halvårskiftet när frun planerar att bli fri och att vi sedan mejslar ut det andra halvåret senare. För egen del har jag dock en del funderingar kring hur jag ska använda mina dagar framöver. 

Vid det här laget är skrivandet av en blogg självklart däremot kan ju intensiteten gå upp och ner beroende på andra projekt. Men i övrigt ligger nu framtiden öppen. De saker jag är mest sugen på inför 2017 är Bok, Podd och Föreläsningar utan inbördes ordning. Så här går mina tankar:

Bok - anledningen till att jag skulle vilja skriva en bok är tvådelad. Först skulle jag vilja skriva om hur vi har gjort och vad vi lärt oss under den här resan. Skulle även vilja ha något mer beständigt att hänvisa till i olika sammanhang. Bloggformatet vilket jag på många sätt gillar premierar det som är nytt och att det rör sig hela tiden. Men många principer är tidlösa och jag tror att dessa skulle funka bättre i bokform. Sen återstår väl att se om det är en tryckt produkt eller något annat. 

Podd - jag tycker att det saknas en podd om sparande som nyckeln till frihet. Det finns massor av aktiepoddar. Något kring det "personliga entreprenörskapet" som leder fram till att vissa utnyttjar sin frihet medan andra tror sig vara fast i ekorrhjulet. En podd för oss som är intresserade av frihet mer än att bli rika. 

Föreläsningar - tror att det finns goda möjligheter för att hålla en eller flera föreläsningar under 2017. Inte minst efter det att frun sagt upp sig under våren och vi kan vara öppna med våra identiteter. Min fundering är dock om jag ska nöja mig med en eller ett par tillfällen eller om jag ska försöka satsa lite mer helhjärtat. 

Det finns i och för sig goda möjligheter att det kan bli lite av varje av ovanstående under året men jag känner att det skulle kunna vara bra att hitta ett huvudfokus..något som går före det andra i den mån det kommer i konflikt. Det är också så att jag under 2017 kommer ha tillgång till trygghetrådets tjänster vilket gör att jag skulle kunna få tillgång till coaching/utbildning inom ett område om jag väljer att satsa på det. Detta är en möjlighet som jag har för avsikt att utnyttja då den inte kommer tillbaka. 

Vad tycker ni? Vad skulle vara mest intressant om jag valde att satsa på...vill ni helst höra min röst i en podd...se min nuna vid en föreläsning eller kanske läsa en bok skriven av en 40-årig fri farbror? 

17 december 2016

Podd tips - ERE 21 Day makeover!

En podd som jag lyssnat på ibland är den brittiska podden Valiant Growth med Philip Frey. Podden kommer ut med ojämna mellanrum och har enligt mig ojämn kvalitet så jag kan inte rekomendera alla avsnitt utifrån mitt perspektiv.

De avsnitt som enligt mig är mest intressanta är de som baserar sig på boken Early Retirement Extreme (ERE) av Jacob Lund Fisker, en bok som jag skrivit om tidigare här på bloggen. "Lästips - världens bästa bok!" där jag också tipsar och några andra poddavsnitt på temat.

Det som gör att jag just nu rekomenderar Valient Growth är att Philip Frey under de sista 21 dagarna i December kör igenom "ERE 21 Day makeover" en total genomgång av hur man gör omstöper hela sin ekonomi i en effektivare riktning. 

Jacob Lund Fisker´s metoder är ganska extrema (vilket inte bör vara någon överaskning med tanke på titeln på hans bok) men även om man inte vill tillämpa allt fullt ut så är det ett mycket intressant sätt att tänka kring ekonomi. De 21-dagarna är inte tidsberoende så det går bra att börja från avsnitt ett när som helst och sedan jobba sig ingenom de olika stegen...idag borde vi vara uppe i steg 7 i podden. 

Har du lyssnat på den här podden, eller läst/gjort ERE 21 day makeover?

Taggar (blogg): 
11 december 2016

Podd tips - Framgång har många olika ansikten!

Jag har tidigare tipsat om framgångspodden och det är ett format som jag fortsatt uppskattar. Alexander Pärleros är duktig på att intervjua väldigt olika människor även om avsnittets kvalitet förstås delvis beror på den som är gäst i avsnittet. Jag gillar hur man i början av avsnittet presenterar personen som är med som oerhört framgångsrik på ett trovärdigt sätt samtidigt som framgången ser väldigt olika ut..och inte alltid går att mäta i pengar. 

I det senaste avsnittet är det Sven Hagströmer som är gäst och det är ett intressant avsnitt kring ett intressant liv. Tidigare personer som intervjuats är varierande och några exempel från November och December är dessa ovan. 

Vad lyssnar ni på just nu? Några nya intressanta poddar, radio eller youtube klipp? 

 

 

 

 

26 november 2016

Podd tips - Testa dina fördomar!

Fördomspodden är en relativt ny podd och som på ett underhållande sätt testar programledarens förutfattade meningar om intervjupersonen.

Det är en podd som görs av Emil Persson och bygger på intervjuer med politiker, musiker och andra kända människor. Det roliga med den här podden är att det inte är de "vanliga" frågorna utan att det bygger helt på Emils fördommar om dessa människor. Det är lite ojämt och beror mycket på gästen men rätt kul inte minst för att det blir frågeställningar som man inte alls väntar sig. Artisten får frågor om politik medan partiledaren får frågor om sin första sexuella fantasi...det får man inte i Agenda:-)  

Denna podd är främst underhållning och man lär sig väl inte så mycket nytt om världen men kul ändå! Vad lyssnar du på just nu?

 

 

Taggar (blogg): 
19 november 2016

Podd tips - "We are treating the earth as a business in liquidation"

Som är känt bland er läsare så lyssnar jag på en massa poddar och radio. En som jag lyssnar på mer sporadiskt är "featured voices" från peakprosperity.com. Det är en webplats och podcast som tar upp ämnen relaterat till ekonomi, energi och miljö många gånger ur ett lite annorlunda perspektiv. Vissa avsnitt går över gränser för mig och blir konspiratoriska med överhängande "foliehattsvarning" men vissa avsnitt däribland det senaste avsnittet var riktigt intressant. 

I detta avsnitt pratar man med Marco Vagelisti som under många år jobbar inom banksektorn men som med tiden blev frustrerad över hur det ekonomiska systemet fungerar och också allt mer fundersam på hur investeringar (även de så kallat etiska) inte investerades i linje med de värderingar som organisationerna sa sig eftersträva. För den som är ekonomiskt bevandrad så kommer en del av detta vara gammal skåpmat så som att pengar uppstår när en bank ställer ut ett lån..men annat som Marcos idéer kring att investera utanför aktiemarknaden via tillexempel peer-to-peer lending, "kommunobligationer" och i det lokala näringslivet där man bor är väldigt intressanta. Han berör också det faktum att vi inte i vårt sätt att mäta ekonomisk aktivitet tar hänsyn till hur mycket naturresurser som används vilket han liknar vid att hantera jorden som ett foretag under likvidation. Det tycker jag är en stark liknelse...om än ingen perfekt analogi. 

Vad lyssnar ni på just nu? 

12 november 2016

Poddtips - ser fram emot 63 år som pensionär!

Som är väl känt för er som läser den här bloggen så lyssnar jag otroligt mycket på både poddar och radio. En podd som jag lyssnar på sporadiskt är Punchverandan. Detta är ett program där två programledare födda på 70- respektive 80-talet träffar en äldre person som får berätta om sitt liv. 

Detta är en intressant format men väldigt beroende av den person som de träffar. De senaste två avsnitten (kommer en del tre också) är dock något av det bästa och mest intressanta jag har hört. Det är Gösta Vestlund (103 år gammal) otroligt skärpt och klar som berättar om sitt liv. När man är 103 år gammal så innebär det att man föddes innan 1:a Världskriget så detta är en intressant livsresa och in historiskt översikt över vår historia med Bondesamhälle, oäktabarn, nyckterhetsloger och arbetarrörelse...och så har jag bara gått igenom det första programmet. Kort sagt väl värt att lyssna. Själv ser jag fram emot att vara så här klar vid 103 vilket innebär 63 år till som pensionär. 

Vad har du lyssnat på den här veckan? 

 

 

Taggar (blogg): 
18 juni 2016

Podd tips! - Let´s know things!

Jag har nyligen hittat den nya podden Let´s Know Things av Colin Wright. Precis som det låter är upplägget att vi ska få lära oss något om ett nytt eller kanske på ytan känt ämne. Än så länge har tre avsnitt publicerats och det roliga är att Colin med sin långsamma och resonernade röst verkligen lyckas sätta ord på och öka förståelsen för riktigt komplexa ämnen och detta på ganska korta och underhållande 30 minuters avsnitt. 

Kan verkligen rekomenderas! Vad lyssnar ni andra på just nu? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar