Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 januari 2017

Fredagsfunderingen - Känner du nån som klarar av att gå på toaletten själv?

Som min kära bloggkollega Sparo påpekade igår så är det tydligen fredag idag..å inte igår..så då får det bli en till fredagsfundering denna vecka!  

Något som jag aldrig upphör att förvånas över är hur dålig koll många har på sin ekonomi även om ekonomi i sin basala form är väldigt enkel. Du kan inte göra  av med mer än vad som kommer in. 

På detta sätt skulle jag kunna likna det vid att klä på sig på morgonen eller att gå på toaletten. Ungefär samtidigt som barn utvecklar dessa grundläggande färdigheter så lär de sig att läsa enklare meningar och räkna både plus å minus ...sen behöver man egentligen inte kunna nått mer. 

Ändå hör man stup i kvarten folk som lånar till konsumtion (OBS! då får du betala för samma sak två gånger...= dumt). Som trots bra inkomster sitter vid fikabordet och skojar om att "det är så mycket månad kvar när lönen är slut" eller som villigt erkänner att de inte har någon koll på sin pension (för det är ju så svårt) detta trots att pensionsmyndigheten presenterar pensionen med illustrationer värdiga en barnbok. 

Visst finns det saker som är något mer komplexa inom området ekonomi. Men lika lite som du behöver vara skicklig med symaskinen för att sköta påklädningen eller VVS tekniker för att gå på toaletten så behöver du har flerårig utbildning för att sköta en ekonomi på nivån "mindre pengar ut än in..." vilket räcker långt för de flesta. 

Hur är det med dig? Känner du nån som klarar av att gå på toaletten själv? 

4 mars 2016

Fredagsfunderingen - privatekonomi utbildning för vem?

Något som jag skulle vilja bidra med till samhället som fri är att jag på olika sätt skulle vilja förbättra människort kunskaper om hur de kan sköta sin privatekonomi. Vilka möjligheter som finns..inte nödvändigtvis för att de måste följa oss i spåren men för att de ska se möjligheterna och göra mer medvetna val.

Av den anledningen funderar jag på att sätta samman en föreläsning, workshop, studiecirkel eller seminarie som jag skulle kunna hålla till exempel för föreningar, skolor, företag, studeförbund med mera. Har dock några funderingar kring detta som jag tänkte att min eminenta läsarskara kanske skulle kunna hjälpa mig med. 

Först handlar det om formatet? - vad funkar bäst? Är det föreläsning eller workshop/seminarie som påverkar dig mest? Beror det på målgruppen? 

Fråga nummer två är målgruppen? - Vilken ålder är bäst...ska man försöka påverka barn på grundskolan, gymnasieskolan eller vuxna på högskolor eller arbetsplatser/föreningar? Ska man gå på dem som är yngre och mer påverkbara eller dem som är äldre och har bättre förutsättningar att tillämpa lärdomarna direkt i sina liv? 

Fråga nummer tre är var? - Vilket forum passar bäst, är det föreningar, studieförbund, företag, skolor, bibliotek eller var skulle en sån här utbildning kunna hållas? 

Mycket tacksam för all eventuell input! Har några ideer själv men som sparsam 40-åring med ganska små barn så är mina perspektiv lite begränsade varför jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig.  

Tänker mig att ni som läser har olika erfarenheter av detta, ni kanske är unga själva och vet vad som skulle påverka er och era vänner? Ni kanke har barn som går i skolan och som har haft/eller saknar privatekonomi på schemat? I vilken ålder kan barn ta till sig detta? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar