Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 maj 2017

Köpprocesser - En grill och en ryggsäck!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk vilket innebär att jag får en liten provition om ni handlar från det länkade företaget. Mitt buskap är dock förhoppningsvis tydligt, handla bara om du har ett tydligt behov!!

För dem som följer mig på twitter så framgår det nog att jag gillar att grilla. Dock har vi, sedan vi flyttade förra året, inte haft någon bra grill. Det framgår nog också både här och på twitter att jag gillar att vara ute och då är en ryggsäck en väldigt bra kompis där allt man behöver för en dag på språng i naturen, på biblioteket eller i stan går att få med sig.

Samtidigt vill jag ju inte springa iväg och köpa saker utan eftertanke utan jag vill vara säker på att det blir rätt. Saker kostar inte bra pengar, de tar upp tid och plats också. Om det inte är rätt saker så är det väldigt lätt att de tar upp både tid, plats och pengar utan att lämna motsvarande positiva livsstilsförbättring. Av denna anledning så lät jag det ta cirka ett år för inköp både av ryggsäck och grill så att behovet blev tydligt men också hur detta kunde lösas med bästa möjliga produkt till rimlig kostnad. 

  • För grillen ville vi ha en som var stabil, tillräckligt stor för att grilla för flera när vi har gäster men samtidigt inte så stor att man behöver slänga i 3 säckar kol bara för att få den varm. Vi kollade recensioner och priser. Sen vet man ju att grillar är säsongsvaror och ofta säljs med rabatt både på våren innan grillsäsongen börjar på allvar och på slutet av säsongen när den går mot sitt slut...vi missade chansen i slutet av förra sommaren men nu var det rabatt igen så där sparade vi ytterligare 20% vilket inte var grundförutsättningen men ändå en trevlig bonus. 
  • På samma sätt med ryggsäcken, jag hade en ryggsäck sedan tidigare som jag fått som var OK men inte mer. Den var inte så bekväm och inte heller speciellt snygg att ha med sig när man är i stan. Jag ville därför ha en lagom stor ryggsäck, tillräckligt snygg för att funka i alla lägen och med bra med fack för dator, böcker, termos etc. Valet föll här på en Fjällrävenväska som inte var det billigaste men som uppfyllde alla krav i en produkt. Därmed tror jag att kostnad per använd timme kommer bli låg. När jag väl hade bestämt mig för vilken ryggsäck det skulle bli visade det sig att Outnorth (affiliate) hade 20% rabatt på första köpet för nya kunder som signade upp på nyhetsbrevet (ännu en fördel med att handla lite och sällan...det finns nästan alltid nykundsrabatter). 
  •  

Vad är då poängen med detta? Jo att vi är alla konsumenter på något plan, det finns saker som vi vill ha eller behöver men det är viktigt att vi är noga med vad vi tar in i våra liv. Om jag hade köpt en ryggsäck direkt när jag blev fri för ett drygt år sedan så hade jag kanske varit oklar äver behovet och köpt en som inte passade och skulle då antingen gå runt med en produkt som inte fyllde behovet eller så skulle den gamla bli stående och ta upp plats samtidigt som jag spenderade mer pengar på en ny produkt. Det blev ännu tydligare när det gäller grillen,som likt de flesta produkter idag, kom som en byggsats. Det betyder att jag fick spendera större delen av en lördagförmiddag med att bygga ihop den och jag sätter så pass stort värde på min tid att när jag väl har gjort det så vill jag att den produkten ska vara i användning av mig och familjen under en lång tid. 

Trots att detta är en sparblogg så finns det alltså köp som jag är väldigt nöjd med då processen som lett fram dit varit genomtänkt. Samma typ av tänkande kan förstås med fördel tillämpas på större beslut som köp av boende och bil. 

Hur ser era köpprocesser ut? När har ni kännt att det blivit helt rätt och när har det blivit fel? Varför blev det så? 

Taggar (blogg): 
3 februari 2016

Att sätta mål – om att vilja lyckas och att kunna misslyckas!

Vi har haft stor framgång med att sätta oss ner och sätta mål på lång sikt och på ett års sikt. För oss ger det en struktur kring vad vi vill prioritera och hjälper oss att välja mellan olika alternativ under året. Ovan kan du läsa om våra mål för 2016 och utfall 2015 och 2014.

Målen hjälper oss att utmana oss själva och gör att vi har lite extra fokus på olika delar i vårt liv och vår ekonomi. Dock så tycker jag att processen mycket viktigare eller snarare är det inte viktigare det är det som är effekten av målen. På samma vis fungerar olika typer av spar/snål månader när man utmanar sina förutfattade meningar om vad man ”behöver” för att leva väl.

Men om man nu vill sätta mål hur ska man då förhålla sig till dem. Jag tycker att mål bör vara sådana att de är tillräckligt utmanande för att sporra men samtidigt så ska de vara möjliga att överträffa. Till exempel så visar vår budget för det kommande året att vi bör kunna spara mellan 65-75% av inkomsterna under 2016 och då har vi satt målet till 70%. Vi sporras av att nå minst 70% och samtidigt av möjligheten att faktist överprestera. Det samma kan sägas om mål kring aktiviteter med barnen eller tillsammans där det går att se möjlighet att göra fler saker än målet men där även målet är tillräckligt utmanande.

Om man likt oss sätter mål i mellan 5-7 kategorier och är noga med att sätta dessa på en lagom utmanande nivå så kommer man troligen att missa på något medan man överträffar något annat. Då får man anledning att fira samtidigt som det finns motivation kvar för förbättringar framöver. Denna process av att klappa sig själv på axeln för ett väl genomfört arbete samtidigt som man fortsätter att bli bättre på det man har misslyckats med gör att man hela tiden gör processen bättre…år för år blir livet bättre samtidigt som det blir mer pengar över…

Just förmågan att fira framgångarna men samtidigt ”slå sig själv i ansiktet” (för att stjäla Mr Money Mustaches uttryck) för att man är en sån vekling som lever i en fontän av överföd och lyx  tror jag är nyckeln. Lite ”fan vad bra jag är..nu är det dags att ta tag i saker”.

Hur ser ni andra på detta? Process, mål eller både och?  

 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar