Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
28 april 2017

Fredagsfunderingen - Att lösa fel problem?

På ytan kan det verka som om nya produkter och tjänster löser vardagliga problem men ibland undrar jag om de inte till och med förvärrar grundproblemet. Det finns massa exempel men två som jag funderat över på senare tid är dessa 

  • Vi kör väldigt mycket bil i det här landet, det finns studier som visar att upp till varannan mil är onödiga om vi på ett smart sätt tillämpade distansarbete, kollektivtrafik, cykel och samåkning samt planerade våra inköp och vår fritid lite bättre för att minsa antalet onödiga mil. Eftersom så många spenderar så mycket tid i bilen så finns det efterfrågan på alla möjliga typer av bekvämligheter i bilar så att man kan få undehållning, vacker musik, sköna stolar, bekvämt klimat etc. Detta göra det alltså (till en hög kostnad både för plånbok och miljö) mer bekvämt att göra den onödiga resan...alltså produkten löser fel problem...
  • Vi har byggt ett samhälle där vi trots aldrig tidigare skådad ekonomisk standard inte har tid att handla och laga riktig mat till och själva och våra barn. Butiker erbjuder därför ett större och större utbud av halvfabrikat, färdiglagat och matkassar. Dessutom har antalet snabbmatställen och kafé exploderat...för vissa verkar inte ens ha tid att packa en matlåda eller brygga en kopp kaffe hemma. Denna utveckling av tjänster är till för att göra det något mer drägligt att klara av ett liv som från början har en så omänsklig design att vi inte har tid med något så grundläggande som att att inhandla (än mindre odla/föda upp) och laga sin egen mat.   

 

Dessa exempel ovan kan liknas vid ett läkemedel som lindrar ett symtom. En huvudvärkstablett tar bort huvudvärken men inte stressen som ligger till grund för den. Morfinet som gör cancerpatientens sista dagar i livet mer drägligt men förlänger inte livet och tar garanterat inte bort cancern.  

Vad tänker ni kring denna typ av symtom lindring? Är det generellt sett en bra och nödvändig del av livet eller är det en  lindring på väg mot stupet? 

Taggar (blogg): 
6 april 2016

Problemet med skulder är inte räntan!

Problemet med att dra på sig skulder har mycket lite med räntan att göra. Kanske är det till och med så att skulder blir ännu farligare i ett läge som nu när vi har extremt låga räntor detta av flera psykologiska och reela anledningar

  • Rent psykologiskt är det alltid lättare att handla med någon annans pengar, att låna 100 tusen till är inte lika jobbigt som att ta ut 100 tusen som man sparat ihop. Detta gör att vi riskerar att spendara mer än vad som är rimligt..att liksom låna extra för att byta kök, badrum, bil etc på toppen av det redan stora bostadslånet. När räntan är låg förstärks detta för månadskostnaden ser så låg ut att till och med en extra miljon i lån verkar lite. 
  • Problemet med lån är att de tar från ditt framtida jag, alltså är det en inteckning på din framtida inkomst. Men vem vet om du kommer tycka att jobbet som idag känns spännande är det om några år? Det är förutsatt att din arbetsgivare fortfarande vill ha dig? Inget av detta är säkert och därför bör man vara försiktig med att inteckna sin framtida inkomst.
  • Låga räntor trycker upp tillgångspriser, det är därför troligt att om räntorna går upp så går tillgångspriserna ner. Huset blir mindre värt, den ny köpta bilen minskar alltid snabbt i värde men ännu mer så när man kommer ut ur en period av rekordartad nybilsförsäljning. Det samma gäller finansiella placeringar (aktier, fonder, obligationer) som också riskera att tappa i värde. Lånet består dock.  Detta kan vara ett utomordentligt läge att köpa tillgångar men för den som redan är belånad över taknocken så är det nog inte det första man funderar på...
  • Vid låga räntor så blir små rörelser stora. Idag när bostadsräntorna ligger på 1-1,5% så räcker det med en ökning på lika mycket för att räntekostnaden ska fördubblas det betyder att små förändringar kan orsaka stora svallvågor. 

 

Så vad är då mitt tips? Jo, var alltid försiktig med lån, se det som ett ont (om än ibland nödvändigt) verktyg som finns till för att berika långivare. Var otroligt försiktig med att ta upp lån och jobba löpande med att betala tillbaka även om det kortsiktigt kan vara jobbigt att få "bara" 1-1,5% avkastning. 

Vad är din relation till lån? Vad använder du dem till? När tycker du det är befogat att låna?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar